Skoro uvijek radi o upali jajnika i jajovoda zajedno.

Odmah na početku ćemo objasniti zašto navodnici: upala jajnika ili lat. oophoritis se gotovo nikad ne javlja izolirano nego se skoro uvijek radi o upali jajnika i jajovoda (lat. salpingitis) zajedno, pa govorimo o adneksitisu (lat. adnexitis) jer jajnik i jajovod zajedno čine adneksa. Budući da se najčešće uzročnici upale šire uzlaznim (ascedentnim) putem iz rodnice preko maternice do jajovoda i jajnika vrlo često se genitalne infekcije preklapaju, pa se tako javljaju pojedinačno, ali i u mogućim kombinacijama: vulvitis (upala stidnice), vaginitis ili kolpitis (upala vagine), cervicitis (upala u području cerviksa ili vrata maternice), endometritis (upala sluznice maternice) i na kraju ranije spomenuti adneksitis (upala jaovoda i jajnika). Jednim imenom sve zajedno zovemo Zdjelična upalna bolest od eng. Pelvic Inflammatory Disease ili skraćeno PID. Prema dostupnoj literaturi danas PID se javlja sa učestalošću od oko 10-20/10000 žena.

Najčešći uzrok adneksitisa ranije je bio gonokok, no danas su to streptokoki, stafilokoki, klamidija, E. coli, ureaplazma, mikoplazma, Candida albicans, citomegalovirus i dr. Često se javlja kod mladih žena, najčešće od 20 do 40 godine života, posebice kod ranog ulaska u spolne odnose, čestog mjenjanja spolnih partnera, nekorištenja zaštite prilikom odnosa, zatim smanjene higijene kako pri spolnim odnosima tako i inače, korištenja intrauterinih uložaka, u vrijeme i neposredno nakon menstruacije kad je žena prirodno slabije zaštićena, nakon porođaja, u babinju, nakon pobačaja i drugih zahvata u području genitalnog trakta.

Simptomi koji se najčešće javljaju su bol u donjem dijelu trbuha, povišena tjelesna temperatura praćena sa zimicom i tresavicom, iscjedak iz rodnice, bolni spolni odnosi, ponekad mučnina sa povraćanjem…U nekim slučajevima simptomi mogu varirati od minimalnih do jako izraženih, pa govorimo o akutnom, subakutnom ili kroničnom adneksitisu ovisno o jačini i trajanju simptoma. Prema nekim autorima čak 50% adneksitisa ne daje jasnu kliničku sliku zbog čega ostanu neprepoznati sa mogućim kasnijim posljedicama.

Dijagnoza se postavlja najprije, kao i uvijek u medicini, detaljno i ciljano uzetom anamnezom, pregledom koji uključuje i ultrazvučni pregled, laboratorijskim nalazima krvi i mokraće, a u težim slučajevima i ev. kirurškim zahvatom koji može biti ujedno i terapijski (danas uglavnom laparoskopski pristup). Diferencijalno dijagnostički se mora razmišljati i o ostalim mogućim bolestima koje mogu imati sličnu kliničku sliku kao što su upala slijepog crijeva, izvanmaternična trudnoća, gastroenterokolitisi, upale mokraćnog sustava, kamenci i sl.

Liječenje adneksitisa ovisi o težini kliničke slike. Sastoji se od mirovanja, terapije antibioticima i analgeticima, a kako smo ranije spomenuli u teškim slučajevima i kirurški. Akutni adneksitis sa teškim simptomima se liječi u bolnici uz intravensku primjenu kombinacije antibiotika, dok se lakši oblici mogu tretirati ambulantno. Idealno bi bilo naravno da se antibiotici daju ciljano prema nalazu antibiograma što vrlo često odmah na početku nije moguće, pa se bolest empirijski (iskustveno) liječi, a potom se terapija modificira prema antibiogramu. Vrlo je važno da se terapija uzima dovoljno dugo jer se često dogodi da žene zbog prestanka simptomatologije misleći da su izliječene ne provedu terapiju do kraja što može imati teške posljedice. U terapiju bi trebalo uključiti oba partnera.

Ukoliko se bolest ne prepozna i ne liječi na pravilan način posljedice adneksitisa mogu biti kronične tegobe sa zdjeličnim bolovima, bolnim spolnim odnosima, a u 12-15% slučajeva moguće izvanmaternične trudnoće kao i problemi sa neplodnošću. Prema dosadašnjoj literaturi rizik od neplodnosti nakon jedne epizode PID-a je 15%, nakon dvije 35%, a nakon tri i više čak 55%.

Iz svega navedenog vidimo kako je vrlo važna edukacija mladih žena da budu svjesne mogućih komplikacija adneksitisa. U svrhu prevencije upale „jajnika“ treba voditi računa o osobnoj higijeni spolnih organa, izbjegavati rizične spolne odnose, koristiti zaštitu prilikom spolnih odnosa, redovito obavljati ginekološke preglede sa uzimanjem mikrobioloških (i citoloških) obrisaka kako bi se na vrijeme postavila dijagnoza i liječila eventualna upala, a u slučaju pojave simptoma javiti se obavezno ginekologu na pregled.

Pošaljite poruku: