Kako ubrzati rano otkrivanje raka debelog crijeva, drugog oblika raka po učestalosti u Hrvatskoj koji je 2018. godine dijagnosticiran kod 3629 osoba.

Rak debelog crijeva prestigao je karcinom dojke i približava se karcinomu pluća, a gotovo dvije trećine oboljelih su muškarci.

U analizi objavljenoj u Frontiers of Public Health ove godine zabilježen je ukupan pad prijema u bolnicu zbog COVID-19, a maligne bolesti probavnog sustava zabilježile su rast od oko 10% u odnosu na ranije godine, dok je odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva izrazito slab– tek jedna petina pozvanih. Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je svim osobama od 50 do 74 godine koje svake dvije godine dobivaju poziv da učine test na okultno krvarenje u stolici. Ako je test pozitivan, osobe se upućuju na kolonoskopiju.

Simptomi koji mogu upućivati na razvoj raka debelog crijeva jesu:

  • okultno (skriveno) ili vidljivo krvarenje u stolici
  • promjene u pražnjenju crijeva
  • bolovi u trbuhu
  • slabokrvnost
  • neobjašnjivi gubitak na težini

U slučaju pojave simptoma, ne odgađajte pregled. Rezervirajte svoj termin odmah!

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Savitljiva glatka cijev promjera jedan centimetar, kroz anus se uvodi u debelo crijevo. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice crijeva, te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Kome se preporučuje kolonoskopija?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Kolonoskopija se preporuča osobama čiji s krvni srodnici imali polipe ili rak debelog crijeva. Preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećale učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi. U mladih osoba pregled treba učiniti kod sumnje na upalne crijevne bolesti i kod pojave krvi u stolici.

Kolonoskopija omogućava liječniku da vidi upalne promjene, eventualna suženja lumena crijeva, abnormalni rast, mjesto krvarenja i mišićne spazme. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira pod mikroskopom. U slučaju nalaza manjih doborćudnih patoloških izraslina (polipa), iste je moguće odstraniti tijekom pregleda te poslati na analizu. Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalnih bolesti crijeva, gastrointenstinalnog krvarenja nepoznate etiologije kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za rak debelog crijeva. Odstranjivanjem polipa tijekom kolonoskopije sprječava se razvoj raka debelog crijeva.

Specijalna bolnica Sv. Katarina koristi isključivo opremu vrhunske kvalitete te  posjeduje vrhunske video endoskope zadnje generacije tvrtke Fujifilm, jedne od vodećih kompanija za proizvodnju endoskopske opreme, te je posebna briga posvećena dezinfekciji i strojnom pranju te čuvanju instrumenata Gettinge po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled!

Pošaljite poruku: