Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti uha, grla i nosa -> Centar za otologiju i otokirurgiju

Centar za otologiju i otokirurgiju

U sklopu Specijalne bolnice Sv. Katarina djeluje specijalizirani centar za otologiju i otokirurgiju. Otologija je grana otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, koja proučava normalnu i patološku anatomiju i fiziologiju uha, sluha i organa ravnoteže, kao i njihove bolesti, dijagnostiku i liječenje. U slopu centra provodi se kirurško liječenje kroničnih upala srednjeg uha kod djece i odraslih, perforacija bubnjića, kolesteatoma, suženja vanjskog zvukovoda, provodnog gubitka sluha npr. otoskleroza, poremećaja facijalnog živca i tumora uha i baze lubanje. Posebnost centra svakako je minimalno invazivna endoskopska kirugija uha, u čemu smo prvi i jedini centar u Hrvatskoj i regiji u kojem se izvode takve operacije. Dr. Malić je pionir endoskopske kirurgije uha u Hrvatskoj s višegodišnjim iskustvom u ovim sofisticiranim operacijama, organizator međunarodnih tečajeva iz endoskopske kirurgije uha i pozvani predavač na više vanjskih događanja. Više o endoskopskoj kirurgiji uha pročitajte ovdje.

Otologija i otokirurgija
Centar za otologiju i otokirurgiju

Stanja koja se liječe u centru:

  • Kronične serozne upale uha: osobito je često stanje kod djece, kada zbog anatomskih pozicija Eustahijevih tuba ili njihove opstrukcije trećom mandulom, dolazi do nakupljanja tekućine unutar srednjeg uha i posljedičnih upala i nagluhosti. Rješenje je kirurško, miringotomija i postavljanje ventilacijskih cjevčica u bubnjić.
  • Traumatske ozljede / perforacije bubnjića: danas se popravak bubnjića izvodi gotovo isključivo endoskopski, miringoplastikom i oporavak je vrlo brz i predvidljiv.
  • Kirurgija kolesteatoma: lolesteatom je kožna izraslina slična cisti koja se pojavljuje na abnormalnom mjestu, obično u srednjem uhu iza bubnjića, najčešće kao odgovor na ponovljenu infekciju. Ponaša se kao dobroćudan tumor koji lokalno razara tkivo te može dovesti do značajnih oštećenja uha, sluha, živaca i drugog.  Jedino izliječenje je kirurško liječenje. Danas dobar dio kolesteatoma možemo operirati minimalno invazivno endoskopski, bez potrebe za vanjskim rezovima i bušenjem većeg dijela temporalne kosti. U situacijama kada to nije moguće, provodimo i složene mikrokirurške operacije s obliteracijom i rekonstrukcijom uha.
  • Otoskleroza: Stanje u kojem dolazi do sraštavanja pločice stapesa te posljedično do jakog provodnog gubitka sluha. Stapedotomija je kirurška metoda izbora, gdje se srasla košćica zamjenjuje i nadomješta protezom.
  • Drugi provodni gubitci sluha uslijed upala i drugog.
  • Suženja vanjskog zvukovoda: egzostoze, postupalna suženja.
  • Kirurgija gluhoće: ugradnja umjetne pužnice.
  • Poremećaji facijanog živca: paraliza mišića lica jedan od od najgorih estetskih deformiteta. Događa se uslijed upala samog živca, prijeloma temporalne kosti ili nakon određenih kirurških zahvata. Složenim mikrokirurškim zahvatima moguće je ispraviti nastali deformitet i u određenoj mjeri vratiti osmijeh i simetriju lica.
  • Meinerova bolest: stanje u kojem dolazi do napada vrtoglavica i perceptivnog gubitka sluha, praćeno šumom i punoćom u uhu. Moguće je liječenje aplikacijom lijekova kroz bubnjić direktno u uho ili kirurškim zahvatima zaustaviti napade vrtoglavica.
  • Tumori unutarnjeg uha i sluhovoda: vestibularni švanom, kohlearni švanom, paragangliomi...

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba