Većina pacijenata „kasni“ s pregledom, a razlog tome je nelagoda, strah i neumoljiv tempo života zbog čega se zdravlje često zanemaruje

Zdravlje bi nam uvijek trebalo biti na prvom mjestu, stoga je prvo potrebno odagnati neke predrasude:

  1. „PROKTOLOŠKI PREGLED JE PREGLED ZA HEMEROIDE.“ - NETOČNO. Svakog se dana u ambulanti susrećemo s bolesnicima s hemeroidalnom bolešću, ali i nizom drugih tegoba. Najčešći među potonjima su analna fisura, perianalne fistule, izraženi kožni nabori perianalnog područja, kao i zaostatak nakon komplikacija hemeroidalne bolesti, pilonidalni sinus, analna inkontinencija, svrbež anusa te krvarenje iz donjeg dijela probavnog trakta. Potonje je izrazito važno adresirati odmah kako bi se utvrdio uzrok i odmah prionulo liječenju.

  2. „MLAD SAM/MLADA SAM, SIGURNO MI NE TREBA PROKTOLOŠKI PREGLED“ – APSOLUTNO NETOČNO. Činjenica je da se sve više susrećemo s mladim bolesnicima, ponekad i maloljetnicima koji imaju tegobe vezane za probavni trakt, a s reperkusijom na završni dio debelog crijeva. Moderan sjedilački način života, nedovoljan unos vlakana, ali i genetski faktori pogoduju sve ranijem javljanju proktoloških tegoba. Na primjer, žene su izrazito osjetljiva populacija zbog trudnoće, porođaja i hormonalnih promjena kroz koje prolaze. Muškarci obolijevaju jednako često, čak i u studentskoj populaciji, većinom zbog nepravilne prehrane i nedovoljnog kretanja. Stres u kojem živimo neminovno pojačava sklonost ovim tegobama. Redovna probava bez naprezanja i/ili mekanije stolice danas su gotovo raritet. S druge strane, takva poremećena probava ne pogoduje samo razvoju proktoloških tegoba, već i kompletno izbacuje metabolizam iz ravnoteže. Stoga se u proktološkoj ambulanti Sv. Katarine nerijetko fokus stavlja najprije na adekvatne dijetetske mjere s ciljem povratka ove ravnoteže. Medikamentozno liječenje isključivo je temeljeno na znanstvenim dokazima. Kod uznapredovalih stanja i bolesti postavljamo indikaciju za kirurško liječenje.

  3. „PROKTOLOŠKI PREGLED JE NEUGODAN I/ILI BOLAN“ – NETOČNO. Veći dio pregleda u proktološkoj ambulanti Sv. Katarine odnosi se na razgovor između liječnika i pacijenta. Najprije je potrebno posvetiti se uzimanju detaljne povijesti tegoba, tzv. anamnezi. Iznimno je važno shvatiti koliko dugo pacijenti primjećuju simptome, koje to sve simptome i koliko izraženo. Ima li obiteljski izraženih sličnih tegoba ili povezanih stanja/bolesti? Kakva je dinamika simptoma i povezanost s drugim aspektima života? Odgovori na sva ova pitanja dovode do postavljanja adekvatne dijagnoze i određivanja optimalnog terapijskog pristupa. Nakon uzimanja anamneze, vrši se proktološki pregled u bolesniku udobnom položaju, najčešće na lijevom boku. Perianalno područje i analni kanal pregledavaju se okom, prstom i, ukoliko za to postoji potreba, anoskopom. Anoskop je neinvazivni instrument s jednokratnim plastičnim cjevastim nastavkom koji se sterilno otvara za svakog pojedinog bolesnika, a spojen je na ergonomski prilagođenu ručku s osvjetljenjem i mogućnošću optičkog uvećanja slike. Ovakav pregled ne boli, usporediv je s pregledom prstom te ne zahtijeva nikakvo čišćenje crijeva prije njega. Nakon prethodno opisanog pregleda, ponovno se vraća razgovoru s pacijentom i  detaljno objašnjava zatečeno stanje, eventualne dodatno potrebne pretrage, kao i plan liječenja. U konačnici, gotovo uniformno je moguće čuti rečenicu: „Zar je to to? Pa uopće nije strašno!“

  4. „PRAVE PROKTOLOŠKE OPERACIJE SU „STRAŠNE“ I RADE SE SAMO U DRŽAVNIM BOLNICAMA“ – APSOLUTNO NETOČNO. Iako je zbog anatomskih karakteristika perianalno područje samo po sebi izrazito bolno (bogata opskrba živcima), ovakvi se zahvati u Sv. Katarini rade svaki tjedan u sklopu dnevne bolnice, u spinalnoj anesteziji, te gotovo svi bolesnici već 2 do 3 sata nakon zahvata odlaze na kućnu njegu. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina zajedno s pacijentima detaljno se prolazi kroz postoperativne korake higijene, dijetetske mjere i analgeziju. Proktolozi već unaprijed znaju koje su stvari bolesnicima lake za prihvaćanje, a s kojima se više „muče“ – pa se njima unaprijed više posvećuje. Dobra komunikacija i detaljne upute znatno olakšavaju postoperativni tijek i sveukupno poboljšavaju ishode liječenja.

Usprkos svemu navedenom, nažalost, većina pacijenata „kasni“ s pregledom. Razlog tome je nelagoda i strah, ali i neumoljiv tempo života u kojem se zanemaruje vlastito zdravlje. Primjerice, hemeroidalna bolest drugog stupnja uspješno se liječi znatno manje invazivnim metodama (laserska hemeroidoplastika) spram one trećeg ili četvrtog stupnja (klasična hemeroidektomija, tj. rezanje hemeroida). U Sv. Katarini primjenjuju se moderne, minimalno invazivne metode liječenja, prakticira se puno laserskih zahvata za proktološku kazuistiku, a znanjem i instrumentarijem bolnica je opremljena i za najteže stupnjeve proktoloških bolesti.

Nemojte čekati! Dogovorite pregled u našoj proktološkoj ambulanti već danas!

Ne zanemarujte svoje zdravlje!

Krvarenje iz anusa, bilo vidljivo u stolici ili na papiru, NIKADA se ne smije zanemariti. Najčešće su, srećom, u podlozi benigne bolesti proktološke kazuistike, no IZNIMNO JE VAŽNO otkloniti sumnju na rak debelog crijeva. Incidencija ovog karcinoma se NEKOLIKO PUTA povećala u posljednjih 20-ak godina, dakle, učestalost ove bolesti abnormalno raste. S druge strane, pregledom je iznimno važno otkloniti sumnje i strah pacijenata. U obradi krvarenja iz debelog crijeva, na proktološkom pregledu se postavlja indikacija za kolonoskopiju, ukoliko postoje drugi tzv.“alarmantni simptomi“ ili anamnestički podaci koji govore tome u prilog. U suprotnome, potrebno je pridržavati se tzv. indirektnog nadzora redovnom analizom krvi i stolice, a koja indirektno „govori“ kada je potrebna kolonoskopija. Iako RH ima fenomenalan nacionalni Projekt ranog otkrivanja raka debelog crijeva, odaziv je i dalje skroman, a bolesnici se dijagnosticiraju u kasnijim stadijima. Prečesto se od pacijenata može čuti kako već dulji period povremeno primjećuju tragove krvi, a da ih nitko nije adekvatno pregledao. To je iznimna šteta i tome se mora stati na kraj. Pravovremeno traženje liječničke pomoći od strane pacijenata te maksimalna pažnja od strane liječnika, kao i redovno usavršavanje znanja i vještina čine to itekako mogućim.

Ne zanemarujte svoje zdravlje i nemojte se sramiti. Ako nije sramota operirati koljeno, ne bi trebalo biti ni ovo! Javite nam se s povjerenjem te bez nelagode i straha dogovorite pregled i riješite sve svoje tegobe na vrijeme!

Pošaljite poruku: