Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Abdominoplastika

Abdominoplastika

Abdominoplastka je operacija kojom se odstranjuje višak kože i masnog tkiva s donjeg dijela trbušne stijenke i istovremeno učvršćuje mišićni sloj trbušne stijenke. Protivno uvriježenom mišljenju, abdominoplastika nije idealna operacija za ljude koji imaju višak kilograma i žele smršaviti. Naprotiv, ovo je idealna metoda korekcije ukoliko ste izgubili višak kilograma ili vam je nakon trudnoće ostao višak kože na trbuhu. Ovaj problem muči mnoge žene jer unatoč intenzivnom vježbanju i idealnoj tjelesnoj težini ne mogu izgubiti višak kože u donjem dijelu trbuha koji se može ukloniti jedino kirurškim zahvatom. Ukoliko pritom postoji i slabost trbušne stijenke ili razmaknutost ravnih trbušnih mišića i ovaj se problem može riješiti u istom zahvatu.

Trebate li mini ili punu abdominoplastiku?

Puna abdominoplastika jer zahvat koji uključuje odstranjenje kože i masnog tkiva od pubičnog pregiba pa sve do pupka ili čak i iznad pupka u nekim slučajevima. Koža iznad pupka se odvoji od trbušne stijenke te se povuče prema dolje i spoji s donjim dijelom reza. Na taj način ožiljak ostaje skriven ispod donjeg rublja, a pupak se preseli na odgovarajuće mjesto na trbušnoj stijenci kroz mali rez. Ukoliko imate i slabost trbušne stijenke, za vrijeme operacije ova se slabost može popraviti i dati vam uži struk.

Fotografija 5
Puna abdominoplastika

Ako je višak kože i masnog tkiva kod vas ograničen samo na donji dio trbuha dobra korekcija se može postići i odstranjenjem samo kože i masnog tkiva donjeg dijela trbuha, bez potrebe za pomicanje pupka.

Fotografija 6
Mini abdominoplastika

Kako izgleda prijeoperacijski tijek?

Na pregledu će Vam liječnik objasniti sve detalje operacije, savjetovati vas u izboru vrste operacij, te upoznati s postoperacijskim protokolom. Također ćete s liječnikom razgovarati o Vašoj medicinskoj prošlosti, lijekovima koje uzimate, a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije,  eventualnim alergijama na lijekove i Vašim navikama, kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

Što da očekujem na dan operacije?

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije, te bistre tekućine barem dva sata prije. Ukoliko kod vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo vas da navratite do klinike i večer prije operacije kako bi dobili lijek koji će spriječiti nastajanje ugrušaka u vašim nogama za vrijeme operacije. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u klinici do anesteziolog ne procjeni da ste spremni za otpust, a ukoliko to bude potrebno možda ćete ostati u bolnici i do idućeg jutra. Pri otpustu ćete imati dva drena koji su spojeni s dvije plastične bočice. One služe da se tekućina koja se nakon operacije uobičajeno nakuplja oko implantata ne zadržava u vašem tijelu nego da se isprazni u bočice. Prije otpusta kući postavit ćemo vam posebni steznik koji služi da spriječi nakupljanja tekućine u rani, podržava vašu trbušnu stijenku i ubrzava zarastanje, što obično traje oko 6 tjedana.

Nakon operacije

Drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli koja je obično 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima i vožnju auta možete očekivati kroz 2 tjedna, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 4-6 tjedana. Važno je obratiti pažnju da u prvih mjesec dana nakon operacije ne naprežete trbušnu stijenku i ukoliko imate neredovitu probavu da uzimate neko od sredstava za olakšanje probave. Također treba obratiti pažnju na njegu ožiljka kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati s hidratantnom kremom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba