Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Propisivanje naočala

Propisivanje naočala

Oftalmološki pregled određivanja dioptrije

Pregled za određivanje dioptrije naočala započinje mjerenjem parametara oka kompjuteriziranim refraktokeratometrom. Refraktokeratometar je aparat kojim se automatizirano određuje  refrakcija oka i prijelomna moć i zakrivljenost rožnice u svakom od njenih meridijana.

Refrakcija ljudskog oka označava dioptrijsko stanje loma zraka svjetlosti u mirovanju (bez akomodacije). Odstupanje od uredne refrakcije naziva se refrakcijska greška oka (dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam).

Odre╨ivanje dioptrije vida.jpg

Kako se subjektivno određuje refrakcija očiju?

Nakon snimanja refraktokeratometrom određuje se refrakcija očiju subjektivnom i objektivnom metodom. Kod subjektivnog određivanja refrakcije oka bolesnik čita slova ili brojeve s optotipa (table sa simbolima). Ispitivač sfernim (u slučaju kratkovidnosti i dalekovidnosti) ili cilindričnim lećama (kod astigmatizma) vrši korekciju njegove refrakcijske greške i tako određuje dioptriju kojom se postiže oštrina vida 1,0. Ukoliko se ne postigne ta oštrina, treba posumnjati na slabovidnost ili organski poremećaj oka.

Pregled traje 15-30 minuta i sa sobom treba ponijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju i pomagalo, naočale ili kontaktne leće, kako bi se mogla usporediti prethodna i sadašnja refrakcijska korekcija te kontinuirano pratiti promjena, odnosno stabilnost refrakcijskog stanja oka.

Kako se objektivno određuje refrakcija očiju?

Objektivno određivanje refrakcije oka izvodi se metodom skijaskopije kao najčešćom, najjeftinijom i najjednostavnijom metodom. Nakon paraliziranja cilijarnog mišića izvođenjem cikloplegije (širenja zjenica i kapanja midrjatičkim kapima četiri puta u razmaku od 15 minuta), određuje se refrakcijska greška oba oka.

Cilindro-skijaskopija se izvodi uz uporabu probnog okvira i stakala iz probnog seta gdje se određuje točka neutralizacije za sferni i/ili cilindrični dio refrakcijske greške, dok snimanje refrakcije na refraktometru uz široke zjenice,  može također dati objektivan iznos refrakcijske greške. Propisivanje naočala slijedi nakon subjektivnog i objektivnog određivanja refrakcije oka. Naočale su sinteza svih pregleda, ali i iskustva liječnika. Indikacije za propisivanje naočala su različite, no najčešći razlog je smanjenje vidne oštrine kao posljedica refrakcijske greške oba oka.

Kod djece predškolske i školske dobi cilj propisivanja naočala često nije samo poboljšanje oštrine vida, već je dio i terapijskog protokola. Nakon pregleda se izdaje tzv. recept za naočale prema kojem se izrađuju u optici nove naočalne leće ili mijenjaju stare, a koji mora sadržavati osnovne podatke o pomagalu (dioptriju, sferu, cilindar, osovine, pupilarnu distancu, verteks distancu, uputstvo za uporabu i sl.).

Ukoliko ste primjetili promjene svojeg vida, reagirajte pravoremeno i rezervirajte termin oftalmološkog pregleda.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba