Injekcije botulinum toksina primjenjuju se u svrhu redukcije pretjerane mišićne aktivnosti prisutne kod distonije.

Botulinum toksin i distonija

Injekcije botulinum toksina primjenjuju se u svrhu redukcije pretjerane mišićne aktivnosti prisutne kod distonije. Botulinum toksin prirodno proizvodi bakterija pod nazivom Clostridium botulinum izazivajući botulizam, rijedak oblik trovanja hranom.  U pročišćenom obliku te vrlo malim, kontroliranim dozama, botulinum toksin može se primjenjivati sigurno i učinkovito u simptomatskom liječenju distonije.

Injekcija botulinum toksina direktno ciljno djeluje na mišiće uključene u distoniji. Toksin ima učinak na živce u području njihovog spoja s mišićem, blokirajući otpuštanje kemijskog prenositelja acetilkolina odgovornog  za nastanak mišićne kontrakcije. Rezultat je supresija signala koji normalno govori mišiću da se kontrahira, dovodeći do redukcije ili eliminacije mišićnih spazama.

Botulinum toksin uglavnom se primjenjuje u liječenju fokalnih distonija s obzirom da se svaki mišić uključen u nastanak distonijskih kretnji mora pojedinačno injicirati te postoji ograničenje ukupne dopuštene doze toksina primjenjive u jednom tretmanu.

Procedura injiciranja botulinum toksina

Kliničkim pregledom liječnik utvrđuje koji mišići uzrokuju nastanak nevoljnih kretnji te određuje dozu toksina kojeg će aplicirati u svaki pojedinačni mišić. U svrhu potvrde točnosti aplikacije toksina u određen mišić, sama aplikacija može se provoditi uz pomoć ultrazvuka, elektromiografije ili elektrostimulacije.  Broj injekcija i ukupna doza toksina ovisi o težini distonije. Nakon procedure terapijski učinak javlja se postupno kroz 4-7 dana, ponekad i kroz duži period. U većini slučajeva botulinum toksin dovodi do kliničkog poboljšanja, uglavnom umanjujući simptome distonije, ali ne i njene  potpune eliminacije. Pozitivni učinci botulinum toksina mogu trajati do 16 tjedana, katkad i duže, iako većina ljudi navodi da je injiciranje potrebno ponavljati obično svakih 12 tjedana.

Jedan ciklus injiciranja često ne dovodi do najboljeg rezultata već je potrebno više terapijskih ponavljanja da bi se postigao zadovoljavajući učinak, i to zbog nekoliko razloga:

1) distonija uključuje veći broj različitih mišića i  ponekad je potrebno više od jednog postupka da se točno utvrdi koji mišići su zahvaćeni;

2) liječenje se obično započinje s manjim dozama toksina da se minimiziraju moguće nuspojave (kao poteškoće gutanja i spuštena očna vjeđa). Postupno se doza povećava, a time se postiže i bolja učinkovitost.

Moguće nuspojave primjene botulinum toxina

Moguće nuspojave kod primjene botulinum toksina ovise o mjestu injiciranja: npr. kod liječenja blefarospazma (pad kapka, dvoslike, smanjeno treptanje oka, pojačano suzenje, suho oko, zamućenje vida), kod cervikalne distonije (najčešće smetnje  gutanja).  Neki bolesnici navode kratkotrajnu pojavu boli od uboda iglom, neželjenu pretjeranu mišićnu slabost oko injiciranih mišića ili simptome slične gripi. Ti simptomi su uglavnom blagi i kratkog su trajanja.  

Zaključak

Injekcije botulinum toksina predstavljaju specifičan oblik liječenja distonije (najčešće fokalne kao što su  cervikalna distonija i blefarospazam) koji pridonosi redukciji distonijskih kretnji i posljedično poboljšanju kvalitete života. Ponekad je potrebno više ciklusa primjene lijeka kako bi se postigao zadovoljavajući terapijski učinak.

Pročitajte još:
Što je to distonija?

Pošaljite poruku: