Crohnova bolest i ulcerozni kolitis kronične su upalne bolesti crijeva koje uzrokuje neprimjerena imunološka reakcija na mikrobe u crijevnoj flori.

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis kronične su upalne bolesti crijeva koje uzrokuje neprimjerena imunološka reakcija na mikrobe u crijevnoj flori. Proljev, grčevi u trbuhu, bolovi, ali i povraćanje i izostanak stolice mogu ukazivati na neku od ovih bolesti. Postoji skupina lijekova kojima se obje bolesti mogu staviti pod kontrolu i liječiti, što ovisi o stadiju razvitka bolesti i osjećanju pacijenta. Kako bi se tijekom bolesti smanjila mogućnost ponovnih bolova, potrebno je izbjegavati vlaknastu hranu, kavu, alkohol, mliječne proizvode.

Obje bolesti češće se pojavljuju u urbanim sredinama s višim stupnjem društvenog razvoja, a mogu se pojaviti kod genetski sklonih osoba. Kod zdravih osoba imunološki sustav crijeva tolerira bakterije koje se nalaze u crijevnoj flori, dok kod oboljelih od crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa ta tolerancija nestaje, pa dolazi do upale koja postaje kronična i ne može se 'sama od sebe' zaustaviti.

Kod ulceroznog kolitisa upala zahvaća debelo crijevo i ograničena je samo na sluznicu. Najčešći simptomi su proljev s primjesama sluzi i/ili krvi, što može biti praćeno i grčevima u trbuhu.  Ponekad se javlja i lažan nagon na stolicu. U slučaju jače upalne reakcije mogu se javiti i sustavni simptomi kao što je povišena temperatura, ubrzan puls, a zbog gubitka krvi i anemije pacijent može osjetiti iscrpljenost i umor. Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji segment probavne cijevi od usta do anusa. Točnije, zahvaća cijelu debljinu crijevne stijenke, a ne samo sluznicu zbog čega može doći do suženja probavne cijevi, tj. crijeva. Najčešća lokalizacija bolesti je završni dio tankog crijeva prije njegovog utoka u debelo crijevo. Proljev se kod pacijenata s Crohnovom bolesti javlja rjeđe, a češći simptomi su bolovi koji nastaju nekoliko sati nakon obroka kada hrana dođe do suženja u crijevu kroz koje ne može lako proći. Tada se crijevo napreže i javljaju se grčevi i bolovi.  Ukoliko se lumen crijeva potpuno zatvori  dolazi do povraćanja i izostanka stolice što su simptomi zapletaja crijeva i zahtijevaju hitan pregled liječnika te često i operativno liječenje. Napredovanjem upale kroz stijenku crijeva stvaraju se kanalići (fistule) između upaljenog segmenta crijeva i drugog dijela crijeva ili s okolnim organima (primjerice s mokraćnim mjehurom, vaginom) ili kožom'.

Posebna prehrana bez vlakana i mlijeka

Kod pojave simptoma prvotno se isključuje infektivni uzrok bolesti. Nakon toga dijagnostička obrada što uključuje pregled crijeva, određivanje intenziteta upale te postojanja mogućih komplikacija. Na temelju dobivenih nalaza slijedi propisivanje lijekova. Uz odgovarajuće lijekove bolest se može liječiti i staviti pod kontrolu.

Liječenje se može podijeliti na liječenje osnovne bolesti, tj. upalne reakcije i liječenje komplikacija bolesti. U liječenju osnovne bolesti primjenjuju se u oba slučaja aminosalicilati, kortikosteroidi i imunomodulatorni lijekovi. Zadnjih nekoliko godina primjenjuju se i takozvani pametni lijekovi (biološka terapija) koji ciljano djeluju na pojedine komponente upalne reakcije, kao što su inhibitori faktora nekroze tumora (anti-TNF). Lijekovi se primjenjuju periodično, bilo u obliku infuzija ili potkožnih injekcija. Odnedavna su dostupni i drugi lijekovi, primjerice, lijekovi koji inhibiraju integrinske molekule u crijevima te selektivno smanjuju upalnu reakciju samo u crijevima. Najčešće se liječenje započinje aminosalicilatima s ili bez kortikosteroida, što kod nekih bolesnika rezultira smirenjem bolesti (remisija). Kod nekih remisija može trajati dugo, dok se kod drugih ponavljaju epizode upale, u kojem slučaju se u terapiju uvode i imunomodulatorni lijekovi kao što je azatioprin. Ukoliko ni to nije dovoljno, pribjegavamo skupini bioloških lijekova s idejom da se zaustavi upala i omogući cijeljenje sluznice prije nego se sluznica i crijevo promijene do te mjere da liječenje više ne može dovesti do cijeljenja i osiguranja normalne funkcije sluznice i crijeva u cijelosti.

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis mogu se adekvatno liječiti s obzirom na dostupnost lijekova, no prethodno je potrebna adekvatna gastroenterološka obrada. Među najvažnijim pretragama je kolonoskopija kojom se može definirati težina i proširenost upale u crijevu, ali i na vrijeme detektirati karcinom debelog crijeva kojemu su posebno sklone osobe s trajanjem bolesti dužim od 10 godina. Promjene na tankom crijevu, postojanje fistula ili kolekcija gnoja najbolje se detektiraju magnetnom rezonancom. Kada se bolest jednom dijagnosticira, pored uzimanja lijekova potrebno je promijeniti prehranu.

U aktivnoj bolesti kod hospitaliziranih bolesnika mogu se primijeniti posebni pripravci hrane koji se daju na sondu,  na usta ili pak parenteralnim, tj. intravenskim načinom primjene. Ukoliko to nije potrebno, prehrana slijedi nekoliko općih principa: treba konzumirati manje hrane koja sadrži vlakna kako bi se smanjio broj stolica, a time i nelagoda i bolnost; izbjegavati kavu, alkohol i začine, jer mogu potaknuti upalnu reakciju iritacijom sluznice; voće i povrće prethodno tretirati bilo kuhanjem ili barem skidanjem kore/kožice koje se teško probavljaju; izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, jer se uglavnom teže toleriraju. Dobar broj pacijenata podnosi fermentirane proizvode poput jogurta, primjerice bilo bi poželjno uzimati one koji imaju probiotike („dobre bakterije“). U slučaju suženja u crijevima, svakako je potrebno izbjegavati orašaste plodove kao što su kikiriki, orasi, lješnjaci, sjemenke, ali i grožđe i grah; obroke treba uzimati češće, a količinski trebaju biti manji.  Preporuka je i kuhano nemasno meso i riba, od masnoća najbolje maslinovo i bučino ulje, maslac umjereno, a izbjegavati margarin, majonezu i svinjsku mast.

Specijalna bolnica Sv. Katarina koristi isključivo opremu vrhunske kvalitete. Sve pretrage obavljamo brzo, stručno i bezbolno uz najmoderniju dijagnostičku i anesteziološku opremu. Posebno ističemo najmoderniju opremu u Hrvatskoj za sterilizaciju instrumenata čime su zadovoljeni najviši standardi propisani od Europskog endoskopskog društva (ESGE i ESGENA-e).

Svakom našem pacijentu dostupna je dijagnostička obrada gastroenteroloških problema i stanja uz multidisciplinarni tim i najsuvremeniju dijagnostiku!

Naručite se već danas!

Pošaljite poruku: