Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> O kompjutoriziranoj tomografiji – CT

O kompjutoriziranoj tomografiji – CT

SOMATOM Pro.Pulse CT uređaj
CT snimanje u Sv. Katarini


Naša ponuda uključuje vrhunski CT uređaj koji je optimiziran za detaljno snimanje potrebnih segmenata. S ponosom možemo reći da je ovo prva instalacija ovog najsuvremenijeg CT uređaja u srednjoistočnoj Europi (CEE regiji).

Koji dio tijela trebate snimiti?

U našoj bolnici posjedujemo visokokvalitetni CT uređaj koji omogućuje snimanje gotovo svih dijelova tijela s iznimnom preciznošću i detaljnošću. Ovaj uređaj je ključan za dijagnostiku i praćenje zdravstvenog stanja pacijenata, pružajući našem medicinskom timu sveobuhvatne informacije potrebne za pravilno liječenje i brigu o pacijentima. Između ostalog, u našoj bolnici dostupno je:

  • CT abdomena i zdjelice
  • CT angiografija
  • CT cijele aorte s kontrastom
  • CT koronarografija i kalcijski score koronarnih arterija
  • CT glave
  • CT kralježnice
  • CT pluća
  • CT urografija
  • CT kostiju i zglobova

Što je zapravo kompjutorizirana tomografija?

Kompjutorizirana tomografija (CT) je radiološka dijagnostička tehnika koja koristi rendgenske zrake, kako bi stvorila detaljne trodimenzionalne slike unutrašnjih struktura tijela. Ova metoda snimanja omogućuje liječnicima uvid u unutarnje organe, kosti, krvne žile i meka tkiva, što pomaže u postavljanju dijagnoza, praćenju bolesti i planiranju kirurških zahvata.

Princip rada CT-a temelji se na detekciji rendgenskih zraka koje prolaze kroz tijelo pacijenta. Uređaj s rotirajućim rendgenskim cijevima i detektorima bilježi količinu zračenja koje prolazi kroz različite dijelove tijela. Računalni sustav zatim obrađuje ove podatke i stvara niz presjeka područja tijela koje se proučava.

Jedna od ključnih prednosti CT-a je visoka prostorna razlučivost slika, što znači da liječnici mogu precizno vidjeti strukture i promjene u tkivima. Osim toga, CT je vrlo koristan u hitnim situacijama, kao što su traumatski ozljede, jer omogućuje brzu i točnu dijagnozu.

Unatoč svojim brojnim prednostima, CT snimanje uključuje izlaganje pacijenta rendgenskom zračenju, stoga se primjenjuje s oprezom, posebno kod trudnica i djece. Liječnici pažljivo procjenjuju rizik i korist prije nego preporuče CT pregled, uvijek vodeći računa o dobrobiti pacijenta. Stoga je važno naglasiti kako za svako CT snimanje morate imati valjanu preporuku liječnika specijalista.

Važno je naglasiti kako novije tehnologije CT snimanja smanjuju izloženost pacijenata rendgenskim zrakama, čineći postupak sigurnim i pouzdanim.

Jedinstvena tehnologija

Riječ je o novom članu SOMATOM (Siemens Healthineers) obitelji - Pro.Pulse CT uređaj, a koji kombinira snagu i brzinu CT tehnologije s dva izvora (Dual Source) - dvije rendgenske cijevi i dva detektora paralelno te s ugrađenom umjetnom inteligencijom koja optimizira parametre skeniranja na temelju podataka o pacijentu za određeni protokol skeniranja.

Dual Source CT tehnologija se razvija više od 15 godina. Cilj je transformirati CT sliku srca zamrzavanjem struktura srca i krvnih žila koje se brzo kreću.

Posljednjih se godina u svijetu povećao interes za primjenu CT-a u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti srca. Taj se interes djelomično može pripisati odluci Američkog koledža za kardiologiju (ACC) i Američke udruge za srce (AHA) da CT koronarografiju srca (CCTA) preporuče kao prvi i najveći neinvanzivni test za procjenu pacijenata sa stabilnom i akutnom boli u prsima koji nemaju povijest bolesti koronarnih arterija.

Općenito, danas je sve većem broju bolesnika s različitim kliničkim stanjima potrebna kvalitetna CT slika uz minimalnu dozu zračenja.

SOMATOM Pro.Pulse s Dual Source tehnologijom pruža izuzetno brzu vremensku rezoluciju i kratko vrijeme skeniranja potrebno za smanjenje artefakata pokreta - ograničava smetnje slike uzrokovane disanjem ili pokretom srca. Korištenje posebnih kositrenih filtara održava izrazito nisku dozu zračenja uz održavanje visoke kvalitete slike.

CT uređaj dostupan u Sv. Katarini je aparat jedinstven u Hrvatskoj jer ima mogućnost korištenja DE virtual Non Contrast funkcije uz pomoć koje smanjuje dozu zračenja za dodatnih 50% po pregledu. Ovakva ušteda doze koju prima pacijent je prvenstveno jako izražena kod pretrage pluća, abdomena i  zdjelice, gdje se koristi tzv. višefazni protokol snimanja.

Skener kombinira snagu i brzinu CT tehnologije s dva izvora - dvije rendgenske cijevi i dva detektora paralelno te s ugrađenom umjetnom inteligencijom optimizira parametre skeniranja na temelju podataka o pacijentu za određeni protokol skeniranja.

Ovakvo inovativno korisničko sučelje, myExam Companion, koje pokreće umjetna inteligencija, kombinira podatke o pacijentu (uključujući spol, visinu i dob) i prikuplja podatke relevantne za skeniranje kao što su otkucaji srca ili mogućnosti zadržavanja daha, kako bi se prilagodio protokol skeniranja specifičan za pacijenta. Također, pouzdana tehnološka rješenja poput FLASH, ZeeFree i Dual Energy tehnologije te stalna edukacija osoblja upotpunjuju medicinsku skrb i naprednu dijagnostiku za naše pacijente.

U odnosu na najvišu klasu uređaja s samo jednom cijevi, tehnologija SOMATOME Pro. Pulse CT-a s dvije cijevi, postiže dvostruku bržu i bolju vremensku rezoluciju, te samim time potrebnu snagu, brzinu i preciznost za rješavanje najzahtjevnijih pacijenata – i bez potrebe za beta-blokatorima kod pacijenata s visokim i nepravilnim otkucajima srca.

Uz navedeno, Pro.Pulse CT raspolaže s izvrsnom prostornom rezolucijom od samo 330 mikrona, brzinom rotacije cijevi od 0,3 sekunde te 256 kanalnim sustavom uz pomoć IVR rekonstrukcije. Sve navedeno postavlja nove standarde u svijetu kardiologije, pulmologije, neurologije i onkologije.

CT snimanje.jpg

   Preuzeto sa Siemens Healthineers

Kompjuterizirana tomografija.jpg

   Preuzeto sa Siemens Healthineers

Je li CT snimanje sigurno?

CT snimanje postalo je neizostavan dijagnostički alat u modernoj medicini. Međutim, često se postavlja pitanje o sigurnosti ove vrste pretrage, posebno u vezi izloženosti ionizirajućem zračenju koje CT uređaji koriste za stvaranje slika.

U našoj bolnici, sigurnost pacijenata je naš primarni prioritet. Svjesni smo osjetljivosti i važnosti svake pojedine pretrage i zato smo posebno posvećeni osiguravanju najviših standarda u sigurnosti medicinskih postupaka.

Jedna od ključnih komponenti naše posvećenosti sigurnosti je naš uređaj SOMATOM Siemens Healthineers - Pro.Pulse CT. Ponosni smo na činjenicu da je upravo ovaj uređaj jedan od najsigurnijih dostupnih na tržištu. Smanjenje doze zračenja koje prima svaki pacijent tijekom CT pregleda jedan je od ključnih elemenata naše tehnologije.

Nova tehnologija ne samo da omogućuje detaljne i precizne slike, već istovremeno minimizira izloženost pacijenta rendgenskom zračenju. Ovo smanjenje doze zračenja ne dovodi u pitanje kvalitetu slike ili pouzdanost dijagnoze; naprotiv, omogućuje nam pružanje najbolje moguće skrbi uz minimalan rizik za pacijenta.

Unatoč tome, važno je razmotriti individualne faktore rizika i koristi za svakog pacijenta. Liječnici će pažljivo procijeniti potrebu za CT pretragom u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući u obzir kliničke simptome, povijest bolesti i druge relevantne informacije.

Posebnu pažnju treba posvetiti trudnicama, budući da fetusi mogu biti osjetljiviji na učinke ionizirajućeg zračenja te je u većini situacija koje nisu hitne CT snimanje kontraindicirano. U takvim situacijama, liječnici će pažljivo razmotriti potrebu za CT pretragom i moguće alternative, kao što su MRI(magnetska rezonancija) ili ultrazvuk, koji ne koriste ionizirajuće zračenje.

Ako postoje bilo kakve sumnje ili pitanja s vaše strane, preporučujemo da se konzultirate s liječnikom kako bi se razjasnile sve nedoumice i osigurala najbolja briga za vaše zdravlje. U većini slučajeva, uz pravilnu primjenu i nadzor, CT snimanje smatra se sigurnom i vrijednom dijagnostičkom metodom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba