Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja liječniku omogućuje da detaljno pregleda probavni sustav, a kolonoskopija pregled cijelog debelog crijeva.

Što je gastroskopija?

Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja liječniku omogućuje da specijalnim instrumentom – gastroskopom – detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaesnik. Gastroskop je instrument kojeg čini tanka, glatka i vrlo savitljiva cijev debljine oko 8 mm, s rasvjetom i kamerom na vrhu. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena. Pretraga uključuje i test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori.

Kome se preporučuje gastroskopija?

Gastroskopija se preporučuje pacijentima sa simptomima boli ili nelagode u gornjem dijelu trbuha, kod dugotrajnije ili učestale mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća pri gutanju. Ova pretraga je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika te je stoga neizostavna metoda dijagnostike kod bolesnika s problemima gornjeg dijela probavnog sustava. Prilikom endoskopije je moguće napraviti i bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima, a uzeti uzorci kasnije se posebno analiziraju. Gastroskopija kao preventivni pregled savjetuje se osobama zrelije životne dobi jer neke ozbiljnije bolesti jednjaka i želuca mogu trajati određeno vrijeme, bez da pritom pokazuju značajne simptome.

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji liječniku omogućuje pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva, a izvodi se uz pomoć sofisticiranog instrumenta – kolonoskopa. Kolonoskop je gumena, savitljiva i glatka cijev, promjera jedan centimetar, koja se kroz anus uvodi u debelo crijevo i prati izvijuganost crijeva pomoću kamere i svjetla na vrhu. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice crijeva te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Kome se preporučuje kolonoskopija?

Kolonoskopija bi trebalo napraviti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Ova pretraga preporučuje se osobama s podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji. Ujedno se preporučuje i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, a zbog povećane učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi. U mladih osoba pregled treba učiniti kod sumnje na upalne crijevne bolesti te kod pojave krvi u stolici.

Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi i najsitnije promjene oblika ili boje na sluznici crijeva kroz prikaz na monitoru. Upravo iz tog razloga, kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalnih bolesti crijeva, gastrointestinalnih krvarenja nepoznate etiologije, kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za oboljenje od raka debelog crijeva. Pri endoskopiji je moguće učiniti i bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto tkivo kasnije se posebno analizira. U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), uzima se materijal za patohistološku analizu ili se polipi mogu odstraniti odmah tijekom pretrage, čime se neoperativnim putem može spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Zašto učiniti ultrazvučni pregled abdomena?

UZV abdomena nužno je učiniti svim pacijentima s pojavom nejasne boli u trbuhu ili ozljede trbuha. Pojava žutice, slobodne tekućine u trbuhu, sumnja na malignu bolest, poremećaj nekih laboratorijskih testova, praćenje kroničnih bolesti jetre i gušterače – sve su to razlozi za ultrazvučni pregled trbuha. Ultrazvučno snimanje abdomena nije bolno niti neugodno za pacijenta, a zbog svoje jednostavnosti treba ga povremeno učiniti i u sklopu preventivnog pregleda u dobi iznad 50 godina.

Koje je organe moguće vidjeti pri ultrazvučnom pregledu abdomena?

Pregledu su dostupni jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena i oba bubrega te velike krvne žile. U okolnostima kada su organi uvećani, moguće je vidjeti i limfne čvorove te tekućinu u trbuhu. Isto tako, moguće je vidjeti niz promjena koje se javljaju u bolestima nabrojenih organa. Pregledom s punim mjehurom moguće je vidjeti stijenku mjehura i prostatu. Ultrazvuk gornjeg dijela trbuha je bezbolna i bezopasna dijagnostička metoda kojom se uz pomoć visokofrekventnih zvučnih valova prikazuju unutarnji organi.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina sve pretrage obavljamo brzo, stručno i bezbolno uz najmoderniju dijagnostičku i anesteziološku opremu. Posebno treba istaknuti najmoderniju opremu u Hrvatskoj za sterilizaciju instrumenata, čime su zadovoljeni najviši standardi propisani od Europskog endoskopskog društva (ESGE i ESGENA-e).

Potrebna vam je potpuna dijagnostička obrada gastroenteroloških problema i stanja na jednom mjestu? Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin već danas!

Pošaljite poruku: