CT pregled pluća, odnosno CT toraksa ključna je pretraga u dijagnosticiranju raznih plućnih stanja, uključujući tumore, upale, embolije i fibroze.

U današnje vrijeme, medicinska tehnologija igra ključnu ulogu u dijagnosticiranju i praćenju različitih zdravstvenih stanja.

Jedna od najvažnijih tehnika u ovom kontekstu je kompjutorizirana tomografija (CT) pluća. Ova napredna dijagnostička metoda omogućuje detaljan uvid u stanje pluća i pomaže u ranom otkrivanju raznih plućnih bolesti. Ova tehnika omogućuje detaljno snimanje plućnog tkiva u slojevima, pružajući liječnicima jasan uvid u strukturu i eventualne abnormalnosti pluća.

Jedna od najvažnijih primjena CT pregleda pluća je u ranom otkrivanju raka pluća. Rana dijagnoza ovog ozbiljnog stanja ključna je za uspješno liječenje i povećanje šansi za preživljavanje pacijenata. CT pregled omogućuje otkrivanje čak i najmanjih tumora ili promjena u plućima, što može biti presudno za pravovremeno liječenje.

Tko su kandidati za CT pregled pluća?

 • osobe koje pokazuju simptome plućnih bolesti kao što su kašalj, teškoće s disanjem, ili bol u prsima
 • pušači i bivši pušači, zbog povećanog rizika od razvoja raka pluća.
 • osobe s obiteljskom anamnezom raka pluća ili drugih plućnih bolesti.
 • pacijenti s kroničnim plućnim stanjima poput astme, emfizema ili cistične fibroze.
 • osobe koje su bile izložene kancerogenim tvarima ili toksičnim tvarima na radnom mjestu.
 • pacijenti koji su prethodno imali plućne probleme ili su prošli kroz liječenje plućnih bolesti.
 • određene skupine ljudi kao dio preventivne zdravstvene skrbi, posebno za one koji su u povećanom riziku od razvoja plućnih bolesti.

Važno je na vrijeme reagirati kako bi se dijagnosticirala i tretirala različita plućna stanja. Rana dijagnoza omogućuje početak liječenja u ranijoj fazi bolesti, što može značajno poboljšati ishod i povećati šanse za potpuno izlječenje ili kontrolu bolesti. CT dijagnostika može biti ključna kod brojnih stanja kao što su:

 • rak pluća
 • upala pluća (pneumonija)
 • plućna embolija
 • fibroza pluća
 • tumori i benigni izrastaji
 • ostala stanja

Brza reakcija na simptome i redoviti pregledi, uključujući CT pregled pluća za određene skupine ljudi, od ključne su važnosti za rano otkrivanje i liječenje različitih plućnih stanja.

Postupak CT pregleda pluća

CT pregled pluća je relativno brz postupak. Tijekom pregleda, pacijent će biti postavljen na stol koji se polako pomjera kroz otvor uređaja za skeniranje. Pacijent će biti zamoljen da zadrži dah na kratko vrijeme dok se vrši skeniranje. Sam postupak obično traje samo nekoliko minuta, ali je važno ostati miran i ne micati se kako bi se osigurala jasna slika.

Low dose CT pluća (CT toraksa) je dijagnostička tehnika koja se koristi za skeniranje pluća uz minimalnu dozu ionizirajućeg zračenja. Omogućuje snimanje pluća s manjom izloženošću rendgenskim zrakama u usporedbi s konvencionalnim CT skeniranjem, čime se smanjuje rizik od štetnih učinaka zračenja, posebno kod rutinskih pregleda i praćenja pacijenata.

CT uređaj dostupan u Sv. Katarini je jedinstven u Hrvatskoj zbog svoje sposobnosti korištenja DE virtual Non Contrast funkcije, koja omogućuje smanjenje doze zračenja za dodatnih 50% po pregledu. Ova inovativna značajka posebno je korisna kod pregleda pluća, abdomena i zdjelice, gdje se primjenjuje višefazni protokol snimanja. Osim što pruža visoku kvalitetu slike, ovaj aparat također pomaže u zaštiti pacijenata od prekomjerne izloženosti zračenju, čineći dijagnostički postupak sigurnijim i učinkovitijim.

Ako vaš liječnik preporuči CT pregled pluća, nemojte oklijevati - to bi moglo biti ključno za vaše zdravlje i dobrobit. Javite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: