Bolovi kralježnice česti su u svim dobnim skupinama odrasle populacije, a kirurško liječenje ponekad je jedini mogući način liječenja.

Imate bolove u  kralježnici? Saznajte kada potražiti pomoć liječnika.

Bolovi kralježnice česti su u svim dobnim skupinama odrasle populacije. Javljaju se povremeno i traju kraće razdoblje, obično nekoliko dana do nekoliko tjedana. Jačina bolova ne ometa svakodnevno funkcioniranje. Takvi bolovi prolaze sami od sebe, spontano. Međutim, ako se bolovi jave naglo, ako su toliko jaki da ometaju svakodnevno funkcioniranje, ako traju dugo, ako se pojačavaju kod fizičke aktivnosti, ako su prisutni u mirovanju, ako pacijenta bude tijekom noći, ako se šire u noge ili ruke, ako su praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, ako se pojavi iskrivljenje kralježnice, zakočenost, ograničenje pokreta ili ako se pojavi slabost ruku ili nogu, u takvom slučaju potrebno je potražiti pomoć obiteljskog liječnika. Obiteljski liječnik će nakon učinjenog pregleda i potrebnih pretraga odlučiti o načinu liječenja. U slučajevima kada je potrebno kirurško liječenje, obiteljski liječnik pacijenta će uputiti jednom od specijalista koji se posebno bave kirurgijom kralježnice (ortopedu, neurokirurgu ili spinalnom kirurgu).

Zašto je kirurško liječenje kralježnice ponekad jedini mogući način liječenja?

Kirurško liječenje kralježnice se primjenjuje kada je to jedini mogući način liječenja ili kada su prethodno iscrpljeni svi drugi konzervativni načini liječenja. Kirurško liječenje se poduzima zbog jakih bolova, neurološkog ispada (slabost ruku ili nogu, nemogućnost kontrole stolice i mokrenja) ili iskrivljenja kralježnice koje uzrokuje jake bolove ili može dovesti do neurološkog ispada. U takvim slučajevima drugi načini liječenja nisu uspješni, a mogu i pogoršati stanje pacijenta.

Kako izabrati odgovarajuću metodu operativnog liječenja?

Obaveza je specijaliste kirurga da pacijenta upozna i uputi u sve moguće metode liječenja te da, štiteći pacijenta u potpunosti od svih opasnosti, predloži metodu koja u njegovu slučaju prema literaturi i iskustvu daje najbolje rezultate. Posebno je potrebno prokomentirati moguće komplikacije, razinu bolova, kvalitetu implantata, dužinu ostanka u bolnici, trajanje oporavka i utjecaj na normalno funkcioniranje nakon operativnog zahvata. Pritom treba imati na umu da svaka metoda operativnog liječenja ima svoje prednosti i nedostatke, da su rijetki oni specijalisti koji suvereno vladaju svim metodama, da neke novije metode nisu potpuno etablirane te da nijedna metoda nije 100% učinkovita.

Što učiniti ako kirurško liječenje nije učinkovito ili ako se vaše stanje nakon operativnog zahvata pogoršalo?

U takvom slučaju najbolje je potražiti savjet specijalista za kirurgiju kralježnice koji radi široki opseg patologije kralježnice i koji ima puno iskustva u rješavanju komplikacija. Ponovni operativni zahvati (revizijski zahvati) su mogući ukoliko se nakon poduzetih pretraga ustanovi jasan razlog neuspjeha. U takvim je slučajevima moguće postići odličan rezultat liječenja ako nije došlo do trajnog oštećenja neuroloških struktura, ako je opće stanje pacijenta dobro te ako je dobra koštana struktura kralježaka.

Imate bolove u kralježnici i potrebno vam je kirurško liječenje? Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin u našem Centru za bolesti kralježnice. Specijalna bolnica Sv. Katarina u području neurokirurgije nudi bolesniku potpunu skrb u liječenju bolesti kralježnice, u opsegu od minimalno invazivnih zahvata do stabilizacijskih instrumentiranih složenijih operacijskih zahvata.

Pošaljite poruku: