Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti uha, grla i nosa -> Tonzilektomija – operacija krajnika

Tonzilektomija – operacija krajnika

Tonzilektomija je otorinolaringološka operacija u kojoj se kirurškim putem uklanjaju krajnici (tonzile, mandule). Tonzile ili krajnici su okrugli, loptasti organi, odnosno nakupine limfatičnog tkiva, a sa svake strane grla imamo po jednu tonzilu. Osim krajnika, koje i sami možemo vidjeti kada pogledamo usnu šupljinu u ogledalu, postoji i adenoidno tkivo (tzv. treća mandula) koja se nalazi pozadi nosa i može ju se pregledati jedino fiberoskopskim pregledom. Operacija odstranjenja trećeg krajnika naziva se adenoidektomija.

Operacija krajnika je jedan od najčešćih postupaka u otorinolaringologiji.

Normalni krajnici i upaljeni krajnici.jpg

Krajnici su organi koji služe kao prva linija obrane imunološkog sustava protiv progutanih ili udahnutih stranih čestica, i kao takvi svojom dobrom prokrvljenošću pomažu imunološkom odgovoru odgovoriti na uobičajene bolesti kao što je npr. prehlada. Srećom, oni nisu jedina obrana organizma od infekcije, jer ponekad krajnici mogu postati više štetni nego korisni. Zbog izloženosti krajnika brojnim patogenima, oni često budu uvećani, razvijaju se tonzilitisi, odnosno upale krajnika ili dolazi do otežanog disanja, hrkanja i problema s hranjenjem. Problemi su dominantno izraženi u dječjoj dobi, iako od tegoba nisu pošteđeni ni odrasli. Osim očitih i lako vidljivih problema s krajnicima kao što su upale ili hrkanje, inficirani krajnici mogu dovesti i do oštećenja drugih organskih sustava kao što su zglobovi, bubrezi i srce.

Indikacije za operaciju krajnika

S obzirom na dugu povijest operacije i brojna istraživanja o tonzilektomiji i uklanjanju krajnika, jasno su definirane indikacije za operaciju:

  • česte bakterijske upale grla (tonzilitisi, gnojne angine) – upale koju su praćene gnojnim čepovima na mandulama, visokom temperaturom i koje u konačnici zahtijevaju antibiotsko liječenje
  • komplikacije tonzilitisa – peritonzilarni apsces, sepsa
  • opstrukcija disanja
  • apneja (hrkanje, prekid disanja u spavanju)
  • kronične upale grla (trajna grlobolja praćena lošim zadahom)
  • sumnja na tumor

Dodatno, uz ove indikacije, treba misliti i o uklanjaju treće mandule kod djece koja imaju otežano disanje na nos radi uvećanih adenoida, djece koja hrču, imaju česte upale uha ili kronične serozne upale uha koje dovode do nagluhosti.

Operacija krajnika - tonzilektomija.jpg

Kako izgleda operacija krajnika?

Operacija krajnika izvodi se u općoj anesteziji i traje oko 30 minuta. Preporučuje se ostanak jednu večer u bolnici radi bolje kontrole postoperativne boli. U istoj operaciji moguće je učiniti i operaciju krajnika i operaciju treće mandule. Operacija odstranjenja i krajnika i treće mandule naziva se tonziloadenoidektomija. Za razliku od većine drugih kirurških procedura u kojima se ranu šiva, čime je omogućeno tzv. primarno cijeljenje rane, kod tonzilektomije to nije moguću učiniti, već se ranu pušta da sama zaraste. Iz tog razloga su bolovi iza tonzilektomije dosta izraženi, osobito u odrasloj dobi, te je veća mogućnost postoperativnog krvarenja koje može nastupiti bilo kada u razdoblju od dva tjedna nakon operacije. Krvarenje iza operacije krajnika je hitno stanje koje zahtijeva promptno zbrinjavanje. Stoga je izrazito bitno držati se uputa o postoperativnoj njezi, hranjenju, lijekovima protiv bolova te biti obilno hidriran (uzimati puno tekućine), jer se mogućnost komplikacija na taj način značajno smanjuje.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba