U razgovoru s našim prim. dr. sc. Mladenom Japjecom, dr. med., uži specijalist traumatologije, saznajte više o ozljedama koljena te kako postupati s povredom.

Bolovi u koljenu česti su simptom koji može utjecati na ljude svih dobnih skupina. Koljeno je kompleksan zglob koji uključuje spoj kostiju, hrskavice, ligamenata, tetiva i mišića. Različiti uzroci mogu pridonijeti bolovima u koljenu, a ozbiljnost problema može varirati od privremenih nelagoda do ozbiljnih medicinskih stanja.    

Koju prvu pomoć možemo pružiti sami sebi uslijed pada ili neke druge traume u predjelu koljena?

Svakako je prva preporuka da se zaustavi aktivnost uslijed koje se dogodila nesreća kako bi se spriječila dodatna oštećenja. Preporuka je postaviti nogu na povišeno. Također, primjena leda u prvih 48 sati može pomoći u smanjenju otoka. Ako je potrebno, koljeno se može stabilizirati koristeći zavoj, pritom pazeći da se ne stegne previše.

Kako se može ublažiti bol i smanjiti oticanje u narednim danima ili tjednima?

Većina lakših bolova u koljenu dobro reagira na mjere samonjege. Nakon prvih 48 sati, primjena topline (topla kupka, grijaća podloga) može pomoći pri opuštanju mišića i smanjenju boli. Lokalno se mogu primijeniti analgetski gelovi, a često dolazi u obzir i analgetska peroralna terapija. Fizikalna terapija i steznici za koljena također mogu pomoći u ublažavanju boli.

Kada posjetiti ortopeda?

U slučaju ozbiljnijih ozljeda, ako pacijent osjeti oštru bol u koljenu ili ako primijeti bilo kakvu nepravilnost u obliku ili položaju koljena, potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će predložiti daljnju medicinsku obradu prema stanju pacijenta.

O čemu ovise dugoročne posljedice ozljede koljena i kako ih se može ublažiti?

Dugoročne posljedice ozljede koljena mogu varirati ovisno o vrsti ozljede, ispravno postavljenoj dijagnozi i liječenju te na posljetku i rehabilitaciji. U obzir je potrebno uzeti i opće zdravstveno stanje pojedinca. Sve to je potrebno kako bi se ublažile i spriječile neke daljnje eventualne posljedice.

Koje su opcije liječenja ozljede koljena?

Liječenje ozljede koljena ovisi o vrsti i ozbiljnosti ozljede. Potrebno je prvo obaviti pregled kako bi liječnik dobio uvid u medicinsko stanje pacijenta te dao preporuku za daljnje liječenje koje može uključivati fizikalne terapije, lijekove ili razne vrste injekcija. U nekim slučajevima, ozlijeđeno koljeno može zahtijevati kirurški liječenje.

Kada se razmatra kirurško liječenje ozljede?

Kirurško liječenje ozljede razmatra se u slučajevima ozbiljne ozljede koljena, poput rupture prednjeg ili stražnjeg križnog ligamenata te ozbiljnih oštećenja meniska. Operacija može uključivati popravak, rekonstrukciju ili zamjenu oštećenih struktura. Također, razlog za kirurško liječenje može biti iščašenje zgloba, prijelom kosti u području koljena ili ozljeda hrskavice.

Kada očekivati povratak u normalne svakodnevne aktivnosti i radne obaveze?

Vrijeme potrebno za povratak u normalne svakodnevne aktivnosti i radne obaveze nakon ozljede koljena ovisi o vrsti i ozbiljnosti ozljede, vrsti liječenja, individualnim čimbenicima oporavka, kao i specifičnostima profesije i aktivnosti pacijenta. S obzirom na to da se radi o važnim faktorima, vrijeme oporavka je individualno.

Tijekom cijelog svog stručnog obrazovanja vezani ste uz sport, što biste savjetovali sportašima kako bi dolazilo do što manje ozljeda?

Prije svega da slušaju svoje tijelo, da se ne oglušuju i ne ignoriraju bolove. Pravovremenom brigom i reakcijom se mogu spriječiti teže posljedice. Tu su iznimno važni profesionalni treneri kao i fizioterapeuti koji upućuju na vježbe koje jačaju mišiće oko koljena i poboljšavaju stabilnost zgloba, što je od iznimne važnosti za sportaše kojima je koljeno često pod velikim naporima. Tu je i održavanje zdrave tjelesne mase, prehrane bogate hranjivim tvarima i izbjegavanje loših navika.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, uz individualan pristup, moguće je napraviti sve na jednom mjestu, od dijagnostike i kirurškog liječenja uz najsuvremeniju opremu pa sve do individualne rehabilitacije skrojene po mjeri pacijenta.

Javite nam se s povjerenjem.

Pošaljite poruku: