Pretilost predstavlja važan faktor rizika za oštećenja lokomotornog sustava i razvoj različitih bolesti mišićno koštanog sustava.

Pretilost je ozbiljan javno zdravstveni problem i može uzrokovati niz zdravstvenih problema koji uključuju štetu na lokomotornom sustavu, kralježnici i zglobovima. Prekomjerna težina stvara veliki pritisak na kralježnicu i zglobove, što može dovesti do ozbiljnih oštećenja putem sljedećih mehanizama:

  1. Prekomjerna težina opterećuje kralježnicu i zglobove, što može uzrokovati povećanje trenja i smanjenje mobilnosti. To može dovesti do oštećenja i uništenja hrskavice u zglobovima, a može uzrokovati i ozbiljne probleme s kralježnicom poput diskus hernije, spinalne stenoze i osteoporoze.
  2. Prekomjerna težina može utjecati na ravnotežu i sposobnost stabilnog kretanja. To može dovesti do povećanja rizika od ozljeda uzrokovanih padovima, što pak vodi do daljnjih oštećenja na kralježnici i zglobovima.
  3. Prekomjerna težina također može izazvati upale u tijelu i krvnim žilama, što može uzrokovati probleme poput artritisa i drugih upalnih stanja.
  4. Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od artroze, degenerativnih bolesti koje pogađaju i zglobove, a može uzrokovati bol u zglobovima, ograničenje pokreta i ukočenost.
  5. Prekomjerna tjelesna težina može povećati rizik od ozljeda, jer ona stvara dodatni stres na tijelu, što može dovesti do puknuća mišića, uganuće zglobova i ozljeda kralježnice.
  6. Prekomjerna tjelesna težina može povećati rizik od razvoja neravnoteže i lošeg držanja tijela, što može dovesti do dodatnih bolova u leđima.

Pretilost i metode fizikalne terapije

Pretilost predstavlja važan faktor rizika za oštećenja lokomotornog sustava i razvoj različitih bolesti mišićno koštanog sustava. Prekomjerna tjelesna težina povećava opterećenje na kralježnicu, zglobove i mišiće, što može dovesti do razvoja bolesti poput artroze, spondiloze, hernije diska osteoporoze i drugih.

Fizikalna terapija ima važnu ulogu u prevenciji i liječenju tih stanja. Hidroterapija, terapija vježbanjem, masaža, elektroterapija i terapija laserom mogu se primijeniti u liječenju pretilosti i povezanih poremećaja u svrhu smanjenja boli, poboljšanja pokretljivosti i obnove funkcionalnosti lokomotornog sustava.

U fizikalnoj terapiji fizioterapeuti koriste vježbe koje se temelje na individualnom pristupu, a cilj je prilagoditi vježbe specifično za svakog pacijenta, ovisno o njegovim potrebama i tjelesnoj kondiciji. Terapija vježbanjem sastoji se od vježbi za jačanje mišića, vježbi istezanja, vježbi fleksibilnosti i aerobnih vježbi koje se mogu raditi u bazenu, teretani ili u prirodi. Također, korisna je i hidroterapija za smanjenje stresa na zglobovima. Terapija u vodi može pomoći kod smanjenja boli, poboljšanja pokretljivosti i smanjenja upale, a može se raditi u bazenu ili u termalnim izvorima. Masaža je još jedna učinkovita metoda terapije koja se koristi za smanjenje boli, stresa i napetosti mišića. Terapeutski tretmani masaže mogu pomoći kod smanjenja nelagode povezane s bolestima kostiju i zglobova, povećanja fleksibilnosti mišića i poboljšanja cirkulacije. Elektroterapija i terapije laserom su metode koje koriste električne valove i niskoenergetsko zračenje koji suzbijaju bol i upalu u koštanim i mišićnim strukturama te dodatno pomažu u smanjenju tjelesne težine.

Pretilost može uzrokovati limfnu stazu

Pretilost redovito dovodi do nakupljanja viška tekućine u tijelu, što može izazvati limfnu stazu. Limfna staza je stanje u kojem se limfni sustav ne može nositi s količinom limfe u tijelu, što dovodi do nakupljanja tekućine u tkivima, posebno u nogama. Ovo stanje može dovesti do nelagode, umora, bolova u nogama i oteklina.

Jedna od terapijskih metoda koja se koristi u liječenju limfne staze u pretilih osoba je limfna drenaža. Limfna drenaža je tehnika masaže koje se provodi kako bi se potaknuo protok limfe u tijelu. Ova tehnika uključuje nježne, ritmičke pokrete koji se primjenjuju na tijelu kako bi se potaknuli čvorovi da uklone višak tekućine. Dakle, ova metoda pomaže smanjenju oteklina i potiče tijelo da se riješi suvišne tekućine, a učinkovita je i u poboljšanju cirkulacije, smanjenju bolova u nogama te u poboljšanju općeg dobrog stanja.

Kontraindikacija za limfnu drenažu su infekcije, maligne bolesti ili drugi zdravstveni problemi, stoga je važno konzultirati se s liječnikom ili terapeutom prije početka terapije limfne drenaže.

Individualni pristup i terapija prilagođena potrebama pacijenta ključni su za ostvarenje rane i potpune rehabilitacije.

ZAKLJUČAK

Iz svega nabrojanog, vidljivo je kolika je vrijednost redovnog provođenja fizikalne terapije i rehabilitacije u pretilih osoba.

Upravo zbog svih komplikacija za zdravlje, ne samo lokomotornog sustava, nego i zdravlja općenito, važno je spriječiti pretilost i promicati zdrave životne navike, a kako bi se smanjio pritisak na lokomotorni sustav, kralježnicu i zglobove.

Fizikalna terapija igra važnu ulogu u rehabilitaciji pretilosti i povezanih poremećaja lokomotornog sustava, pomažući u smanjenju boli, poboljšanju pokretljivosti i funkcionalnosti tijela. Pritom je nužno održavanje zdrave tjelesne mase, redovita i umjerena tjelovježba, pravilna i uravnotežena prehrana i izbjegavanje sjedilačkog načina života. Također je važno pratiti svoje zdravlje i redovito se javljati liječniku na pregled, kao i započeti rano liječenje bilo kakvih zdravstvenih problema.

Stoga, javite nam se s povjerenjem u naš Centar za pretilost, gdje vam na raspolaganju stoji naš multidisciplinarni tim stručnjaka te vas očekuje potpuno personalizirani pristup.

Pošaljite poruku: