Jednostavno pranje ruku od 30 sekundi jedan je od najboljih načina za očuvanje zdravlja i zaustavljanje širenja bakterija i virusa.

Bakterije i virusi se lako šire kada bolesna osoba kihne, kašlje i razgovara na bliskoj udaljenosti od vas. Možete se razboljeti i kada dodirnete površinu zaraženu bakterijama, a zatim dodirnete lice. Jednostavno pranje ruku od 30 sekundi jedan je od najboljih načina za očuvanje zdravlja i zaustavljanje širenja bakterija i virusa.


Zašto je pranje ruku važno?

Pranje ruku jedna je od najlakših i najvažnijih stvari koje možete učiniti da ostanete zdravi i zaustavite širenje bakterija i virusa poput prehlade i gripe, a možda čak i corona virusa COVID-19.


Kako virus na mojim rukama dovodi do infekcije u mom tijelu?

Kada trljate oči ili dodirnete nos ili usta, bilo koji virusi na vašim rukama mogu ući u vaše tijelo kroz sluznicu očiju, nosa ili usta. Razmislite o svim stvarima koje svakodnevno dodirnete; kvakama na vratima, tipkama dizala, ručicama na vratima, bankomatima, zaslonima osjetljivim na dodir, svoj mobitel (i sve površine na koje se dotaknuo) – nabrojene su neke od mogućih površina. Kada dodirnete ove predmete, virusi koji mogu preživjeti na tim površinama mogu se prenijeti u vaše ruke. Prema Udruzi stručnjaka za kontrolu infekcije i epidemiologiji, bilo da ste toga svjesni ili ne, procjenjuje se da ljudi dodiruju lice najmanje 23 puta tijekom jednog sata. Zbog toga je pranje ruku toliko važno.

Koja je odgovarajuća tehnika pranja ruku?

Potrebno je samo nekoliko jednostavnih koraka poduzeti kako biste temeljito očistili ruke i spriječili širenje bolesti.

Koraci su:

 1. Navlažite ruke čistom tekućom vodom (toplom ili hladnom).
 2. Nanesite sapun na ruku. Ruke trljajte zajedno najmanje 30 sekundi. Tiho „pjevanje“ rođendanske pjesme dvaput je lako pamtljiv alat od 30 sekundi. Ne zaboravite oprati zglobove, stražnju stranu ruku, između prstiju i ispod noktiju.
 3. Ruke dobro isperite pod tekućom vodom.
 4. Isključite vodu laktom ili papirnatim ručnikom.
 5. Osušite ruke čistim ručnikom ili ih osušite na zraku.
 6. Ako ste ručnikom osušili ruke, istim ručnikom otvorite vrata kupaonice kako biste napustili sobu. Odbacite ručnik u koš za smeće.
1.jpg

Trebam li koristiti antibakterijski sapun za pranje ruku?

Ne, nema potrebe, kaže američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). FDA kaže da nema dokaza da je uporaba antibakterijskog sapuna bolja u prevenciji bolesti od običnog sapuna i vode. Zapravo sav sapun je antibakterijski.

Kada mogu ili trebam koristiti sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola?

Centri za kontrolu bolesti preporučuju pranje ruku sapunom i vodom kad god je to moguće kako bi se smanjile količine i vrste svih mikroba i kemikalija na vašim rukama. Međutim, ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola koje sadrži najmanje 60% alkohola. Sredstva za pranje ruku s nižom razinom alkohola nisu tako učinkovita u uništavanju mikroba.

Sapun i voda su učinkovitiji od sredstava za dezinfekciju ruku u uklanjanju određenih mikroba s vaših ruku. Sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola mogu zapravo uništiti određene vrste klica - ali ne sve klice - i u tim slučajevima trebate koristiti sapun i vodu.

Sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola:

 1. Možda neće biti učinkovita ako su vam ruke jako zaprljane ili masne.
 2. Možda neće ukloniti kemikalije poput pesticida i teških metala.
 3. Može biti štetno ako se proguta.
 4. Moraju se koristiti prema uputama kako bi bile u potpunosti djelotvorne.

Da biste koristili sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, stisnite ga u dlan jedne ruke (pročitajte etiketu proizvoda da biste naučili odgovarajuću količinu), trljajte ruke zajedno, uključujući stražnju stranu ruku i prste. Nastavite trljati dok vam se ruke ne osuše.

Postoje li opasnosti od prečestog pranja ruku?

Ako imate puno pukotina na koži na rukama ili imate suhe ili ispucale ruke, pripazite na to koliko često perete ruke ili koristite sredstva za pranje ruku na bazi alkohola (koja mogu dodatno isušiti kožu). Prečesto pranje ruku ili korištenje sredstava za čišćenje uklanjaju zdrava ulja i dobre bakterije potrebne za borbu protiv mikroba. Klice također mogu lakše ući u vaše tijelo kroz kožu koja nije netaknuta. Za borbu protiv ovog stanja na vlažnu ruku nanesite hidratantnu kremu za ruke ili losion.

Znakovi preopterećenja ruku uključuju crvenu kožu, svrbež ili ljuskanje kože i bol. Ako imate bilo kakvih nedoumica obratite se obiteljskom liječniku.

Kada bi trebali oprati ruke?

Perite ruke:

 1. Kad god izgledaju prljavo.
 2. Prije, tijekom i nakon pripreme hrane.
 3. Prije jela.
 4. Prije i nakon kontakta s bolesnom osobom.
 5. Prije i nakon liječenja posjekotine, upale ili rane.
 6. Nakon korištenja toaleta ili mijenjanja pelena.
 7. Nakon puhanja nosa, kašljanja ili kihanja. (Perite ruke češće kada ste bolesni kako biste spriječili širenje bolesti na one oko sebe.)
 8. Nakon dodira sa životinjama ili životinjskim otpadom.
 9. Nakon dodirivanja smeća, tjelesnih tekućina ili bilo kada sumnjate da ruke nisu čiste.

ZAPAMTITE: pranje ruku je jednostavan, učinkovit način borbe protiv infekcija i očuvanje zdravlja. To je lako učiniti, jeftino i oduzima vam samo 30 sekundi vremena. Zapravo je to najboljih 30 sekundi koje možete potrošiti na svoje zdravlje - i zdravlje drugih oko sebe.

Napisale:

Glavna sestra Sanja Mutak, mag.med.tech.

Iva Kolarec, mag.med.techn.


2.png


Pošaljite poruku: