U današnje vrijeme MR postaje jedna od osnovnih dijagnostičkih pretraga i sve je veći broj bolesnika koji pate od klaustrofobije, a kod kojih postoji potreba za snimanjem.

Magnetska rezonancija kod male djece i klaustrofobija kod odraslih

U današnje vrijeme MR postaje jedna od osnovnih dijagnostičkih pretraga i sve je veći broj bolesnika koji pate od klaustrofobije, a kod kojih postoji potreba za snimanjem,  pri čemu je jedno od najčešćih pitanja: “Kako ću ja ući u taj tunel?“, ili  „Kako će to moje  dijete uspijeti?“

Pretraga u našoj ustanovi se može obaviti uz sedaciju ili anesteziju, ovisno o samoj „veličini  straha“ kod odraslih bolesnika ili ovisno o dobi djeteta.

Bolesnik/ roditelj dobije potrebne upute  već kod informativnog razgovora telefonski,  ili upita putem mail-a, uz obavezno slanje pisanih uputa vezanih za  postupak.

Kroz razgovor dobije informacije o osobitosti sedacije/anestezije prilagođene svojem, odnosno djetetovom zahvatu, načinu  izvođenja i tijeku buđenja.

 Anesteziolog također daje sva objašnjenja vezano uz postupak, te što očekivati nakon postupka.

Za snimanje u sedaciji/anesteziji potrebno je pripremiti nalaze:

  • o KKS
  • o EKG
  • o Nalaz specijaliste koji preporučuje snimanje magnetskom rezonancom
  • o Nalaz pedijatra za snimanje kod djece
  • o Popunjeni upitnik prije anestezije
  • o Pročitani i potpisani pristanak za odabrani anesteziološki postupak.
  • o Bolesnik mora biti zdrav, bez znakova prehlade, kašlja i curenja nosa.
  • o Bolesnik mora na zakazani termin doći natašte.

Pripremljeni nalazi i dokumentacija vrlo su važni za pregled bolesnika prije samog postupka, a u svrhu sprečavanja pojave komplikacija.

Odraslom bolesniku se nakon upisa u ambulantu mjere vitalne funkcije (krvni tlak, puls, temperatura, SpO2), nakon čega slijedi pregled i razgovor s anesteziologom, koji daje sva objašnjenja vezano uz postupak te što očekivati nakon postupka.

Postavlja se intravenska kanila (plastična cijevčica u krvnoj žili) radi primjene intravenskih anestetika za sedaciju/anesteziju, te radi primjene intravenskih tekućina.

Anestezija/sedacija se počinje primjenjivati u samoj sobi za snimanje, ili pak već u ambulanti, ovisno o tome koliko se bolesnik boji.

Nakon primjene intravenskih anestetika koji kod bolesnika izazivaju ugodu i umanjuju osjećaj straha, bolesnik zaspi, diše samostalno, a dišni put se zaštiti tzv. gel-maskom.Anestezija/sedacija se održava intravenskim ili inhalacijskim anestetikom.Tijekom anestezije/sedacije, kontinuirano se prate bolesnikove vitalne funkcije uz nadzor „dubine sna“.

Nakon zavšetka pretrage, bolesnik se budi u sobi za snimanje, te se premješta u anesteziološku ambulantu za opservaciju, uz nadzor vitalnih funkcija do potpunog buđenja, gdje ostaje pod nadzorom anesteziološkog  tima  još sat vremena do otpusta kući.

Bolesnik smije  uzimati tekućinu, najprije vodu, 2 sata od zahvata. Ukoliko ne bude mučnine,  može uzimati i ostalu tekućinu i solidnu hranu.

Bolesnik se upućuje da ne upravlja motornim vozilima 24 sata, te da ne može preuzeti potpunu osobnu i poslovnu odgovornost.

Za snimanje kod djece  omogućuje se blizina, dodir i topli zagrljaj roditelja koji pruža sigurnost, opušta i smiruje dijete.Roditelji se dobro informiraju i pripremaju za postupak koji će se vršiti te su u potpunosti uključeni. Djetetu će se također objasniti kroz elemente igre i priču o „putovanju raketom u svemir” što će se najvažnije događati i kako ono može sudjelovati.

Mjere se vitalne  funkcije  (krvni tlak, puls, temperatura, SpO2), nakon čega slijedi razgovor s roditeljima i pregled.

Planira se postupak u jutarnjim satima, tako da dijete nije pregladnjelo, žedno, pothlađeno ili iscrpljeno bez sna.

Svaki postupak se odrađuje bez žurbe, iskreno i nježno.

Ovisno o suradljivosti i starosti djeteta postavlja se intravenska kanila („leptirić koji mora popiti mlijeko“) .Ako je dijete preplašeno i ne surađuje, u nos se kapaju kapi koje izazivaju tzv. pospanost i umirenost.

Roditelji mogu cijelo vrijeme biti uz svoje dijete  do početka  postupka uspavljivanja, nakon čega dijete preuzima anesteziološki tim.

Postupak anestezije/sedacije, nakon premedikacije (kapi u nos) počinje u samoj sobi za snimanje primjenom inhalacijskog anestetika putem maskice, ili pak intravenski anestetik putem intraveske kanile, ovisno o strahu i suradljivosti djeteta, uz nadzor  vitalnih funkcija.

Nakon što dijete zaspi, dišni put se zaštiti gel-maskicom.Anestezija/sedacija se održava inhalacijskim anestetikom uz samostalno disanje djeteta i nadzor vitalnih funkcija.

Nakon završene pretrage, dijete se budi u sobi za snimanje i premješta u anesteziološku ambulantu za opservaciju, uz nadzor vitalnih funkcija do potpunog buđenja gdje ostaje pod nadzorom anesteziološkog  tima uz prisustvo roditelja,  još sat vremena do otpusta kući.

Dijete smije  uzimati tekućinu, najprije vodu, 2 sata od zahvata. Ukoliko ne bude mučnine,  može uzimati i ostalu tekućinu i solidnu hranu.

Obratite nam se s povjerenjem, tu smo zbog Vas! 

Pošaljite poruku: