Riječ je o kirurškoj bolesti koja najčešće zahvaća osobe u drugom i trećem desetljeću života, a nešto češće se javlja kod muškaraca zbog povećane dlakavosti.

Što je pilonidalni sinus/pilonidalna cista i kako se dijagnosticira?

Pilonidalni sinus ili pilonidalna cista dugotrajna je infekcija kože u području trtice. Javlja se obično između adolescencije i 40 godine života. Točan uzrok ove bolesti nije poznat, no smatra se da do nje dolazi kada se dlačice savijaju i urastaju pod kožu, što organizam prepoznaje kao strano tijelo pa stvara upalu. Upravo zbog povećane dlakavosti češće se javlja kod muškaraca.

Dijagnozu postavlja kirurg kliničkim pregledom, bez potrebe za bilo kakvom dijagnostičkom obradom.

Koji su rizični čimbenici, tj. što pogoduje nastanku ove bolesti?

 • Muški spol
 • Povećana dlakavost
 • Pretilost
 • Dugotrajno sjedenje (učenici, studenti, vozači)
 • Manjak fizičke aktivnosti
 • Neadekvatna higijena

Koji su znakovi i simptomi pilonidalnog sinusa/pilonidalne ciste?

 • Kvržica/izraslina u području trtične kosti
 • „Rupice“ u području trtične kosti
 • Nelagoda i/ili bol, osobito pri dugotrajnom sjedenju
 • Crvenilo
 • Sekrecija sukrvavog sadržaja, ponekad neugodnog mirisa
 • Temperatura >38C°

Simptomi obično počinju polagano, a prva upala najčešće se manifestira kao bolna oteklina (apsces - nakupina gnoja) koja ponekad spontano (sama od sebe) pukne te se izlije gnojno-krvavi sadržaj. Bolesnik se osjeća nešto bolje nakon toga, ali zaostane rupica iz koje se povremeno ili trajno cijedi sukrvavo-gnoji sadržaj. Takve se upale vrlo često ponavljaju.

Treba li se pilonidalni sinus/pilonidalna cista liječiti?

Odgovor je jednostavan: DA!

Nakon postavljanja dijagnoze kliničkim pregledom, donosi se odluka o načinu liječenja.

Kada je upala jaka (velika crvena bolna oteklina u području trtice), kirurg u anesteziji (lokalnoj ili općoj) mora napraviti rez, odstraniti gnojni sadržaj i isprati ranu. Pritom je važno naglasiti kako se rana NE šiva, već se ostavlja da zacijeli sama od sebe. Vrlo često zaostane rupica iz koje se povremeno ili trajno cijedi sukrvavo-gnoji sadržaj.

Trajno rješenje bila bi operacija, ali samo kada nema upale ili je upala blaga. Potrebno je minimalno 4-6 tjedana od akutne (jake) upale kako bi se pristupilo trajnijem rješenju (kirurškom zahvatu).

Sama operacija sastoji se od ekscizije (izrezivanja) tkiva oko rupica, pri čemu rana ostaje otvorena ili se može sašiti, ovisno o tehnici koju kirurg koristi. Rana je obično veličine 5-15 cm, ovisno o proširenosti bolesti. Ako se rana ostavi otvorena, ona cijeli preko mjesec dana uz redovita previjanja, dok kod šivanja cijeli oko 2-3 tjedna. Tehnika sa šivanjem ima nešto višu stopu recidiva (povrat bolesti).

Koja je najbolja operativna tehnika u liječenju ove bolesti i koliko traje oporavak?

Laserska operacija pilonidalnog sinusa pokazala se kao najbolje rješenje, jer je minimalno invazivna, obavlja se u lokalnoj anesteziji, a traje svega 20-30 minuta. Kod laserske tehnike „rupice“ se malo prošire (2-3 mm), a u sinus se uvede tanka laserska sonda, koja svojom energijom uništi tkivo koje ne dozvoljava zarastanje rane.

Nakon laserskog liječenja cijeljenje rane je brže, a oporavak kraći. Preporučuje se izostanak sportskih aktivnosti kroz sljedećih mjesec dana te izbjegavanje dugotrajnog sjedenja. Povratak na posao obično je moguć kroz 3-4 dana. Uspješnost laserske operativne tehnike u liječenju pilonidalnog sinusa iznosi 90%.

Postoje li komplikacije nakon laserske operacije pilonidalnog sinusa/pilonidalne ciste?

Komplikacije nakon laserske operacije su vrlo rijetke, a mogu uključivati: bolove, krvarenje, sekreciju u području rane, infekciju, apsces (nakupina gnoja), povrat bolesti.

Lasersko liječenje pilonidalnog sinusa/pilonidalne ciste obavljamo u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina od 2018. godine. Posjedujemo veliko iskustvo, a iza sebe imamo mnoštvo zadovoljnih pacijenata. Ukoliko osjećate simptome pilonidalnog sinusa ili sumnjate na isti, javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin pregleda.

Pošaljite poruku: