Za jak imunološki sustav tijelu je potreban uravnotežen unos esencijalnih vitamina i minerala, antioksidansa i bioaktivnih tvari koje se nalaze u hrani.

Važnost pravilnih prehrambenih navika

Pravo je vrijeme da zaštitimo naš organizam. Zima je ipak duga, prevrtljiva i hladna. Vrijeme je da organizam opskrbimo odgovarajućim vitaminima i mineralima i očuvamo organizam do ljeta. Nitko ne voli biti bolestan. Ponekad se treba pridržavati i narodnih recepata. Tko još danas ima nešto protiv špeka i luka? Odgovarajuću prirodnu zaštitu možemo naći i na tržnici i u trgovini. Hraniti se zdravo ne znači jesti samo posebnu hranu, već jesti raznovrsnu hranu i birati lokalne, sezonske namirnice koje se uzgajaju, pripremaju i prerađuju u našem podneblju.

Upravo takva hrana obiluje mikronutrijentima koji su nam neophodni da bi naš organizam bio u stanju oduprijeti se stresu i bolesti. Kada naš imunološki sustav dobro funkcionira nije ništa važnije za naše zdravlje. U svrhu očuvanja dobrog zdravlja dnevno se preporučuje konzumirati 5 serviranja voća i povrća.

Istraživanja su pokazala da većina Europljana, među kojima su i Hrvati, ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća te se kao učinkovito rješenje u očuvanju zdravlja imunološkog sustava preporučuje promijeniti prehrambene navike i jesti zdravije.

Što je potrebno za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava?

Za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i zaštitu organizma od infekcija i bolesti, organizmu je potreban stabilan i uravnotežen unos esencijalnih vitamina i minerala, uključujući antioksidanse i prirodne zaštitne bioaktivne tvari koji se nalaze u hrani.

Preporuka je da prehrana bude zdrava i uravnotežena, bogata povrćem i voćem koji su izvor hranjivih tvari. No, jednako je važno ostati tjelesno aktivan provodeći vježbe kod kuće ili u prirodi, svaki dan dovoljno hodati, reducirati stresne situacije te dovoljno spavati (od 7 do 9 sati) što dodatno pozitivno utječe na funkcioniranje imunološkog sustava.

Na razvoj imunološkog sustava u ranom životu utjecat će i prehrana i izloženost okoliša. Kako starimo, opaža se i pad imunološke funkcije. Starije odrasle osobe osjetljivije su na infekcije i kao rezultat imaju ozbiljnije komplikacije od mlađih ljudi. Ova opadajuća imunološka funkcija poznata je kao imunosenescencija, postupno slabljenje imunološkoga sustava s godinama kada se organizam sve teže bori s bakterijama i virusima, gdje imunološki sustav katkad napada i zdrave stanice vlastitoga tijela. To dovodi do pogoršanja stečenog i urođenog imunološkog sustava. Nedovoljna i nepravilna prehrana smanjuje imunološku obranu, čineći pojedinca osjetljivijim na infekcije.

Hranjive tvari mogu utjecati izravno ili neizravno na imune stanice uzrokujući promjene u njihovoj funkciji ili mogu imati učinke na promjenu u crijevnom mikrobiomu. Sastav crijevnog mikrobioma mijenja se tijekom života, kao odgovor na nutritivne komponente hrane i na čimbenike okoliša poput izloženosti lijekovima, stresu, pušenju, zagađenom okolišu i sl. Poznato je da jogurt može utjecati na opće poboljšanje otpornosti tijela. Točnije, pokazalo se da laktobacili iz jogurta poboljšavaju lokalni imunitet time što pridonose formiranju specifičnih antitijela tijekom infekcija, kao i normalizaciji propusnosti crijevne sluznice. Minerali poput cinka, selena, vitamina C i vitamina D također će ojačat naš organizam te mu omogućiti pravovremenu borbu protiv prehlada i viroza.

Cink i njegov utjecaj na imunitet

Cink je mineral koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Nije u potpunosti jasno može li cink spriječiti ili ublažiti prehladu. Određeni broj studija pokazao je da odrasli i djeca kojima nedostaje cinka češće pate od prehlada i infekcija dišnih organa. Međutim, preporuka Klinike Mayo je da se ne uzimaju tablete cinka, osim ako se ne pati od ozbiljnog manjka cinka, već da se ovaj mineral uzima putem hrane.

Tijelo ne proizvodi dostatne količine cinka, a nedostatak ovog vrlo važnog minerala uzrokuje između ostalog stres, umor, osjetljivost na infekcije, ozljede, gubitak normalne osjetljivosti okusa i smanjenu pozornost. Važan je za pravilan razvoj reproduktivnih organa, funkciju prostate i zacjeljivanje rana, kao i u probavi ugljikohidrata te metabolizmu fosfora. Neophodan je za sintezu nukleinskih kiselina, koje kontroliraju stvaranje različitih bjelančevina u stanicama.

Osim kamenica koje su iznimno bogate ovim mineralom, najbolji izvori cinka u prehrani su crveno meso, morski plodovi, piletina, mlijeko i mliječni proizvodi, pšenične klice, zob, leguminoze poput slanutka, leće i graha, orašasti plodovi, čokolada, kakao, sjemenke bundeve, sezama, lana, chie i suncokreta.

Djelovanje i utjecaj vitamina C na imunološki sustav

Više je načina djelovanja vitamina C na imunološki sustav. Pokazalo se da vitamin C utječe na nastajanje interferona čime se posljedično usporava umnažanje virusa i potiče sazrijevanje obrambenih stanica. Interferoni su grupa proteina koju stanice domaćina otpuštaju kao odgovor na prisutnost virusa i time potiču okolne stanice na povećanje antivirusne aktivnosti.

Upala je jedan od glavnih uzročnika simptoma tijekom virusne infekcije, a vitamin C djeluje protuupalno. Vitamin C je snažan antioksidans koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Važna odrednica imunološkog sustava je ravnoteža između oksidansa i antioksidansa u organizmu te osjetljivost stanica imunološkog sustava na promjenu te ravnoteže.

Dokazana je i uloga vitamina C u sintezi kolagena koja je nužna za stabilizaciju epitelnih barijera čija je funkcija zaštiti dišni sustav, kožu i crijevo od virusa i drugih patogena. Vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Preporučena dnevna doza za muškarce je 90 mg/dan, a za žene 75 mg/dan te su najbolji izvori prikazani u tablici zajedno s ostalom hranom koja ima povoljan utjecaj na naše zdravlje.

Tablica_Hrana koja ima povoljan utjecaj na zdravlje.jpg
Hrana i imunitet.jpg
Zdravi tanjur - modificirano prema „The new MyPlate for Older Adults graphic from nutrition scientists at the Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University in Boston with support from AARP Foundation“( link: http://now.tufts.edu/news-releases/tufts-university-nutrition-scientists-provide-updated-myplate-older-adults).

Jesti zdravo, biti svakodnevno tjelesno aktivan i dovoljno spavati čini značajan iskorak za naše zdravlje. Možda se sve ovo čini prejednostavnim, ali mudrost je često baš u jednostavnim stvarima oko nas.

Ako trebate savjet ili imate pitanja o prehrani i zdravim prehrambenim navikama, javite se s povjerenjem u naš Centar za nutricionizam.

Pošaljite poruku: