Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači?

Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo ljeti, a postavlja se pitanje koliko su ustvari te dijete zdravstveno utemeljene. Riječ dijeta potječe od grčke riječi diaitia što znači život, način življenja, ali i hrana. Uz taj pojam često se veže i therapeia što znači briga oko nečega ili liječenje pa od tuda potječe i naziv dijetoterapija, odnosno dijetalna prehrana. U ovom kontekstu misli se uglavnom na bolničke dijete pa uvažavajući ovu činjenicu možemo reći da dijeta predstavlja specijalan način prehrane bolesnika koji treba zadovoljiti potrebe u energiji, gradivnim i zaštitnim tvarima s ciljem kvalitetnijeg oporavka od bolesti. U svim ostalim segmentima ispravnije je govoriti o pravilnoj, uravnoteženoj i dobro izbalansiranoj prehrani. S druge strane, riječ dijeta toliko je uvriježena u govoru, tekstovima, na webu, da kad se ukuca u tražilicu prikazat će se oko 669.000.000 rezultata.

Razlika između dijete i pravilne prehrane

Uz pravilnu prehranu dijeta nije nužno potrebna, osim ako se ne radi o bolesnicima koji imaju posebne dijete o kojima brinu dijetetičari i nutricionisti koji primjenjuju Standard za prehranu bolesnika NN 59/15 u kojima je opisano 50 različitih dijeta. Samo neke od tih dijeta zbog specifičnosti oboljenja za koja su namijenjene, imaju izostavljene određene skupine hrane ili nutrijente. Gotovo sve ostale imaju preporuku za unos  nutrijenta ili hranjivih tvari koje su bitne za naš organizam. Tako ne postoji samo jedan način prehrane (dijete) kod šećerne bolesti pa je najzahtjevniji dio plana liječenja za većinu oboljelih - što, kako i kada jesti, već pristup mora biti individualno prilagođen. Dakle, sve najzahtjevnije dijete, kao i redukcijske dijete ne izostavljaju niti meso, niti masnoće, već je naglasak na što zdravijoj i kvalitetnijoj prehrani. Primjerice, nema dobre i okrepljujuće juhe bez dobrog i kvalitetnog povrća i mesa.

Sve prednosti pravilne prehrane - karta do zdravlja

Život i zdravlje ovise o vodi, kisiku i 40-tak esencijalnih elemenata koje unosimo hranom. Hrana se pretvara u energiju koju naše tijelo pohranjuje i iskorištava za svoje potrebe i tjelesnu aktivnost. Budući da ni jedna namirnica ne zadovoljava u potpunosti naše tjelesne potrebe važna je raznovrsnost da bi dobili sve potrebne hranjive tvari. Stil života koji pruža zadovoljstvo ugađanjem s određenim vrstama hrane i pića, nije nužno negativan, ali uvijek na umu treba biti zdravstvena dobrobit  ili pak posljedice na koje moramo računati. Određena žudnja za hranom proizlazi iz jednostavnih fizioloških ili psiholoških potreba i može se kontrolirati s unosom određenih nutrijenata koje su neophodne organizmu. Jedna od najkompleksnijih načina prehrane je upravo prehrana po DASH principima ("Dietary Approaches to Stop Hypertension" - dijetetski pristup stop hipertenziji).

Upravo, ovakav način prehrane koji podrazumjeva hranu našu svakidašnju, može donijeti brojne dobrobiti zbog jednostavnosti praćenja zadanih preporuka kako u javnom zdravstvu tako i u kliničkoj praksi.

Prema rezultatima brojnih studija, pravilnom prehranom možemo znatno utjecati na razvoj bolesti, odgoditi razvoj kroničnih komplikacija i poboljšati kvalitetu života. U tome važnu ulogu ima klinički dijetetičar/nutricionist koji aktivno surađuje s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem. U našem novootvorenom Centru u Zagrebu u Trpinjskoj 7, pružamo sveobuhvatni, multidisciplinarni i personalizirani pristup! Dogovorite pregled!

Pročitajte još:

Što je ustvari DASH dijeta?


Preporuka veličine serviranja za DASH dijetu


Uz hodanje moguće je povećati očekivani životni vijek

Pošaljite poruku: