Vratna kralježnica, poznata i kao cervikalna kralježnica, sastoji se od sedam kralježaka označenih kao C1 do C7.

Ovi kralješci omogućavaju fleksibilnost i podršku glavi te omogućuju različite pokrete vrata. Između svaka dva kralješka nalazi se intervertebralni disk, koji djeluje kao jastučić i apsorbira udarce prilikom kretanja.

Bolovi u vratnoj kralježnici

Bolovi u vratnoj kralježnici mogu biti uzrokovani raznim faktorima. Neke uobičajene uzroke uključuju:

 • Hernijacija i intervertebralnog diska: Kada se unutarnji dio intervertebralnog diska pomakne prema van i pritisne na živce u blizini, može se javiti bol u vratu.
 • Degenerativne promjene: Starenjem se intervertebralni diskovi mogu istrošiti, a zglobovi između kralježaka mogu se trošiti. To može uzrokovati bol i smanjenu pokretljivost.
 • Mišićna napetost: Napetost mišića u vratu može uzrokovati bolove u vratnoj kralježnici. Ovo može biti rezultat lošeg držanja, dugotrajnog sjedenja ili stresa.
 • Ozljede: Ozljede kao što su trzajna ozljeda vratne kralježnice, padovi ili sportske ozljede mogu uzrokovati ubrzanu degeneraciju struktura kralježnice te posljedično bolove u vratnoj kralježnici.

Simptomi bolova u vratnoj kralježnici

Simptomi bolova u vratnoj kralježnici mogu varirati ovisno o uzroku i ozbiljnosti problema.

Neki uobičajeni simptomi uključuju:

 • Bol u vratu koja može biti oštra, tupa ili pulsirajuća te se može širiti na ramena, ruke i glavu.
 • Ograničenje pokretljivosti kao što su teškoće pri okretanju vrata ili pregibanju prema naprijed ili natrag.
 • Bolovi u vratnoj kralježnici mogu izazvati jake glavobolje, uključujući migrene. Također prilikom jakih glavobolja može doći do povraćanja.
 • Može se javiti utrnutost u rukama, ramenima ili vratu te motorička slabost u rukama.

Liječenje bolova u vratnoj kralježnici

Liječenje bolova u vratnoj kralježnici ovisi o uzroku i ozbiljnosti problema.

Neki uobičajeni pristupi liječenju uključuju:

 • Odmor – tijelu, a posebice kralježnici moramo dati vremena za oporavak što može biti korisno, posebice nakon ozljede ili nezgodnog pokreta koji je bol uzrokovao.
 • Lijekovima koji ublažavaju bolove i imaju protuupalni učinak možemo olakšati simptome u tijeku oporavka, a također može biti korisna primjena toplih ili hladnih obloga – ovisno o uzroku bolova.
 • Fizikalna terapija: Vježbe i tehnike fizikalne terapije mogu pomoći u jačanju mišića vrata, poboljšanju pokretljivosti i smanjenju boli.

Operacije vratne kralježnice

Operacije vratne kralježnice su potrebne kada konzervativne metode liječenja nisu uspješne ili kada postoji problem za koji pouzdano znamo da neće donijeti poboljšanja bez kirurške intervencije.

Uobičajene operacije vratne kralježnice su:

 • Discektomija: Ova operacija uključuje uklanjanje cijelog intervertebralnog diska koji pritišće na živce ili leđnu moždinu. To se može izvesti otvorenom operacijom ili minimalno invazivnom metodom, ovisno o specifičnom slučaju. Izvodi se prednjim pristupom koji se smatra minimalno invazivnim te tradicionalno daje odlične rezultate.
 • Laminektomija: Ovaj postupak uključuje uklanjanje stražnjih elemenata kralješka koji pokrivaju leđnu moždinu i živce. To se uobičajeno radi kako bi se oslobodio pritisak na leđnu moždinu i živce kada to nismo u mogućnosti ostvariti na siguran način prednjim pristupom.
 • Fuzija kralježaka: Fuzija kralježaka koristi se za stabilizaciju vratne kralježnice. Tijekom ove operacije, dva ili više kralježaka spajaju se zajedno pomoću grafta (presatka) ili implantata kako bi se omogućilo okoštavanje u poželjnom položaju poštujući prirodnu zakrivljenost kralježnice.
 • Ugradnja umjetnog diska: Umjetni disk vratne kralježnice je implantat koji se koristi za zamjenu oštećenog ili degeneriranog intervertebralnog diska u vratnoj kralježnici.  Cilj ove operacije je održavanje prirodne pokretljivosti i fleksibilnosti vratne kralježnice, dok istovremeno oslobađa pritisak na živce i smanjuje bol. Ugradnja umjetnog diska izvodi se minimalno invazivnom tehnikom i prednjim pristupom na vratnu kralježnicu.

Važno je napomenuti da svaki slučaj zahtijeva individualnu procjenu i da će spinalni kirurg odlučiti koja operacija je najprikladnija za određenog pacijenta. Postoperativna rehabilitacija, uključujući fizikalnu terapiju, može biti važna kako bi se postigao potpuni oporavak i povratak normalne funkcionalnosti vratne kralježnice.

U našem centru za bolesti kralježnice njegujemo individualan pristup pacijentu, a liječimo sve segmente kralježnice. Ako imate pitanje, trebate savjet ili se želite naručiti na pregled tu smo za Vas.

Javite nam se na broj 01 2867 400 ili na mail info@svkatarina.hr.

Pošaljite poruku: