Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje senilne makularne degeneracije

Liječenje senilne makularne degeneracije

Što je senilna makularna degeneracija (SMD)?

Senilna makularna degeneracija (SMD) je multifaktorijalna degenerativna bolest žute pjege (makule) koja je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u razvijenim zemljama. Makula je centralni dio mrežnice čijom degeneracijom se narušava precizan vid, važan za radnje kao što su čitanje, prepoznavanje lica drugih ljudi, detalja, boja i slično. Najvažniji čimbenici rizika za razvoj bolesti su životna dob (stariji od 50 godina), genetski čimbenici, sistemska hipertenzija, pretilost, prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama i pušenje.

Klinički oblici senilne makularne degeneracije

Postoje dva klinička oblika senilne makularne degeneracije: suha i vlažna forma.

Suha forma SMD-a je vrlo česta, u gotovo 80% slučajeva i obilježena je nakupljanjem otpadnog materijala tzv. druza. Vid je dugo sačuvan i postupno se s vremenom smanjuje. Slika s vremenom postane izobličena ili nepotpuna. Konačno, dolazi do teškog oštećenja središnjeg dijela vidnog polja, a periferno vidno polje je gotovo uvijek očuvano.

Bolest se dijagnosticira oftalmološkim pregledom očne pozadine (fundusa), a po preporuci oftalmologa nekad je potrebno učiniti neke od dijagnostičkih pretraga: optičku koherentnu tomografiju (OCT), fundus autofluorescenciju (FAF), fotografiju fundusa, OCT angiografiju (OCTA), fundus fluoresceinsku angiografiju (FFA). Ne postoji lijek kojim bi se bolest izliječila. Radi usporavanja razvoja suhe forme SMD-a, preporučuje se redovita primjena vitamina i antioksidansa za oči, prestanak pušenja, nošenje zaštitnih naočala i samokontrola Amsler testom.

Vlažna forma SMD-a je prisutna u 10 do 15% slučajeva kod kojih dolazi do patološkog urastanja novih krvnih žila u žutoj pjegi koje su krte, lako pucaju i krvare, zbog čega nastaje naglo pogoršanje vida. U takvim je slučajevima potrebno što prije započeti liječenje biološkim lijekovima koji blokiraju faktor rasta vaskularnog endotela (VEGF), bitnog za rast novih krvnih žila.

Ovi lijekovi se daju direktno u oko (u područje staklovine) u početku  jednom mjesečno, potom rjeđe, ovisno o rezultatima liječenja. Kasna, terminalna faza bolesti može imati formu ožiljkaste forme ili geografske atrofije, koja se klinički prepoznaje kao oštro ograničeno stanjenje (atrofija) dijelova centra mrežnice i ima kroničan, progresivan tijek s lošom dugoročnom prognozom. U ovom trenutku ne postoji učinkovito liječenje koje može spriječiti ili utjecati na razvoj ovog oblika SMD-a. Vidna rehabilitacija je često potrebna u ovoj fazi. Stoga  se svakako obratite oftalmologu na vrijeme kako bi se mogla pružiti adekvatna pomoć, savjet i liječenje.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba