Dosad je potvrđeno da se COVID 19 prenosi prelazom (transmisijom) sa čovjeka na čovjeka uglavnom respiratornim putem i direktnim kontaktom.

Prije nekoliko dana objavljen je interesantan članak o mogućem spolnom prenosu SARS-CoV-2 u tzv. otvorenom pristupu, eng. open access uglednog znanstvenog časopisa JAMA (Journal of the American Medical Association) koji ima izrazito visok čimbenik ili faktor odjeka ili utjecaja, eng. impact factor od čak 51,273, što je jedan od važnijih kriterija koji (između ostalih) utječe na kvalitetu, tj. vjerodostojnost znanstvenih časopisa u svijetu.

Dosad je potvrđeno da se COVID 19 prenosi prelazom (transmisijom) sa čovjeka na čovjeka uglavnom respiratornim putem i direktnim kontaktom. Virus je nađen u stolici, probavnom traktu, slini i uzorcima urina. Malo se zna o prisutnosti SARS-CoV-2 u sjemenu muškaraca. Kolege iz Kine su napravile kohortnu studiju testirajući sjeme 38 muškaraca koji su se liječili od posljedica SARS-CoV-2 infekcije u bolnici u Šangaju. Sjeme je bilo pozitivno na virus kod 6 pacijenata ili 15,8% što nije zanemarivo. Interesantno je i to da su dvojica od tih šest pozitivnih muškaraca bili u fazi oporavka, dakle nakon akutne infekcije (preostala četiri su bila u akutnoj infekciji). Studija ima svoja ograničenja zbog vrlo malog uzorka i relativno kratkog vremena praćenja, eng. follow-up, pacijenata, ali nas upozorava da se unatoč uvriježenom mišljenju kako se tzv. non-sexually transmitted virusi (virusi za koje se vjeruje da se ne prenose spolnim putem kao što su to npr. respiratorni virusi) nalaze u spolnom sustavu muškaraca. Potrebne su dodatne studije sa većim brojem uzoraka kako bi se sa sigurnošću potvrdilo da se SARS-CoV-2 prenosi spolnim putem jer bi se onda i na taj način moglo prevenirati širenje npr. jednostavnim korištenjem kondoma ili apstinencijom. A također bi se morao detaljno istražiti mogući utjecaj ev. zaraženog sjemena na razvoj potencijalnog fetusa (djeteta) ukoliko bi se začeo u tom slučaju. Budući da se radi o novom virusu puno je prostora i potrebe za daljnjim istraživanjima koja će nam donijeti nova saznanja i preporuke, a do tada bi bilo dobro, budući su kolege dokazale virus u sjemenu muškaraca kako onih u akutnoj fazi bolesti tako i onih koji su bili u fazi oporavka bez kliničkih simptoma, da se ipak zaštitimo prilikom spolnih odnosa ili se privremeno suzdržimo od istih.

Izvor: JAMA Netw Open 2020 May 1;3(5):e208292. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.8292.

Pošaljite poruku: