Svake godine u trećem tjednu siječnja obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, eng. Cervical Cancer Prevention Week.

Europska udruga za prevenciju raka vrata maternice (eng. European Cervical Cancer Association) na taj način, između ostalih aktivnosti, želi osvijestiti problem raka vrata maternice. Unatoč vrlo lakom i dostupnom načinu prevencije i otkrivanja, zvuči gotovo nevjerojatno da ga i dalje ima u tolikom broju. U svijetu je u 2020. godini dijagnosticirano 604 000 žena s rakom vrata maternice, a oko 342 000 ih je i umrlo od njegovih posljedica. Većinom je to u slabije razvijenim zemljama svijeta, ali i u Europi godišnje oboli oko 60 000 žena, od kojih polovica umre. U Hrvatskoj je taj broj oko 300 oboljelih godišnje. Primjerice, u 2018. je, prema službenim podatcima nacionalnog Registra za rak, bilo 274 oboljelih od invazivnog raka vrata maternice, a 689 od lokaliziranog, tzv. carcinoma in situ ili CIS-a.  U 2019. je 116 žena u Hrvatskoj umrlo od posljedica raka vrata maternice.

Glavni uzrok je poznat, a to je HPV ili humani papiloma virus koji je vrlo raširen u ljudskoj populaciji te se prenosi spolnim putem.  Već dugi niz godina postoje cjepiva koja štite od zaraze HPV-om visokog rizika pa je tako i u Republici Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje mladima već krajem osnovne škole, iako nije u kalendaru obaveznog cijepljenja.

Svakako bi trebalo raditi preventivne ginekološke preglede, jednostavni i jeftini test  popularno zvani PAPA test ili, točnije, VCE (od vagina, cerviks, endocerviks) obrisak, kao i HPV testiranje prema preporuci ginekologa. Žene mlađe od 25 godina PAPA test bi morale uvesti kao svoju godišnju obavezu, dakle jedanput godišnje, a starije prema preporukama - ukoliko je PAPA test uredan, mogu ga raditi i svake 2-3 godine. Našim se pacijenticama preporučuje napraviti PAPA test  1x godišnje, uzimajući u obzir činjenicu da je statistički dokazano kako je točnost PAPA testa oko 70%,  što i je i nije puno - ovisno kako se gleda. Važno je naglasiti sljedeće: ako možemo i moramo svake godine voziti automobil na tehnički pregled, kao i sve drugo što redovito obavljamo u svakodnevnom životu, zašto bi onda bio problem isto učiniti i za samu sebe i svoje tijelo. Zdravlje je najveće i neprocjenjivo bogatstvo koje se ne može usporediti ni s čim, ali se i mi sami moramo potruditi te ulagati svoje vrijeme i energiju da ga sačuvamo. Nemojte čekati, javite nam se s povjerenjem!

Doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine
Doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, specijalist ginekologije i porodništva

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kako bi se iskorijenio rak vrata maternice trebalo bi dostići incidenciju manju od četiri nova slučaja na 100 000 žena godišnje. To bi značilo da od oko 2 milijuna žena, koliko ih imamo u Hrvatskoj, njih otprilike 80 bi oboljelo na godišnjoj razini. Već dugi niz godina imamo 300 oboljelih godišnje pa se jednostavnom računicom može zaključiti kako nam ostaje još puno prostora za djelovanje.

SZO je također osmislila i ukratko objavila način na koji bi se moglo dostići taj cilj, tzv. “Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice”:  90-70-90, što podsjeća na svojevremeno poželjne mjere građe ženskog tijela.

Prvih 90 značilo bi da je cilj cijepiti bar 90% djevojčica do 15.-e godine života, iako ne bi bilo na odmet cijepiti i dječake. Sljedeći broj, 70, znači da bi bar 70% žena moralo biti obuhvaćeno probirom (eng. screening), a koji uključuje ranije spomenuti PAPA test te, prema preporuci, HPV genotipizaciju. Drugih 90 značilo bi da se bar 90% žena kojima se otkrije lokalizirani i/ili invazivni rak vrata maternice mora pravovremeno liječiti. Naravno, bili bi poželjni i veći postotci, ali ovo su minimalno potrebni kriteriji za svaku državu kako bi se do 2030. godine rak vrata maternice iskorijenio, što vjerojatno nije u potpunosti moguće, ali bi barem bili blizu toga.

Stoga, ne odgađajte ginekološki pregled – nema razloga za strah, potpuno je bezbolan!  Zdravlje je naše najveće bogatstvo i ne smijemo ga shvatiti ozbiljno tek kada nastupi bolest! Reagirajte na vrijeme i dogovorite pregled već danas!

Povjerite svoje zdravlje u ruke stručnih djelatnika Specijalne bolnica Sv. Katarina.

Izvor: https://iarc.who.int/featured-news/iarc-marks-cervical-cancer-awareness-month-2022

Pošaljite poruku: