Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti uha, grla i nosa -> Stapedotomija – operacija otoskleroze

Stapedotomija – operacija otoskleroze

Otoskleroza je poremećaj u kojem se formira abnormalna kost oko stremena (stapesa) - sićušne kosti unutar vašeg srednjeg uha. Ovaj abnormalni rast kosti sprječava da košćice pravilno vibriraju, uzrokujući gubitak sluha, vrlo često u oba uha. Ako se ne liječi, gubitak sluha se s vremenom polako pogoršava. Neki ljudi s otosklerozom također osjećaju zujanje u ušima i vrtoglavicu.

Rješenje je operacija – stapedotomija, kojom se stremen nadomješta sićušnom titanijskom ili plastičnom protezom. Ulazeći kroz zvukovod, bez vanjskih rezova, otokirurg pomiče vaš bubnjić i odvaja stapes od inkusa te ga zatim ukloni. Potom se uklonjeni stapes zamjeni protezom koja provodi zvučne vibracije do vašeg unutarnjeg uha, vraćajući sluh.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, Mislav Malić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, jedini u Hrvatskoj i regiji ovakvu operaciju izvodi novim, najmodernijim pristupom uz pomoć endoskopa i vrhunske 4K tehnologije čime je operacija sigurnija, a rezultati predvidljiviji. Sluh se obično počinje vraćati otprilike tjedan dana nakon operacije i može se poboljšati nakon toga. Stapedotomija je uspješna u vraćanju sluha u više od 90 posto slučajeva, a poboljšanje sluha je obično trajno. Nakon operacije potrebno je mirovanje od nekoliko dana te izbjegavanje jače fizičke aktivnosti još mjesec dana.

Stapedotomija
Slika 1. Uklanjanje stapesa
Operacija otoskleroze
Slika 2. Zamjena stapesa titanijskom ili plastičnom protezom

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba