U ovom članku saznajte više o ozljedama koje mogu nastati prilikom skijanja i ostalih zimskih sportova te kako ih izbjeći

Dolaskom zime mnogi se odlučuju za odlazak na skijanje. Sport je to tijekom kojeg skijaš može razviti velike brzine prilikom spuštanja niz padinu, a tada se mogu dogoditi i ozljede. Raspon težine ozljeda značajno varira, od onih lakših do onih po život opasnih, poput potencijalne ozljeda glave. U nastavku donosimo pregled nekih od ozljeda.

Ozljede šake i ručnog zgloba

Ozljede šake i ručnog zgloba nastaju prilikom pada tijekom zaustavljanja, a češće stradavaju početnici koji nisu usvojili pravilnu tehniku zaustavljanja. Razlikujemo obična natučenja i nategnuća prstiju i ručnog zgloba te teže ozljede kao što su prijelomi distalnog radijusa i tzv. skijaški palac. Ruptura ulnarnog kolateralnog ligamenta prvog metakarpofalangealnog zgloba se naziva skijaški palac i nastaje pri padu sa skijaškim štapom u ruci. Ukoliko se radi o potpunom puknuću potrebno je operacijsko liječenje.

Ozljeda pri padu sa skijaškim štapom u ruci

Ozljede ramena

Prilikom padova na skijanju često dolazi i do ozljeda ramena, a koje mogu biti natučenja i istegnuća te teže ozljede – iščašenja (luksacije) i prijelomi gornjeg kraja nadlaktične kosti.

Ukoliko sumnjate na neku od težih ozljeda potražite liječničku pomoć, pogotovo u slučaju iščašenja koje se u pravilu treba što ranije „vratiti na mjesto“ tj. reponirati.

Ozljede koljena

Svima su poznate česte ozljede ligamenata koljena kod profesionalnih skijaša tj. sportaša, najčešće ozlijeđeni prednji križni ligament (ACL) i medijalni kolateralni ligament (MCL). Neke ligamentarne ozljede koljena se vrlo uspješno liječe konzervativno, tj. bez operacije, no ukoliko se radi o težoj ozljedi koljena s više ruptura ligamenata, indicirano je operacijsko liječenje. Isto tako prilikom skijanja može doći i do prijeloma u području koljena. Vrlo česti su prijelomi potkoljenice, tj. goljenične kosti (tibije) i lisne kosti (fibule), koji se gotovo uvijek liječe operacijski.

Proces oporavka od ozljede koljena

Ozljede gležnja

Unatoč napretku tehnologije izrade pancerica, ozljede gležnja su i dalje učestale. Razlikujemo obična natučenja i uganuća kao lakše ozljede te prijelome kao teže ozljede. Kod snowboard-era se javlja specifična ozljeda - prijelom bočnog izdanka gležanjske kosti (lateralnog procesusa talusa) koja je 15x češća nego kod skijaša. Ona se u početku čestp ne dijagnosticira pravilno, što može dovesti do problema prilikom liječenja.

Prevencija ozljeda tijekom skijanja

Priprema za skijašku sezonu započinje idealno nekoliko mjeseci prije samog odlaska na skijanje sa specifičnim programom treninga koji ciljano ojačava mišiće natkoljenice i mišičja kuka obostrano.

Potom je bitno obratiti pozornost na ispravnu opremu i obavezno nositi kacigu, jer su istraživanja pokazala da nošenje kacige značajno smanjuje učestalost i težinu ozljeda glave. I na kraju, prilikom skijanja ujutro treba započeti s lakšim stazama da se tijelo postupno zagrije za najveće napore, a pred kraj dugog dana na snijegu birati lakše staze za povratak u smještaj, jer iskustvo pokazuje da teške ozljede najčešće nastaju pri kraju dana kada se mišići umore.

Ukoliko ste se ozlijedili ili sumnjate na ozljedu, slobodno nam se javite s punim povjerenjem i dogovorite pregled.

Pošaljite poruku: