Probiotici su živi mikroorganizmi koji u odgovarajućim količinama imaju blagotvoran učinak na zdravlje domaćina.

Što su probiotici?

Prema WHO (Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji), probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se daju u odgovarajućim količinama, imaju blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Pritom je važno razlikovati neke pojmove kao što su:

  • prebiotici – tvari koje djeluju kao hrana za ljudsku mikrofloru, npr. hrana bogata vlaknima;
  • sinbiotici - kombiniraju probiotike i prebiotike u obliku sinergizma;
  • mikrobiom - genom svih mikroorganizama u okolišu;
  • mikrobiota - svi mikroorganizmi koji se nalaze u okolišu, uključujući bakterije, viruse i gljivice.

Postoji oko 39 trilijuna mikrobnih stanica, što čini oko 2-3kg korisnih mikroorganizama u našem tijelu. Nalaze se uglavnom u gastrointestinalnom i urogenitalnom traktu, oro- i nazofaringealnoj šupljini i koži, a genitalna mikrobiota kod žena se mijenja kroz život.

Što je i kako nastaje vaginalna disbioza?

Vaginalna disbioza može uzrokovati vulvovaginalne infekcije koje su jedan od najčešćih razloga posjeta ginekologu. Otprilike 75% žena jednom u životu oboli od vulvovaginalne kandidijaze (VVC), a njih 40-50% će barem još jednom imati VVC. Kandida normalno živi na koži i unutar tijela, npr. u ustima, grlu, crijevima i vagini, ne uzrokujući probleme, ali ako nekontrolirano raste može dovesti do infekcije.

Koja je uloga probiotika u ginekologiji?

Probiotici u ginekologiji vraćaju pH vagine u normalno stanje (treba biti manji od 4,5), moduliraju citokine za smanjenje upale, proizvode vodikov peroksid koji ubija patogene i također snižava pH, proizvode bakteriocin koji ubija patogene te proizvode biosurfaktante koji razgrađuju biofilm patogena.

Važno je da genitalni probiotici budu specifični za vaginalnu sluznicu, da mogu povratiti brzu normalizaciju fizioloških stanja te da imaju dugotrajan učinak i indikacijsku specifičnost.

Probiotici pomažu u liječenju urogenitalnih infekcija zajedno s antibioticima i antimikoticima te su vrlo korisni u prevenciji recidiva infekcije i disbioze. Važno je naglasiti kako probiotici ne zamjenjuju antibiotike ili antimikotike. Oralna primjena ima neke prednosti u usporedbi s vaginalnom: oralni pripravci probiotika ostaju netaknuti tijekom prolaska kroz crijevo i dospijevaju u rektum te koloniziraju vaginalni trakt uzlaznim putem. Kolonizacija Lactobacillusa s dodatnim imunomodulatornim učincima kroz gastrointestinalni trakt dokazana je velikim brojem broj studija, a za većinu žena je peroralna terapija (kroz usta) ugodnija za korištenje od vaginalne. Također, oralni pripravci mogu sadržavati  veći broj sojeva “dobrih” mikroorganizama.  

Upotreba probiotika u liječenju infekcija mokraćnog sustava

Urogenitalni mikrobiom zdravih osoba razlikuje se od onih s infekcijama mokraćnog sustava (IMS). Korištenje probiotika treba razmotriti u liječenju infekcija mokraćnog sustava (IMS-a). Studije sugeriraju da bi uporaba probiotika mogla značajno smanjiti broj ponovljenih IMS-a, produljiti vrijeme prve IMS-a i smanjiti potrebnu upotrebu antibiotika.

Probiotici i trudnoća

Probiotici su sigurni i preporučuju se u nedavnim znanstvenim člancima i za trudnoću. Prema istraživanju, njihova primjena kod trudnica i dojenja mogla bi smanjiti neke nuspojave kod majke i novorođenčeta kao što su: bakterijska vaginoza, infekcije kandidom, urinarne infekcije, prijevremeni porod, preeklampsiju, gestacijski dijabetes, zatvor, perinatalnu tjeskobu i depresiju, mastitis, infantilne kolike, dojenački atopijski dermatitis i atopije općenito itd. Probiotičke promjene u majčinom mikrobiomu mogu imati dugoročne učinke na fetalni i neonatalni mikrobiom i zdravlje. S obzirom na sve navedeno, opravdano je trudnicama i dojiljama preporučiti probiotike s više različitih sojeva mikroorganizama.

Probiotici u ginekologiji.jpg

Zaključno, probiotici u ginekologiji imaju vrlo širok spektar mogućih primjena te ih se može preporučiti u svim razdobljima života žene.

Sumnjate na vaginalnu disbiozu ili trebate savjet ginekologa? Nema mjesta za nelagodu! Javite se s povjerenjem u naš Centar za žensko zdravlje, dogovorite termin i pronađite najbolje rješenje za sebe i svoje zdravlje.

Pošaljite poruku: