Abdominoplastika je zahvat kojim se prvenstveno uklanja višak kože s trbuha zajedno s masnim tkivom te po potrebi i učvršćuje mišićni sloj trbušne stijenke.

Što je abdominoplastika?

Abdominoplastika, poznata i pod nazivom "tummy tuck", je estetsko-rekonstrukcijski zahvat čiji je glavni cilj poboljšati izgled trbuha i trbušne regije. Ovaj postupak uključuje uklanjanje viška kože i masnog tkiva s trbuha te često i približavanje razmaknutih ravnih trbušnih mišića. Abdominoplastika je odlična korekcijska metoda za žene kojima je nakon trudnoće ostao višak kože na trbuhu, kod pretilih osoba koje su izgubile značajnu količinu masnog tkiva ili kod osoba koje se jednostavno bore s genetskim predispozicijama koje utječu na sam izgled trbuha. Višak kože i masnog tkiva u području trbuha može predstavljati veliko estetsko i psihičko opterećenje za osobu, a ponekad dovesti i do zdravstvenih problema. Zahvaljujući abdominoplastici, moguće je postići ravniji, zategnutiji i čvršći trbuh, a samim time i vratiti samopouzdanje te zadovoljstvo vlastitim izgledom.

Koje vrste abdominoplastike postoje?

S obzirom na opseg područja koje se tretira, razlikujemo dvije vrste abdominoplastike: mini abdominoplastiku i standardnu (punu) abdominoplastiku.   

Mini abdominoplastika je opsegom manji zahvat, usmjeren na poboljšanje izgleda isključivo donjeg dijela trbuha, a preporučuje se osobama s manjim viškom kože. Kod ove vrste abdominoplastike korigira se samo područje od pupka do pubične regije te se uklanja višak kože i masnog tkiva, kao i zateže samo donji dio trbušne stijenke – ispod pupka. Osim toga, i sam rez je nešto manji i kraći nego kod pune abdominoplastike.

Standardna (puna) abdominoplastika uključuje rez duž donjeg dijela trbuha i odizanje kože čitave trbušne stijenke, čime se odstranjuje višak kože i pripadajućeg masnog tkiva u cijelom trbušnom zidu te omogućuje zatezanje mišića od rebrenih lukova do pubične kosti uz rekonstrukciju pupka. Sam rez radi se horizontalno od jednog do drugog boka, malo iznad pubične regije tako da je ožiljak, kao i kod mini abdominoplastike, skriven ispod linije donjeg rublja.

Svakako treba spomenuti kako se abdominoplastika često radi i u kombinaciji s liposukcijom trbuha, što omogućuje uklanjanje značajnog viška kože i masnog tkiva te zatezanje trbuha uz istovremeno oblikovanje trbušne regije, no abdominoplastiku nikako ne bi trebalo shvatiti kao metodu za rješavanje viška kilograma već prvenstveno kao metodu preoblikovanja trbušne stijenke.

Primjerenost jedne ili druge metode za svakog pojedinog pacijenta procijenit će kirurg na konzultacijama, uzimajući u obzir vašu cjelokupnu anamnezu, stanje trbušne stijenke te vaše želje i očekivanja.

Tko su kandidati za abdominoplastiku?

Općenito, kandidati za operaciju su žene i muškarci koji problem prvenstveno opuštene kože, ali i viška masnog tkiva na trbuhu ne mogu riješiti niti jednom drugom metodom.

Kandidati za abdominoplastiku su osobe koje:

  • imaju značajan višak kože  i masnog tkiva u području trbuha zbog gubitka velikog broja kilograma ili zaostale opuštene kože i trbušne stijenke nakon trudnoće
  • osobe bilo koje životne dobi, ali generalno dobroga zdravlja i u dobroj fizičkoj formi sa stabilnom tjelesno masom, a kako bi se izbjegle eventualne komplikacije za vrijeme zahvata ili nakon njega
  • nisu trudne ili nemaju planove za trudnoću u skorije vrijeme
  • su realne u pogledu očekivanja i razumiju rizike operacije.

Važno je da potencijalni kandidati imaju stabilnu tjelesnu težinu kako bi dugoročno održali rezultate abdominoplastike.

Kakve rezultate možete očekivati nakon abdominoplastike?

Pravilno izveden zahvat, kod osoba koje su dobri kandidati za abdominoplastiku, uz pridržavanje poslijeoperacijskih uputa i preporuka, ne samo da će poboljšati vaš izgled, već i povećati kvalitetu vašeg života.  

Nakon uspješne abdominoplastike, pacijenti mogu očekivati:

  • estetski prihvatljivi izgled – ravniji i zategnutiji trbuh s manje ili bez nabora kože
  • učvršćene trbušne mišiće i napetu trbušnu stijenku te uži struk
  • poboljšanu proporcionalnost trbuha s ostatkom tijela.

Važno je napomenuti da je, kao i kod većine kirurških zahvata, pravilan oporavak ključan za postizanje optimalnih rezultata. Prvi rezultati i promjene vidljivi su nakon nekoliko (4-6) tjedana, dok su konačni rezultati vidljivi nakon par mjeseci kada normalne postoperativne otekline splasnu, a ožiljci počnu blijediti.

Zaključak

Abdominoplastika je učinkovit estetsko-rekonstrukcijski zahvat koji može transformirati izgled trbuha i tako poboljšati izgled cijelog tijela, pružajući pacijentima veće samopouzdanje i novu razinu udobnosti u vlastitom tijelu. Ključ uspjeha leži u dobroj komunikaciji s kirurgom, realnim očekivanjima te predanosti postoperativnom oporavku. Prije donošenja odluke o abdominoplastici, važno je konzultirati se sa stručnim i iskusnim kirurgom koji će vam pružiti individualizirane savjete i informacije. Odluka o abdominoplastici je važna i osobna, stoga je ključno da ju donesete temeljito informirani, vodeći računa o vlastitim željama i očekivanja, ali i zdravstvenom stanju.

Želite provjeriti jeste li kandidat za abdominoplastiku? Obratite se s povjerenjem u ambulantu našeg stručnog i iskusnog prof. dr. sc. Krešimira Bulića, specijalista opće kirurgije, subspecijalista plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije na email info@svkatarina.hr ili na broj telefona +385 1 2867 400 te saznajte odgovore na sva Vaša pitanja i nedoumice.

Pošaljite poruku: