Srčani udar je ozbiljno medicinsko stanje koje zahtijeva brzu reakciju. Prepoznavanje prvih znakova može spasiti život.

Srčani udar, ili infarkt miokarda, nastaje kada se dotok krvi u srčani mišić naglo smanji ili potpuno prekine. To je obično posljedica začepljenja koronarnih arterija koje opskrbljuju srce krvlju. Bez pravovremene medicinske intervencije, srčani udar može uzrokovati trajna oštećenja srčanog mišića ili smrt.

Simptomi

Srčani udar može se manifestirati kao intenzivna bol ili pritisak u sredini prsnog koša koji traje nekoliko minuta ili se povremeno vraća. Ova bol može se širiti na ramena, vrat, čeljust, leđa ili trbuh, uzrokujući nelagodu na tim područjima. Uz bol, može se javiti i otežano disanje ili osjećaj nedostatka zraka bez očitog razloga. Mučnina, povraćanje ili neobjašnjivi osjećaj nelagode u trbuhu također su mogući simptomi. Osoba može osjetiti vrtoglavicu, hladan, ljepljiv znoj,  gubitak ravnoteže, nesvjesticu ili gubitak svijesti.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod sebe ili nekog drugog, odmah poduzmite sljedeće korake. Prvo, pozovite hitnu pomoć i recite da sumnjate na srčani udar jer je brza intervencija ključna za smanjenje štete na srcu. Nemojte čekati da simptomi prođu ili se pogoršaju jer je svaki trenutak važan. Uzimanje aspirina tijekom srčanog udara može smanjiti oštećenje srca sprečavanjem zgrušavanja krvi. Međutim, aspirin se ne bi trebao kombinirati s određenim drugim lijekovima, stoga ga nemojte uzimati osim ako vam hitna medicinska pomoć to ne preporuči. Ako ste s nekim tko pokazuje simptome srčanog udara, pomognite mu da se smiri i udobno smjesti te osigurajte mirno okruženje. Važno je da osoba ne ostane sama, stoga ostanite s njom sve dok hitna pomoć ne stigne.

Prevencija

Važno je naglasiti i preventivne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od srčanog udara. Redovita tjelovježba i održavanje zdrave tjelesne težine pomažu u očuvanju zdravlja srca. Zdrava prehrana s niskim udjelom masti i natrija također igra važnu ulogu. Prestanak pušenja i izbjegavanje pasivnog pušenja su ključni za zdravlje srca, kao i redoviti pregledi krvnog tlaka, razine kolesterola i šećera u krvi koji su važni za rano otkrivanje i upravljanje faktorima rizika. Upravljanje stresom i korištenje tehnika opuštanja mogu dodatno smanjiti rizik.

Prepoznavanje i brza reakcija na simptome srčanog udara mogu značiti razliku između života i smrti. Edukacija i svijest o simptomima ključni su za spašavanje života vaših bližnjih i vas samih.

Kako je i ranije navedeno, preventivne mjere su ključne kako bi se smanjio rizik od srčanog udara.

Za dodatne informacije ili savjete, slobodno se obratite našem timu stručnjaka. Vaša sigurnost i dobrobit su nam na prvom mjestu.

Izvori:

mayoclinic.org (2023) Heart attack. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106 24.5.2024

my.clevelandclinic.org (2023) What A Heart Attack Feels Like with Leslie Cho, MD. Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/podcasts/health-essentials/what-a-heart-attack-feels-like-with-leslie-cho-md 24.5.2024

Pošaljite poruku: