Ortobiologija podrazumijeva korištenje prirodnih (bioloških) sredstava u liječenju različitih bolnih stanja i sindroma.

Što je to regenerativna medicina?

Naziv regenerativna medicina se uvriježio kada se koriste preparati koji u sebi sadrže matične stanice koje se, kada se apliciraju na mjesto primjene, mogu diferencirati (pretvoriti) u stanice koju se tamo najzastupljenije. Primjer toga je unutarzglobna primjena matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva ili plodne vrećice koje se onda diferenciraju u hondrocite (hrskavicu) i na taj način doprinose obnovi te u konačnici smanjenju tegoba.

Regenerativna medicina je danas sve više i više zastupljena u medicini. Postoje ujedno i različiti stupnjevi preparata koji se dobivaju za primjenu u ortobiologiji.

Koji su najčešće korišteni preparati u regenerativnoj medicini?

Najčešće primjenjivani lijekovi su PRP (plazmom obogaćeni trombociti; eng. Platlet Rich Plasma) i matične stanice. Dok se PRP može dobiti uzimanjem krvi bolesnika i centrifugiranjem u aparatu specijalno dizajniranom za njegovu upotrebu, matične stanice se najčešće izoliraju iz masnog tkiva, koštane srži ili plodne (amnionske) vreće.  

Plazma bogata trombocitima (eng. Platlet Rich Plasma ili PRP) je autologni pripravak koji se u kliničkim ispitivanjima pokazao učinkovitim u liječenju širokog spektra sportskih ozljeda, degenerativnih stanja i estetskih problema, uključujući: epikondilitis, patelarnu tendinopatiju, ozljede rotatorne manšete, operacije spinalne fuzije, carski rez, osteoartritis kuka, Ahilovu tendinopatiju, liječenje ožiljaka od akni i preokret gubitka kose. Kada se živi trombociti postave na mjesto ozljede, oni se spajaju, a alfa-granule počinju degranulirati i otpuštati faktore rasta (čimbenik rasta izveden iz trombocita (PDGF), transformirajući čimbenik rasta beta (TGF-β) i faktor rasta vaskularnog endotela (VEGF). Agregacija trombocita zaustavlja gubitak krvi u presječenim žilama, dok otpuštanje faktora rasta igra ključnu ulogu u zacjeljivanju rana. Čimbenici rasta poput transformirajućeg čimbenika rasta beta, vaskularnog endotelnog čimbenika rasta i trombocitnog faktora rasta mogu povećati regeneraciju hrskavice, angiogenezu te regulirati kemotaksiju i mitozu u raznim stanicama, uključujući mezenhimalne matične stanice, osteoblaste, hondrocite i fibroblaste.

Mnogi radovi su do sada testirali učinak PRP-a na različite bolne sindrome i stanja. S obzirom na to da postoje razlike među formulacijama u pripravi PRP-a, također su i rezultati znatno varirali. Prema najnovijim istraživanjima, može se reći da je PRP s manjim udjelom leukocita superiorniji u liječenju bolnih upalnih stanja.

  • Komercijalno je dostupno nekoliko vrsta PRP kompleta za pripremu (razlikuju se međusobno u načinu pripreme i konačnom postotku protuupalnih čimbenika).
  • Pokazalo se da aktivnost PRP-a ovisi o staničnom sastavu, a posebno o koncentraciji leukocita (leukocitima siromašni i leukocitima bogati pripravci).
  • Angel® System Arthrex – sadrži do 18x više trombocita u odnosu na standardne PRP pripravke s mogućnosti modulacije broja leukocita (protočna citometrija), a dostupan je u Specijalnoj Bolnici Sv. Katarina.
  • Način primjene PRP-a najčešće ovisi o postavljenoj dijagnozi. U većini slučajeva njegova je primjena moguća ambulantno uz pomoć ultrazvuka te se isti dan može nastaviti s obavezama.
  • Na dan primjene se savjetuje uzimati veće količine vode (2-3 L), preporučljivo prije samog vađenja krvi te je potrebno isključiti sve nesteroidne antireumatike iz primjene (ako se oni koriste). Lijekovi iz skupine ibuprofen, ketoprofen, naproken, diklofenak i sl. ne smiju se uzimati 2 dana prije zahvata, dok se primjena acetilsalicilne kiseline (ASK) ne preporučuje 7-10 dana prije planiranog vađenja krvi.
  • Nakon vađenja krvi, krv se u specijalnim epruvetama centrifugira dok se ne odvoji zlatno-žuti gelasti talog, što jest plazma obogaćena trombocitima (Slika 1.). Ovdje je važno naglasiti da se od jedne primjene dobije 3-5 mL PRP-a, što je dovoljno za jednu primjenu.
  • Kod primjene PRP-a nisu opisane nikakve nuspojave koje mogu nastupiti prilikom primjene drugih lijekova poput lokalnih anestetika i osobito kortikosteroida te se primjena PRP-a može ponavljati bez bojazni od štetnih nuspojava.

Koja se stanja najčešće liječe primjenom PRP-a?

Najčešća stanja dostupna za liječenje primjenom PRP-a su:

1. Degenerativni osteoartritis zgloba/zglobova - bilo da se radi o velikim zglobovima (koljeno, rame, kuk), bilo da se radi o manjim zglobovima (ručni zglob, fasetni zglobovi na kralježnici).

2. Upalni osteoartritis – reumatoidni, ankilozantni, psorijatični i sl.

3. Tendinopatije – upalne (tendovaginitis) te degenerativne (kalcificirajući)

4. Sindrom karpalnog kanala

5. Lateralni (teniski) i medijalni (golferski) lakat

6. Sindrom rotatorne manšete (stanje u kojemu su tetive i mišići degenerativno-upalno izmijenjeni)

7. Parcijalne i totalne rupture tetiva – omogućava brže cijeljenje

8. Upale burze (burzitisi)

Bol se najuspješnije liječi multidisciplinarnim (uključuje više liječnika različite specijalnosti) i individualnim (svaki bolesnik je različit) pristupom te primjenom multimodalnih tehnika liječenja (odabir dvije ili više tehnika liječenja kojim se postiže bolji uspjeh). Naš Centar za liječenje boli bavi se akutnim i kroničnim bolnim problemima kroz sveobuhvatan i cjelovit pristup, a fokus je liječiti bolesnika rješavajući svaki njegov problem koji uzrokuje bol i nesposobnost kvalitetnog življenja. Javite nam se s povjerenjem na info@svkatarina.hr ili 01 2867 400 te dogovorite termin već danas!

    Pošaljite poruku: