Najčešći prijelom u ljudi je prijelom donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa).

Prijelom donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa) nastaje padom na ispruženu ruku (eng. fall onto an outstretched hand (FOOSH)). Radi se o instinktivnoj reakciji pri kojoj se pokušava spriječiti ozljeda glave. Najčešće je posljedica pokliznuća i pada prilikom hoda ili sportskih aktivnosti, a učestalost takvih ozljeda raste s dobi.

Što učiniti ako ste se ozlijedili?

Prvo što treba napraviti je smireno reagirati kako bi izbjegli dodatne ozljede. Primjerice, kada padnete pri prelasku ceste, u slučaju ishitrene reakcije moguća je i prometna nezgoda. Potom, ukoliko smatrate da je moglo doći do teže ozljede od natučenja, potrebno je potražiti liječničku pomoć. U sklopu obrade često će se učiniti klasično RTG snimanje kojim se može utvrditi prijelom, tj. fraktura. Ukoliko se radi o prijelomu bez pomaka, postavlja se imobilizacija (longeta), dok je kod prijeloma s pomakom potrebno pokušati „namjestiti ulomke“ tehnikom koja se naziva manualna repozicija. Potom se postavlja imobilizacija te se novi položaj provjerava ponovnim RTG snimanjem.

Ozlijedili ste se? Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled već danas!

Kontrolni pregled

Sljedeća posjeta liječniku naziva se prvi kontrolni pregled, prilikom kojega se ponovno učini RTG snimanje kako bi se utvrdio položaj ulomaka nakon što je prijelom imobiliziran i oteklina (edem) splasnula. Ukoliko je položaj ulomaka dobar, može se nastaviti konzervativno liječenje, tj. liječenje bez operacije. Pritom se kao orijentir može uzeti činjenica da se 70% prijeloma donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa) liječi na ovaj način.

Što ako je položaj ulomaka nepovoljan?

U slučaju da se prijelom ne može liječiti konzervativno, pacijentu se predlaže operacija. Vrsta operacijskog liječenja ima nekoliko, a svaka od njih je prikladna za neke određene vrste prijeloma, s obzirom na kvalitetu kosti i dob pacijenta.

Dodatna radiološka obrada

U slučaju da je potrebno operacijsko liječenje, vrlo često je potrebna dodatna dijagnostika u vidu CT snimanja ili, u novije vrijeme, specifičnih sekvenci na magnetskoj rezonanci (MR) kako bi se izbjeglo dodatno ionizirajuće zračenje te istovremeno dobio uvid u stanje ligamenata i hrskavice.

Moderne tehnike koje se izvode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina

Kroz povijest je bilo mnogo različitih tehnika operacijskog liječenja prijeloma donjeg kraja palčane kosti (distalnog radijusa), od kojih u Centru za traumatologiju Sv. Katarine izvodimo osteosintezu (spajanje ulomaka čvrstim umjetnim materijalom) pločicom i vijcima sa strane dlana (eng. Volar locked plating). Prednost ove vrste zahvata je u tome što se može započeti s ranim razgibavanjem i fizikalnom terapijom u usporedbi sa imobilizacijom. Preduvjet za ovu vrstu operacije je dobra kvaliteta kosti, što je najčešće povezano s dobi i pridruženim bolestima (osteoporoza).

Ukoliko Vaš liječnik smatra da je potrebno operacijsko liječenje, a da je kvaliteta kosti narušena, preporučiti će vam operaciju sa privremenim ukočenjem zgloba (eng. Wrist spanning plate). Tijekom navedene operacije ulomci se dovode u povoljan položaj, a nesmetano cijeljenje kosti u dobrom položaju omogućava napetost ligamenata zbog postavljene pločice i vijaka. Nakon što prijelom zaraste, obavezno je operativno vađenje postavljene pločice te se započinje s intenzivnom fizikalnom terapijom pod nadzorom fizioterapeuta.

U slučaju konzervativnog liječenja, imobilizacija traje 4-6 tjedana, nakon čega je potrebna fizikalna terapija, a potpuni oporavak očekuje se kroz 3 mjeseca. Kod prijeloma liječenog operacijom, fizikalna terapija započinje prema uputama Vašeg liječnika te se individualno prilagođava svakom pacijentu i njegovim potrebama.

Ako ste se ozlijedili, reagirajte odmah! Obratite nam se s punim povjerenjem radi pregleda nakon ozljede ili drugog mišljenja o načinu liječenja vaše ozljede.

Pošaljite poruku: