Ljeto je predivno godišnje doba koje svi volimo ali nažalost tad smo sklonije infekcijama spolnog sustava

Ljeto je predivno godišnje doba koje svi (manje ili više) volimo jer nam donosi opuštenost, uživanje, odmor, nove doživljaje, kupanje, druženje i sl. Nažalost smo ljeti sklonije infekcijama našeg spolnog sustava. Najčešće se jave gljivične infekcije jer gljivice posebno vole toplinu i vlagu, a toga ljeti ne manjka. Istraživanja su pokazala da će 75-80% i više žena tijekom života imati vaginalnu infekciju uzrokovanu  Candidom vaginalis koja je najčešća gljivica uzročnik upala, a često se upale ponavljaju kod iste žene više puta, posebice nakon uzimanja antibiotika iz bilo kojeg razloga jer se narušava normalna prirodna vaginalna flora.

Najčešći simptomi su neki od ovih u različitim kombinacijama: svrbež, peckanje, žarenje, crvenilo, otok, gusti bijeli sirasti iscjedak, često bez mirisa, smetnje pri spolnom odnosu ili mokrenju. Posebno moramo biti pažljive prema ovom izuzetno važnom dijelu našeg tijela za vrijeme i oko mjesečnice. Tampone ili vaginalne uloške se mora mijenjati svakih maksimalno četiri sata. Trebalo bi izbjegavati dugo sjedenje na istom mjestu, ne biti dugo u mokrom kupaćem kostimu, nositi pamučno donje rublje unatoč tome što je sintetičko ili svileno često ljepše i privlačnije, ali ostavimo ga za posebne i ne česte tj. dugotrajne prilike, tuširati se redovito osobito nakon preznojavanja, jer je znoj dobra podloga za razvoj infekcija, ali ne sa agresivnim sredstvima i nikako ne „ispirati“ rodnicu iznutra jer joj time činimo više štete nego koristi.

Osim gljivica, postoji čitav niz drugih mikroorganizama koji mogu uzrokovati spolne infekcije kao što su: Gardnerella vaginalis, Trichomonas, Herpes, klamidija, mikoplazma, ureaplazma i dr., ali se mogu javiti i reakcije na ili nakon brijanja i različitih drugih vrsta odstranjivanja dlačica, zatim različite alergijske reakcije na sapune, detergente, rublje, iritacija nakon spolnog odnosa i sl. Nikako ne smijemo zaboraviti koristiti zaštitu pri spolnom odnosu ili ulaziti u rizične spolne odnose!

Dijagnoza se postavlja nakon detaljnog razgovora i anamneze, ginekološkim pregledom i ev. uzimanjem brisa tj. mikroskopskom potvrdom uzročnika upale te se ciljano prepiše odgovarajuća terapija. Danas nam je na raspolaganju čitav niz vaginaleta i krema koje preporučamo u terapiji kao i vaginalnih probiotika koji se mogu koristiti vaginalno, ali i oralno (na usta), a jako su dobri u postizanju normalnog pH (kiselosti) rodnice koji je preduvjet za zdrave odnose između „dobrih“ i „loših“ uvjeta u našoj rodnici i spolnom sustavu.

Uživajmo u ljetu, ali ne zaboravimo posvetiti pažnju svom tijelu i brinuti se posebno za naš spolni sustav kao izuzetno važan dio našeg tijela, a jako ugrožen mogućim infekcijama posebice u ljetnom dijelu godine.

Pošaljite poruku: