Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Elektroterapija

Elektroterapija

ELEKTROTERAPIJA– primjena električne struje u terapijske svrhe. Dijeli se prema frekvenciji struje kojom se koristimo. 

Kontraindikacije su akutne bolesti, upale ili infektivna stanja, promjene kože na mjestu aplikacije, ugrađen trajni elektrostimulator srca te trudnoća. 

1. galvanska struja-konstantna istosmjerna struja. Djeluje na promjenu ionske ravnoteže na staničnoj membrani i stvaranje topline trenja iona na njihovu putovanju u tkivu. Djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli (nociceptori) tako da se bol smanjuje ili nestane. Galvanska struja povećava podražljivost i provodljivost živaca, djeluje na vazomotorne živce-živci odgovorni za inervaciju krvnih žila. Indikacije za primjenu galvanske srtuje su reumatske bolesti, pareze i paralize, bolesti krvnih žila i poremećaji cirkulacije te oštećenja perifernih živaca. 

2. dijadinamska struja- niskofrekventna, poluvalna ili punovalna ispravljena struja sinusoidnog oblika, frekvencije 50 do 100 Hz. Glavno djelovanje je u ublažavanju boli i izazivanju aktivne hiperemije. Primjenjuje se u liječenju bolnih sindroma i izvanzglobnog reumatizma. 

3. interferentne struje – srednjefrekventne izmjenične struje. Djeluju na motorne živce, imaju analgetski i protuupalni učinak te pomažu u procesu cijeljenja kostiju nakon prijeloma. 

4. TENS- metoda elektroanalgezije gdje se selektivnom stimulacijom živčanih vlakana tipa A blokiraju živčana vlakna koja prenose bol, tip C, i na taj način primjenom elektroda namjesto boli ili regiju dolazi do blokiranja prijenosa boli i prijenosa  prema višim razinama živčanog sustava. Indikacije su akutna i kronična bol u ortopediji, kirurgiji, reumatologiji, neurologiji, onkologiji, ginekologiji. 

5. elektrostimulacija- ovaj se oblik liječenja osniva na izazivanju mišićne kontrakcije s pomoću električnih podražaja. Time nastojimo spriječiti atrofiju mišića. U Sv.Katarini elektrostimulaciju izvodimo pomoću modernih Compex uređaja koji ima mnoštvo programa s kojima se postiže različiti efekt na mišiće: od relaksacije, analgezije do treninga za poboljšanje trofike mišića. 

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba