Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> CT pluća

CT pluća

CT pluća predstavlja ključni korak u evaluaciji bolesti dišnog sustava. Ovaj dijagnostički postupak igra ključnu ulogu u ranoj detekciji potencijalnih problema, posebice kod osoba s povećanim rizikom od bolesti pluća.

CT pluća je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake za stvaranje detaljnih slika unutar tijela. U kontekstu pluća, ova tehnologija omogućuje preciznu vizualizaciju struktura plućnog tkiva, pomažući u otkrivanju različitih promjena ili lezija.

Mnoge bolesti i stanja uzrokuju promjene na plućima te je za potrebe određivanja njihove proširenosti i optimalnog načina liječenja potrebno učiniti CT snimanje pluća. CT pluća nezamjenjiv je korak radiološke dijagnostike, budući da niti jedna druga metoda ne omogućuje evaluaciju struktura ovoga organa.

Jedan od ključnih razloga za provođenje CT snimanja pluća je mogućnost rane detekcije karcinoma pluća. Rane faze ove bolesti često su asimptomatske, što znači da pacijenti nemaju simptome, ali u isto vrijeme bolest u njihovim plućima postoji. CT pluća omogućuje liječnicima da identificiraju potencijalne patološke promjene u ranoj fazi, povećavajući šanse za uspješno liječenje.

CT pluća koristi se i za potrebe screeninga te predstavlja ključni alat u prevenciji i ranoj detekciji karcinoma pluća. Provođenje ovog pregleda može značajno pridonijeti očuvanju zdravlja, posebno kod osoba s povećanim rizikom (pušača). Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti snimanja CT-a pluća kako biste održali svoje plućno zdravlje.

Kada se koristi low dose CT pluća (LDCT)?

LDCT prsnog koša primjenjuje se većinom za bolesti plućnog tkiva, a najvažniji razlog za upotrebu LDCT-a je probir (screening) za rano otkrivanje raka pluća. U svakom slučaju je potrebna indikacija za navedeno snimanje.

Prema preporukama Nacionalnog programa, probir za rak pluća navedenim protokolom preporučuje se:

  • osobama koje su dugogodišnji teški pušači
  • osobama koje su prestale pušiti u proteklih 15 godina
  • osobama koje imaju između 50 i 75 godina

CT uređaj koji omogućuje snimanje upotrebom minimalnih doza zračenja („low dose CT“ – LDCT) koristi do 50% manje zračenja od konvencionalnih CT pregleda pluća (CT toraksa). Ponosni smo na činjenicu da je upravo naš uređaj SOMATOM Siemens Healthineers - Pro.Pulse CT. jedan od najsigurnijih dostupnih na tržištu. Smanjenje doze zračenja koje prima svaki pacijent tijekom CT pregleda jedan je od ključnih elemenata naše tehnologije.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba