Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Pregledi za nošenje kontaktnih leća uz upućivanje za nošenje kontaktnih leća

Pregledi za nošenje kontaktnih leća uz upućivanje za nošenje kontaktnih leća

Oftalmološki pregled za nošenje kontaktnih leća

Prilikom prvog pregleda za kontaktne leće, potrebno je učiniti kompletni oftalmološki pregled kako bi bili sigurni da je osoba dobar kandidat za nošenje kontaktnih leća. Na početku pregleda, potrebno je iz razgovora s bolesnikom definirati želje i potrebe bolesnika, primjerice je li nošenje kontaktne leće namijenjeno za svakodnevno nošenje kontaktnih leća kao zamjena za naočale ili za nošenje tijekom sporta jednom tjedno, radi korekcije više različitih fokusa vida na daljinu i blizinu multifokalnim lećama, estetski razlozi kao promjena boje šarenica i sl.

Tijekom pregleda, određuje se vidna oštrina, refrakcija oka s korekcijom i keratometrijske vrijednosti rožnice (zakrivljenost prednje površine rožnice), bitne za tzv. „fitanje“ ili određivanje bazne zakrivljenosti kontaktne leće koja najbolje odgovara rožnici bolesnika.

Što je i kada je potreban pregled biomikroskopom?

Oftalmolog može učiniti dodatne dijagnostičke pretrage, poput pregleda biomikroskopom i pregleda očne pozadine kojim se dijagnosticiraju očna stanja i bolesti koji mogu biti kontraindikacija za nošenje kontaktnih leća te ih je potrebno prvo liječiti.

Biomikroskopom se određuje veličina zjenica i šarenice važni za izbor optimalnog dizajna kontaktne leće, osobito ako je bolesnik motiviran za nošenje polutvrde kontaktne leće. Da bi nošenje kontaktne leće bilo uspješno, potreban je adekvatan suzni film koji održava leću i rožnicu adekvatno hidriranom. Pritom se radi fluoresceinski i TBUT test (engl.Tear Break Time Test) kojim se određuje stabilnost suznog filma, kao i testovi koji određuju količinu proizvedenih suza, što sve može utjecati na adekvatan izbor kontaktne leće. Potom se mogu učiniti dijagnostički testovi poput npr. kornealne topografije kojom će liječnik odrediti „reljefnu“ sliku rožnice i uz određivanje zakrivljenosti rožnice, precizno definirati mjerenja bitna za optimalno određivanje kontakntih leća.

Oftalmolog će u razgovoru s bolesnikom odrediti najbolje različite opcije kontaktnih leća i potom će se napraviti probno isprobavanje izabranih kontaktnih leća. Kad je jednom leća na rožnici, bolesnik pričeka 20-ak minuta da se oko u potpunosti adaptira na probnu leću i potom se napravi kontrolni pregled biomikroskopom i određuje finalna vidna oštrina s kontaktnom lećom.

Kao posljednji korak prvog pregleda za kontaktne leće, educira se bolesnika kako staviti leću i izvaditi ju iz oka i kako ju dezinficirati. Bolesnika će se podučiti pravilnom održavanju kontakne leće, osobito onih koje se nose dva tjedna ili mjesec dana. Higijena, pravilno manipuliranje kontaknom lećom i dezinfekcija su osnovni koraci za uspješno dugotrajno nošenje kontaktne leće.

Kada se dolazi na kontrolne preglede oftalmologa?

Kontrolni pregled se ordinira unutar nekoliko tjedana od početka nošenje kontaktne leće, naravno, po potrebi i ranije, da bi se odredila kontrolna vidna oštrina s kontaktnom lećom, koliko leća je dobro pozicionirana na rožnici i ima li eventualnih subjektivnih smetnji prilikom nošenja kontaktnih leća u smislu ugode/neugode ili drugih smetnji (pečenja, žuljanja, alergijskih reakcija i sl.). U slučaju da bilo koji od navedenih parametara nije zadovoljen, ponovno se određuje (fita) nova kontaktna leća. U slučaju da se radi o toričnoj kontaktnoj leći za korekciju astigmatizma ili multifokalnoj kontaktnoj leći za korekciju prezbiopije, potrebno je dodatno vrijeme i ponovljeno fitanje kako bi se dobio zadovoljavajući rezultat.

Propisivanje kontaktnih leća

Nakon što je određena adekvatna kontaktna leća prema svim potrebnim kriterijima, propisuje se kontaktna leća te u receptu moraju biti napisani podaci o dioptrijskoj jakosti, zakrivljenosti leće, promjeru leće, nazivu leće i proizvođaču.

Kontaktne leće možemo klasificirati prema različitim kriterijima: prema namjeni ih dijelimo na korektivne, kozmetičke i terapeutske; prema materijalu na meke (hidrogel i silikon hidrogel materijal), najčešće propisivane s različitom udjelom vode od 30-80 %, tvrde plinopropusne ili polutvrde kontaktne leće (engl. RGP - Rigid Gas Permeabile), prema duljini nošenja (dnevne ili za produljeno nošenje) i prema trajanju (dnevne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne ili godišnje).

Rutinski kontrolni oftalmološki pregledi za kontaktne leće bit će dovoljni svakih godinu dana kako bi se pratila vidna oštrina, po potrebi ranije u slučaju bilo kakvih smetnji.

Ukoliko ste primjetili promjene svojeg vida, reagirajte pravoremeno i rezervirajte termin oftalmološkog pregleda.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba