Osteoartritis ili artroza upalna je bolest zglobova.

Osteoartritis ili artroza upalna je bolest zglobova koja nastaje kao rezultat međudjelovanja mehaničkih i bioloških zbivanja. S njenim razvojem javljaju se degenerativne promjene na zglobnoj hrskavici, koje onda uzrokuju patološke promjene i na ostalim dijelovima zgloba, a sve to na kraju dovodi do bolova i oštećenja funkcije zgloba. Indikacije za ugradnju endoproteze koljena su tzv. primarni osteoartritis tj. artroza koljena nepoznat etiologije te još učestalije sekundarni osteoartritis koji je determiniran otklonom fiziološke osovine, posttraumatskim stanjima, sistemskim bolestima poput reumatiodnog artritisa. Kod početnog stupnja artroze, primjenjuje se konzervativno liječenje koje obuhvaća fizikalnu terapiju, smanjenje tjelesne težine, protuupalne blokade u zglob i primjenu analgetika. Kod uznapredovale artroze kod koje je došlo do potpunog oštećenja hrskavice svih dijelova zgloba, potrebno je učiniti zamjenu zglobnih ploha odnosno ugraditi endoprotezu. Na taj način, bol nestaje, a pacijent ponovno dobiva punu pokretljivost zgloba. Vrsta implantata koja se ugrađuje pojedinom bolesniku ovisi o životnoj dobi osobe, svakodnevnim aktivnostima, uzroku oštećenja zgloba, deformaciji zgloba, koštanoj masi i slično. U pravilu, što je osoba mlađa nastoji se ugraditi implantat koji će sačuvati koštanu masu za eventualnu reviziju u budućnosti. U svom radu koristimo najmodernije materijale i implantate, od svjetskih proizvođača. Osim toga, u našoj Bolnici sukladno međunarodnim standardima svaki pacijent po ugradnji endoproteze dobije tzv.“putovnicu za protezu” (Orthopeadic indentity card) kojom se potvrđuje kvaliteta, vrsta i veličina ugrađene endoproteze.

Preoperativna priprema

Započinje u razgovoru s liječnikom naše bolnice kada pacijent donosi odluku o operacijskom zahvatu, usaglašava termin operacije te dobiva sve potrebne podatke potrebne za kvalitetnu preoperativnu pripremu.

Pacijent dobiva upute o potrebnim laboratorijskim i dijagnostičkim pretragama koje nužno mora obaviti prije predviđenog operacijskog zahvata, a koji ne smiju biti stariji od 30 dana.

Pacijent ispunjava „Upitnik prije anestezije“ u koji upisuje podatke o dosadašnjem zdravstvenom stanju, mogućim alergijama i lijekovima koje eventualno uzima. Na osnovi tih podataka liječnik anesteziolog donosi odluku o eventualno potrebnim dodatnim specijalističkim pregledima te dijagnostičkim ili laboratorijskim pretragama.

Tijek operativnog zahvata

Ugradnja totalne endoproteze koljena podrazumjeva kompletnu zamjenu zglobnih ploha femura i tibije sa titanijskim materijalom. Treba imati na umu da se odstranjuje samo površnih nekoliko mm kosti a ne sam zglob kako se to ponekad misli. Veći dio ostaje očuvan te se to se odnosi na kolateralne ligamente, najčešće i stražnje ukrižene sveze, cijelu zglobnu čahuru, sve tetive i svi mišiće.

Oporavak nakon operacije

Nakon operacije slijedi oporavak na Odjelu za ortopediju. U našoj bolnici posebnu pažnju posvećujemo sprječavanju boli. Svi pacijenti redovito dobivaju analgetike (lijekove za ublažavanje boli), u obliku infuzije, tableta ili čepića. Ukoliko, unatoč primijenjenoj analgetskoj terapiji, pacijent osjeća bol, dužan je o tome obavijestiti medicinsko osoblje kako bi se dodatnim mjerama bol smanjila na najmanju moguću mjeru. Uzimanje hrane neposredno nakon operacije dogovara se s medicinskim osobljem, a u pravilu je to lagana hrana koja u manjoj mjeri opterećuje organizam. Tekućinu treba piti polako, učestalo, i u malim količinama. Nakon što organizam "prihvati" prve količine tekućine i hrane, uvelike je olakšan put oporavka. Sve potrebne informacije o zahvatu i poslije operativnom tretmanu pacijent će dobiti od svog liječnika. Pacijent u Bolnici nakon operativnog zahvata ostaje četiri dana. Oporavak se ubrzava vježbanjem i redovitim provođenjem fizikalne terapije. Vježbe pokazuje i nadzire fizioterapeut. Iako vježbe na početku mogu biti neugodne, one su važne u sprečavanju komplikacija nakon operacije. Upravo rana rehabilitacija većini pacijenata omogućuje brz oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima, kroz 4 do 8 tjedana. Šest tjedana nakon operacije, pacijent dolazi na kontrolni pregled. Sljedeći pregled je za tri, zatim šest mjeseci, nakon čega slijede kontrolni pregledi jednom godišnje.

Sv. Katarina je jedina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu, omogućuje vrhunsku dijagnostiku, najbolje terapijsko-operacijske postupke i individualno pripremljenu rehabilitaciju, što je izdvaja od ostalih bolnica, a ugradnja totalne proteze koljena u našoj Bolnici je rutinski zahvat koji radimo svakodnevno.

Obratite nam se s punim povjerenjem!

Pošaljite poruku: