Vrlo rijetko neka žena ima menstruaciju svaki mjesec na isti datum ili isti dan ciklusa - sve je to normalan redovit menstrualni ciklus.

Iako se čini nebitno i da svi to već znaju ipak me relativno često još uvijek iznenade odgovori u ginekološkoj ambulanti kad pitam o menstruaciji, a to je jedno od osnovnih pitanja nas ginekologa. Ponukalo me to da malo o tome nešto napišem.

Posebno me iznenadi kad pitam jesu li vam menstrualni ciklusi redoviti i često dobijem ozbiljan i zabrinut odgovor: “Nisu”, a onda na sljedeće pitanje kako često dolaze: “Uvijek neredovito: nekad svakih 27 dana pa nekad 28, 29, 30...Nikad točno 28 dana...” A na upit dođu li svaki mjesec: “O, da, nikad ne izostaju.”

Dakle, redoviti menstrualni ciklusi su svi oni u kojima menstruacija nastupi u vremenskom intervalu od 21(24)-35 dana. Ne mora doći točno na 28. ili neki drugi dan u tom periodu svaki mjesec. Upravo suprotno, vrlo rijetko neka žena ima menstruaciju svaki mjesec na isti datum ili isti dan ciklusa. I sve je to normalan redovit menstrualni ciklus.

Još jedan detalj: početak menstrualnog ciklusa brojimo od prvog dana menstruacije, a ne od zadnjeg!

Uobičajeno trajanje je 4(5)-7 dana, s otprilike gubitkom od 80ml krvi, što je malo teško danas procijeniti sa svim vrstama uložaka i tampona (pa me uvijek naljuti kad tako nešto vidim napisano...), ali otprilike ne obilno napunjenih više od 4-5 ovih “modernih” super upijajućih predložaka, max. 7-8 “starinskih” vatenih ili ne češće od punog predloška svakih 1-2h.

U različitim životnim fazama su menstrualni ciklusi različiti. Pa tako npr. u pubertetu ili perimenopauzi je normalno da su ciklusi neredoviti, tj. da su duži, kraći ili da preskoče neki mjesec, ali se i tada preporučuje napraviti pregled da se utvrdi o čemu se radi ili ako je neuobičajeno krvarenje u bilo kakvom obliku zabrinjavajuće: neuobičajeno bolno, obilno, nepravilno...Za vrijeme dojenja menstrualni ciklusi također (najčešće) izostaju i naravno u trudnoći. Ponekad kod pretjeranog vježbanja ili fizičke aktivnosti te kod naglog mršavljenja ili debljanja može doći do poremećaja ciklusa kao i kod hormonskih poremećaja koji nisu nužno vezani za spolni trakt  budući da je cijeli naš endokrini sustav povezan i u ravnoteži (štitnjača, hipofiza-prolaktin, i sl.). Naravno,  to se mora ispitati i regulirati. Sindrom policističnih jajnika je čest uzrok neredovitih ciklusa, kao i prijevremena insuficijencija jajnika, preuranjena menopauza, poremećaji trudnoće te drugi mogući organski uzroci. Također moramo biti oprezni u postmenopauzi, točnije ako je prošlo više od 12 mjeseci od zadnje menstruacije, a javi se krvarenje-tada se obavezno javite svom ginekologu radi otkrivanja uzroka tog krvarenja.

Sretno s vašim menstrualnim ciklusima bez previše nervoze ako dođu dan, dva, tri ili pet dana ranije ili kasnije, ali naravno uvijek to pratiti i voditi računa o svom zdravlju općenito, a posebice o ženskom zdravlju kao važnom temelju zdravlja cijelog društva jer zdrava žena je zadovoljna žena, a onda i svi oko nje . :-)

Pošaljite poruku: