Briga o zdravlju započinje redovitim godišnjim pregledom čija je svrha rano otkrivanje postojanja rizika za razvoj kroničnih bolesti i pravovremeno liječenje.

Sistematski pregledi, također poznati kao preventivni pregledi ili rutinski pregledi, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. To su pregledi koje provode kvalificirani zdravstveni stručnjaci kako bi procijenili vaše opće stanje zdravlja, identificirali moguće rizike i pružili vam potrebne savjete i preporuke. U ovom blogu, objasnit ćemo zašto su sistematski pregledi važni, koje vrste pregleda postoje i kako se pripremiti za njih.

Zašto su sistematski pregledi važni?

Sistematski pregledi igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji bolesti i održavanju zdravlja. Iako se možda osjećate zdravo i nemate nikakve simptome, sistematski pregledi omogućuju liječnicima da identificiraju potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi kada su najlakši za liječenje. Redoviti pregledi također mogu pomoći u praćenju vašeg zdravstvenog stanja tijekom vremena i pružiti vam informacije o promjenama u vašem tijelu koje možda niste primijetili.

Što uključuje sistematski pregled?

  • Anamneza: Liječnik će razgovarati s vama o vašim dosadašnjim bolestima, obiteljskoj anamnezi te o eventualnim simptomima koje imate.
  • Fizički pregled: liječnik će uzeti fizikalni status (pregledati vaše tijelo) te provjeriti krvni tlak i puls.
  • Laboratorijski testovi: Sistematski pregled također obuhvaća i laboratorijske nalaze (pretraga krvi i urina) kako bi se stekao potpuni uvid u vaše zdravstveno stanje.
  • Specifični testovi: Liječnik će obavezno napraviti EKG pretragu srca.
  • Savjetovanje i preporuke: Na kraju pregleda, liječnik će vam objasniti nalaze i dati vam savjete o tome kako poboljšati svoje zdravlje ili uputiti na daljnje specijalističke preglede ako je potrebno.

Kako se pripremiti za sistematski pregled?

Priprema za sistematski pregled može varirati ovisno o vrsti pregleda koji će se provesti. Općenito, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se pripremili:

  • Provjerite svoju medicinsku dokumentaciju: Prikupite informacije o prethodnim pregledima, bolestima, operacijama i obiteljskoj povijesti bolesti kako biste ih mogli podijeliti s liječnikom.
  • Napravite popis pitanja: Razmislite o bilo kakvim brigama ili pitanjima koje imate i zapišite ih kako ne biste zaboravili pitati liječnika.
  • Slijedite upute o prehrani ili postu: Za neke preglede, poput provjere razine šećera u krvi, može biti potrebno da ne jedete ili pijete određeno vrijeme prije pregleda. Slijedite upute koje vam je dao liječnik.
  • Obucite se prikladno: Nosite udobnu odjeću koja vam omogućuje slobodu kretanja. Također, provjerite jesu li vam potrebni posebni predmeti kao što su naočale ili slušni aparati.
  • Budite iskreni i otvoreni: Tijekom pregleda, budite iskreni s liječnikom i podijelite sve važne informacije o svojem zdravstvenom stanju i simptomima koje primjećujete.

Sistematski pregledi su važan alat za održavanje zdravlja. Redoviti pregledi mogu pomoći u otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema u ranim fazama, kada su najlakši za liječenje. Ne zaboravite da je održavanje zdravog načina života i redovita briga o sebi ključno za dugoročno očuvanje zdravlja. Uvijek se obratite svom liječniku ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o svojem zdravlju.

Prošlo je već dosta vremena otkad ste napravili sistematski pregled? U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina na jednom mjestu možete brzo i bez čekanja, obaviti sistematski pregled slijedeći načela individualizirane medicine, a vrhunski tim liječnika i najmodernija dijagnostička oprema stoje Vam na raspolaganju. Dogovorite svoj termin!

Pošaljite poruku: