Otkrijte važnost raznovrsne prehrane za zdravlje štitnjače.

Vaša štitnjača – ta mala, ali moćna žlijezda koja se nalazi u vašem vratu – igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih važnih funkcija vašeg tijela, uključujući metabolizam, raspoloženje, energiju i hormonalnu ravnotežu. Dakle, održavanje zdravlja štitnjače važno je za vaš opći osjećaj blagostanja. I dok genetika i okoliš igraju ulogu u zdravlju vaše štitnjače, prehrana također može imati značajan utjecaj.

Ključni nutrijenti za zdravlje štitnjače 

Jod je esencijalni nutrijent za proizvodnju hormona štitnjače. Ako vam je prehrana raznolika, izbalansirana te obroci redoviti, na taj način unosite dovoljne količine joda u svoj organizam, obzirom da je sol koju koristimo dodavanjem u obroke ili je već dodana - jodirana, no svakako nije na odmet da povećate unos ribe u svoju prehranu i zbog drugih zdravstvenih benefita.

Selen je još jedan važan nutrijent za zdravlje štitnjače jer pomaže u pretvaranju hormona štitnjače u njihovu aktivnu formu. Namirnice poput brazilskih oraščića, lješnjaka, jaja, integralnih žitarica i mesa bogate su selenom.

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, skuše i tune, također mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje štitnjače. One smanjuju upalu i potiču optimalno funkcioniranje štitnjače.

Naravno da rješenje nije u uzimanju velikih doza ovih namirnica koje su pokazale zdravstvene benefite u osoba sa poteškoćama u radu štitnjače jer, primjerice, prevelike doze joda mogu biti jednako štetne kao i nedovoljne doze.

Naglasak na raznovrsnoj prehrani 

Umjesto da se fokusirate samo na određene namirnice, naglasak treba biti na raznovrsnoj prehrani koja uključuje širok spektar nutrijenata kao i redovitim obrocima. Svakako obratite pažnju da vam je prehrana dostatna na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, orašastim plodovima, fermentiranim mliječnim proizvodima, proteinima, kako vaš organizam ne bi bio deficitaran na mikronutrijentima (vitaminima i mineralima) koji su nam neophodni za pravilan rad našeg organizma.

Ono što moramo naglasiti, a često se zaboravlja je da itekako moramo voditi računa o zdravlju našeg crijevnog mikrobioma o kojem uvelike ovisi rad naših žlijezda sa unutarnjim lučenjem, ali o tome detaljnije u nekom novom blogu.

Uzimajući u obzir važnost zdravlja štitnjače, pravilna prehrana može biti moćan alat u održavanju njezine funkcije. Individualnim pristupom te izradom uravnoteženog plana prehrane možemo znatno utjecati na razvoj bolesti i poboljšati kvalitetu života, a u tome vam najpreciznije može pomoći klinički dijetetičar/nutricionist koji aktivno surađuje s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem. Stoga nam se javite s povjerenjem i već danas dogovorite termin u Sv. Katarini.

Pošaljite poruku: