Izbornik
Tim stručnjaka -> Dr. sc. Martina Linarić

Dr. sc. Martina Linarić

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist

Diplomirala je 2007. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Pierottijeva 6, Zagreb. Završila je doktorski studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Marulićev trg 9, Zagreb, smjer inženjerska kemija 2013. godine.

Po završetku studija otvara privatni Centar za nutricionizam i edukacije čija je osnovna djelatnost optimizacija prehrane u svrhu preventivne brige za zdravlje, ali i optimizacija prehrane i edukacija osoba s već postojećim zdravstvenim poteškoćama.

Dr. sc. Martina Linarić je specijalistica u radu s osobama narušenog zdravstvenog statusa, a iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u privatnoj praksi nutricionističkog savjetovališta, u zdravstvenim ustanovama kao klinički nutricionist, privatnim sportskim poliklinikama te u specijalnim klinikama za liječenje osoba s poremećajima prehrane, kao i u sportskim klubovima s ciljem optimizacije prehrane profesionalnih sportaša i pripreme za velika natjecanja.

Od 2014. do 2018. radila je kao stručni suradnik, klinički nutricionist i dio tima kardiološke rehabilitacije pacijenata u Thalassotherapia Opatija, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju srčanih i reumatskih bolesti. Tijekom 2015. godine radi kao dio tima, odnosno stručni suradnik u liječenju prehrambenih poremećaja u sklopu Thalassotherapia Crikvenica, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju dišnih organa i lokomotornog sustava te kao klinički nutricionist u liječenju prehrambenih poremećaja, pretilosti, bulimije, djece i adolescenata.

Od 2012. godine do danas radi kao stručni suradnik, nutricionist, za savjetovanje, edukacije o prehrani i važnosti utjecaja na zdravstveni status, izradu individualnih planova prehrane u Poliklinici Terme Selce. Od listopada 2021. godine do danas radi i kao stručni suradnik u rehabilitacijskom programu za pacijente oboljele od bolesti dišnog sustava poput KOPB-a te post-COVID pacijenata u zdravstvenoj ustanovi Thalassotherapia Crikvenica.

Od 2019. godine pa sve do danas je službeni nutricionist emisije u suradnji s RTL, Hrvatska - ''Život na vagi'' - gdje brine o prehrani natjecatelja, izradi normativa, jelovnika, dijetoterapija, kao i edukaciji te implementaciji prehrane u svakodnevni život natjecatelja.

Od 2022. radi kao stručni stručni suradnik, klinički nutricionist u poliklinici Pediatrics Plus, Rijeka, prvoj privatnoj poliklinici za djecu i mlade u području Rijeke, Istre i Kvarnera. Od iste godine kao nutricionist surađuje i s Atletskim klubom Kvarener iz Rijeke na pripremi sportaša za natjecanja, a trenutno je u fazi pripreme dvije olimpijke atletičarke za Olimpijske igre 2024.

Tijekom 2021. i 2022. godine, u suradnji s klubovima iz Njemačke i Austrije, Edelsten Bike, bila je službeni nutricionist biciklističkog kampa za pripremu profesionalnih vozača biciklista cestovnih biciklističkih utrka za velike utrke poput Giro de Italija, Toure de France, a u suradnji s trenerom tima - Mr. Oliverom Grefom (bivši njemački reprezantativac).

Kao nutricionist dio je tima Prvog hrvatskog kampa za liječenje pretilosti kod djece u suradnji s poliklinikom Terme Selce. Autor je Prvog Hrvatskog Kampa za pretile osobe te osobe podređene svakodnevnom stresu – „Body, Mind & Soul Boot Camp'', 2018., Opatija.

Tijekom svog rada djeluje u više područja nutricionizma, ponajviše utjecaju i optimizaciji prehrane te edukaciji pacijenata o utjecaju prehrane na zdravlje, kako u preventivnom, tako i kurativnom pogledu (dijetoterapija).

Stručni je suradnik u prilagodbi i implementaciji zdravih obroka za djecu vrtićke dobi, gdje redovitim edukacijama zaposlenika u centralnoj pripremnici hrane educira osoblje kako i na koji način spremiti zdrav obrok, uskladiti normative s propisanim vrijednostima i oplemeniti postojeće jelovnike dodavanjem novih zdravih obroka, međuobroka.

Trenutno je u izradi prve kuharice za djecu  - Ribar(I)JA - tematike ''kako približiti konzumaciju ribe djeci i roditeljima'' kroz niz jednostavnih, brzih recepata primjerenih uzrastu djece vrtićke dobi. Također, autor je prve virtualne kuharice ''Martinina kuhinja'' za pripremu posebno osmišljenih zdravih, brzih i ukusnih obroka u suradnji sa RTL, Hrvatska, 2021., Zagreb.

Autor je nekoliko stručnih publikacija, redoviti je stručni predavač na raznim kongresima, skupovima tematike utjecaja prehrane na zdravlje (primjerice, Celijakija kao bolest današnjice; Internacionalni kongres Nutricije i kliničke dijetoterapije, lipanj 2013.; Rijeka; Mediteranska prehrana u rehabilitaciji kardioloških pacijenata; Internacionalni kongres nutricionista; studeni 2016., Zadar; Suplementacija kod sportaša i rekreativaca; Edukativne radionice u suradnji s Riječkim Sportskim Savezom (RSS); projekt JUST SPORT - borba protiv dopinga u profesionalnom sportu; Prosinac 2017., Rijeka te mnogi drugi), kao i važnosti prehrane u području zdravstvenog turizma (Dijetorapija u zdravstvenom turizmu; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; 1. kongres zdravstvenog turizma; srpanj 2017.; HAZU Zagreb; CIHT, listopad 2022.; Crikvenica International Health Tourism Conference; predavač/panelist ‘’Važnost nutricionizma u zdravstvenom turizmu’’ itd).

Redoviti je autor niza stručnih publikacija, blog edukativnih tekstova za niz Internet portala i časopisa poput RTL.hr, 24 sata, Indeks.hr, naturala.hr, slobodnadalmacija,.hr, zadovoljna.hr, Novi list, Glorija, Ljepota i zdravlje te niza drugih. Stručni je suradnik u pripremi edukativnih materijala za informiranje šire javnosti o važnosti implementacije pravilne prehrane u svakodnevni život te utjecaju iste na zdravlje potrošača. Od navedenih suradnji može istaknuti suradnju s CroMaris Hrvatska, Podravka d.d., ali i mnoge druge.

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pročitajte njihova stvarna i inspirativna iskustva!

Važnost uloge stručnjaka iz Centra za pretilost Sv. Katarine u procesu mršavljenja
Centar za liječenje pretilosti u Sv. Katarini

Novosti

Blogovi

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba