Anomalije genitalnog sustava jedan su od čestih razloga posjeta ginekologu.

Anomalije genitalnog sustava jedan su od čestih razloga posjeta ginekologu.

Prema mjestu mogu biti: anomalije vulve ili stidnice, himena ili djevičnjaka, vagine ili rodnice, uterusa ili maternice, jajovoda i jajnika.

Prema nastanku dijelimo ih u dvije skupine: urođene i stečene anomalije. Najčešći uzroci urođenih anomalija su rana embrionalna oštećenja u kombinaciji sa nasljednim ili slučajno nastalim kromosomskim aberacijama. Uzroci stečenih anomalija mogu biti posljedica zahvata poput npr. kiretaža, endometritisa sa razvojem priraslica, npr. Ashermanov sindrom, intrauterini miomi, endometralni polipi, itd.

Već u petom tjednu embrionalnog života počinju se iz tzv. Mullerovih kanala razvijati ženski spolni organi i to iz gornjih dijelova jajovodi, iz srednjih koji se normalno spajaju oko 12.-og tjedna emrionalnog života maternica, a iz donjih rodnica i vanjski spolni organi.

 Anomalije maternice nalazimo u oko 1% žena. Prema Američkom društvu reproduktivne medicine, eng. The American Society of Reproductive Medicine (ASRM) anomalije maternice se dijele u šest skupina ili tipova:

  1. aplazija ili ageneza maternice – kad se maternica uopće ne razvija
  2. unicornis ili jednoroga maternica – nastaje formiranjem samo jednog Mullerovog kanala
  3. didelphys ili dvostruka maternica – oba Mullerova kanala razvijena, ali se ne spoje
  4. bicornis ili dvoroga – spoje se samo gornji dijelovi Mullerovih kanala, ima oblik srca
  5. septus ili arcuatus – dvije Mullerove cijevi se spoje, ali na mjestu spajanja ostane pregrada, lat. septum
  6. anomalije koje nastaju zbog uzimanja dietilstilbestrola (DES) tijekom fetalnog života

Anomalije maternice najčešće su udružene sa ostalim anomalijama ženskog spolnog i/ili mokraćnog sustava. Često se otkrivaju slučajno kod dijagnostičkih i terapijskih postupaka jer ne moraju izazivati smetnje, ali naravno mogu biti i uzroci infertiliteta, spontanih pobačaja, nenormalnih položaja čeda, komplikacija u porođaju… Liječe se ako prave smetnje.

    Normalni stav ili lat. positio maternice je u sredini male zdjelice i to tako da je dno u visini tzv. terminalne linije, a vrat maternice u visini tvz. interspinalne linije. Ispred maternice se nalazi mokraćni mjehur, a iza rektum, tj. završni dio debelog crijeva. Kad govorimo o položaju maternice uzimamo u obzir tri termina, tako da osim stava ili lat. positio, određujemo i nagib ili lat. versio maternice prema rodnici, te treće pregib tijela maternice prema vratu maternice ili lat. flexio. Fiziološki položaj maternice je anteverzija i antefleksija (AVF), dakle maternica je nagnuta lagano prema gore i naprijed. U otprilike 20% žena je nagnuta prema dolje i natrag, tzv. retroverzija-fleksija (RVF). To nije nikakva bolest nego prirodno stanje i uglavnom ne izaziva smetnje.

gg.jpg

slika 1. Anteverzija (lijevo) i retroverzija (desno)


Položaj maternice se može mijenjati tijekom života. Fiziološki uzrok promjene položaja je npr. trudnoća, a patološki priraslice u kombinaciji sa upalama, tumori, endometrioza i dr. Česti su uzroci stečenih retroverzija u poslijeporođajnom razdoblju u 2-3.tjednu babinja, naročito ako se žena napreže, ne odmara dovoljno, te prerano i dugo hoda i stoji na nogama prije nego se maternica vrati u svoj fiziološki položaj.

Simptomi poremećaja položaja maternice su vrlo raznoliki: od nikakvih, pa do bolova u donjem dijelu leđa, bolova prije i za vrijeme trajanja menstruacije, bolnih spolnih odnosa, ponekad smetnji pri mokrenju ili defekaciji. Moramo naglasiti da su uzroci bolnih spolnih odnosa ipak češće infekcije, ranice, nedovoljna vlažnost rodnice i naravno psihološki razlozi različitog podrijetla, a nikako se ne smiju zanemariti kod bolnih snošaja ili tzv. dispareunije.

Dijagnoza anomalija maternice postavlja se detaljnim pregledom i dodatnim metodama. 2D ultrazvukom se otkrivaju promjene u veličini i položaju maternice kao i eventualni patološki uzroci poput tumora, cista, mioma i sl. Danas je neizostavan i 3D ultrazvuk za analizu građe genitalnih organa što je naročito važno kod anomalija. Dodatno se mogu koristiti i histerosalpingografija (HSG) sa unošenjem kontrasta vaginalnim putem i danas sve više ultrazvučnim praćenjem (sono HSG), a sve manje rentgenskim. Histeroskopija je endoskopska metoda, ali kako je to metoda kojom se gleda maternica iznutra prikladna je kod npr. pregrada u materištu, kako za dijagnostiku tako i za liječenje. Laparoskopija je također endoskopska metoda kojom se pregledavaju trbušni organi uz pomoć optike, te se tako mogu vidjeti anomalije maternice, priraslice i sl.

Terapija anomalija maternice naravno ovisi o uzroku i kliničkoj slici. Kod asimptomatskih oblika liječenje nije potrebno. Ukoliko su kod npr. anomalija položaja smetnje toliko izražene da ih žena ne može izdržati te ometaju njezin svakodnevni život u obzir dolaze različiti kirurški zahvati kojima se maternica vraća u normalan položaj. Može se pokušati i manualna repozicija ili repozicija uz upotrebu pesara. Pesari su (najčešće) plastični prstenovi koji se postavljaju u rodnicu. Na kraju preporučamo da se kod bolova u maloj zdjelici najprije isključe ostali mogući uzroci boli, a tek onda da se ista pripiše anomaliji položaja maternice.

Pošaljite poruku: