Loše prehrambene navike više štete želucu nego stres.

Nadutost, osjećaj pečenja u želucu, bol, žgaravica, refluks i čir na želucu su zdravstveni problemi koji sve više pogađaju osobe, naročito one mlađe životne dobi.

Možemo reći da su ti problemi posljedica suvremenog načina života. No, ipak treba razlučiti koliko iza takvih problema stoje prehrana i način života jer se često dosta toga pripisuje stresu i pretpostavlja se da je on specifičan za naše vrijeme. Naime, svaka generacija se suočava sa specifičnim stresovima, osim toga stres je teško izmjeriti pa prema tome i dokazati njegov utjecaj.

U svakom slučaju stres ima utjecaja na razvoj bolesti i to ne samo želuca. S druge strane svjedoci smo da se prehrana promijenila, a većinom nismo dovoljno upoznati s podrijetlom namirnica koje konzumiramo. Sve više osoba, osobito mladih umjesto svježeg voća i povrća bira rafiniranu hranu s nizom aditiva koje također imaju posljedice na zdravlje. Potrebno je jesti sezonske namirnice. Za organizam je štetno jesti jednoličnu hranu jer onda on ostaje bez niza važnih minerala i vitamina, što se dugoročno može nepovoljno odraziti na zdravlje organizma. Čovjek je svejed i treba uzimati namirnice biljnog i životinjskog podrijetla u razumnom omjeru.

Ako se žgaravica javi nakon začinjenog ručka nema mjesta panici. Svakodnevne navike poput preskakanja obroka narušavaju zdravlje želuca. Radi toga često nastaju tegobe poput nadutosti i loše probave, jer kada se organizam tijekom djetinjstva i mladosti navikne na tri ili pet obroka i onda uslijed prezaposlenosti počnemo konzumirati jedan ili u najboljem slučaju dva obroka, normalno je da će biti neželjenih reakcija. Sve što je intenzivnog okusa ili prehladno ili prevruće fiziološki potiče lučenje želučane kiseline što je specifično za gastritis i žgaravicu i to bi trebalo izbjegavati. Ako je pacijent bio u akutnom stanju, tek kada se ono smiri, pacijent se može postupno vraćati uobičajenoj prehrani. Uobičajena prehrana odnosi se na zdravu i uravnoteženu prehranu s obiljem voća i povrća, zdravih masti i ugljikohidrata te proteina. Potrebno je izbjegavati prehranu koja sadrži nezdrave masnoće, ugljikohidrate, prženo i pohano meso, alkohol i duhan. Važno je znati da kod žgaravice izazvane začinjenim ručkom nema potrebe za panikom. U takvoj situaciji potrebno je laganije jesti narednih dana i po potrebi popiti neku tabletu protiv lučenja želučane kiseline. Ako žgaravica traje danima i tjednima onda treba otići liječniku.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina možete napraviti i nutrigenetičko testiranje te dobiti plan prehrane na osnovu rezultata vaše DNA. Nutrigenetički testovi omogućuju razradu posebnog plana prehrane čime se postiže prevencija nastanka određenih bolesti, odgađanje početka bolesti ili ublažavanje simptoma ukoliko je bolest već nastala. Testiranje je dovoljno napraviti samo jednom u životu.

Je li gastritis kronična bolest ili ga je moguće izliječiti?

Gastritis je upala želučane sluznice, najčešći uzroci su infekcija bakterijom Helicobacter pylori koja živi na želučanoj sluznici i koja potiče imunološki odgovor na samu sebe i tamo se stvara upala, zatim su to lijekovi, osobito lijekovi protiv bolova i za cirkulaciju. Tomu svemu još mogu doprinijeti štetne prehrambene navike i genetska predispozicija. Na podlozi te upale može nastati i čir želuca, čir dvanaesterca. Kad nastane čir, niti on kao ni gastritis ne moraju imati očite simptome. Ako čir prokrvari mogu se javiti značajne teškoće s probavom. Važno je istaknuti da čir niti gastritis nemaju toliko jasne i jednoznačne simptome te ih se mora dijagnosticirati odgovarajućim pretragama.

Specijalna bolnica Sv. Katarina koristi isključivo opremu vrhunske kvalitete. Sve pretrage obavljamo brzo, stručno i bezbolno uz najmoderniju dijagnostičku i anesteziološku opremu. Posebno ističemo najmoderniju opremu u Hrvatskoj za sterilizaciju instrumenata čime su zadovoljeni najviši standardi propisani od Europskog endoskopskog društva (ESGE i ESGENA-e).

Svakom našem pacijentu dostupna je dijagnostička obrada gastroenteroloških problema i stanja uz multidisciplinarni tim i najsuvremeniju dijagnostiku!

Obratite nam se s punim povjerenjem i riješite svoje tegobe što prije!

Pošaljite poruku: