Poznato je da vitamin D ima zaštitnu ulogu u sprječavanju i liječenju infekcija dišnog sustava.

Što je vitamin D?

Vitamin D je vitamin topljiv u mastima kojeg ima u nekoliko vrsta hrane (riba, mliječni proizvodi, povrće) a može se uzimati i kao dodatak ishrani. Vitamin D se također stvara djelovanjem sunčevih ultravioletnih zraka na kožu. Vitamin D ima brojne koristi za zdravlje organizma uključujući održavanje zdravih i čvrstih kostiju omogućavanjem apsorpcije kalcija, komunikaciju između mozga i živaca te pojačavanje imunosnog sustava u borbi protiv bakterija i virusa.

Brojna istraživanja ukazuju na antitumorsko djelovanje vitamina D te povezuju više serumske koncentracije s nižom učestalošću karcinoma tankog i debelog crijeva . U kliničkim studijama vitamin D pokazao se koristan u smanjenju učestalosti pojave karcinoma dojke i povećanju otpornosti organizma na tuberkulozu. Sve je više dokaza koji ukazuju na povezanost  niže razine vitamina D  s povećanim rizikom obolijevanja od multiple skleroze (1).

Poznato je također da vitamin D ima zaštitnu ulogu u sprječavanju i liječenju infekcija dišnog sustava. Dva su nedavna istraživanja pokazala povezanost između vitamina D i COVID-19: niske razine vitamina D povezane su s povećanom pojavnošću COVID-19 (2) odnosno s težom kliničkom slikom ove bolesti (3). Nadopuna terapije vitaminom D pokazala se sigurnom te je pomogla u smanjenju rizika od akutne respiratorne infekcije koja je početni simptom u većine bolesnika s COVID-19.

Kako provjeriti koncentraciju vitamina D?

Jednostavnim krvnim testom možete saznati koncentraciju aktivnog oblika 25-hidroksi vitamina D u organizmu. U medicinsko-biokemijskom laboratoriju Specijalne bolnice Sv. Katarina upotrebljava se pouzdana imunokemijska metoda ELISA (engl. Enzyme Linked Immunosorbent Assay) za mjerenje koncentracije vitamina D u uzorku seruma. Preporuka je da se koncentracija vitamina D u serumu održava u granicama unutar 50-200 nmol/L dok intoksikacija može nastupiti kada su u serumu prisutne vrijednosti više od 251 nmol/L. Minimalni konsenzus u znanstvenim krugovima je da  koncentraciju vitamina D  <25-30 nmol/L  treba terapisjki korigirati. Preporučena dnevna doza za osobe svih dobi, trudnice i dojilje iznosi 800 – 4000 internacionalnih jedinica.  Zbog ovako velikog raspona potrebno je prije uzimanja bilo kojih preparata vitamina D obratiti se liječniku i napraviti pretragu određivanja koncentracije vitamina D u serumu. Tada se, ovisno o potrebama, može odrediti koncentracija, način i oblik nadopune putem dodataka prehrani.

1. Pilz S, Zittermann T, Trummer C, i sur. Endocr Connect. 2019; 8(2): R27–R43

2. Metzler DO, Best TJ, Zhang H, i sur. JAMA Network Open. 2020;3(9):e2019722

3. Merzon E, Tworowski D, Gorohovski A, i sur. FEBS J 2020; 10.1111/febs.15495

Pošaljite poruku: