Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> Kako se pripremiti za MR snimanje?

Kako se pripremiti za MR snimanje?

Obzirom da pri MR pregledu ulazite u magnetsko polje koje bi moglo privući metalne predmete sa vas i vaše odjeće i obuće, prije pregleda trebate sa sebe, iz vaših džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću te odjenuti ogrtač i papuče kojeg ćete dobiti od radiološkog osoblja.

Ti metalni predmeti obuhvaćaju:

 • nakit, satove, kreditne kartice, različite slušalice,
 • kopče, ukosnice, metalne zatvarače (patent-zatvarače), gumbe,
 • pribor za pisanje, naočale, džepne noževe,
 • „piercing“
 • pomične zubne proteze.

Također, trebate napomenuti radiološkom osoblju ako imate bilo kakve metalne predmete u tijelu (elektrostimulator srca – „pacemaker“, koklearni-slušni ugradak, postoperativne klipse, umjetne zglobove, osteosintetski materijal nakon operativnog liječenja prijeloma, stentove u krvnim žilama, umjetni srčani zalisci, metalne krhotine i dr.), obzirom da iste mogu uzrokovati smetnje na snimci pri pregledu, a neke su i kontraindikacija za pregled. Neki od spomenutih operativno ugrađenih predmeta ne škode MR pregledu, no za to trebate pribaviti pisanu potvrdu od svog operatera.

Upute o uzimanju hrane i pića prije MR pregleda ovise o vrsti pregleda na koju ste upućeni, a MR pregledi koštano-zglobnog sustava ne zahtijevaju nikakvu posebnu pažnju glede uzimanja hrane i pića.

Slobodno možete slijediti svoj uobičajeni dnevni ritam uzimanja svojih lijekova prije MR pregleda.

Neki od MR pregleda mogu zahtijevati primjenu kontrastnog sredstva intravenski ili u sam zglob. Radiološko osoblje postaviti će vam pitanje u vezi vaše eventualne alergije na lijekove, hranu ili nešto drugo. Kontrastna sredstva koja se koriste za MR pretrage sadrže gadolinij i uglavnom ne izazivaju alergijske reakcije.

Također ćete biti upitani i o postojanju nekih drugih zdravstvenih problema, prvenstveno onih koji utječu na rad jetre i bubrega.

Žene u generativnoj dobi trebaju obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Iako se MR koristi dugi niz godina (od 1980-ih godina), još nije zabilježeno nikakvo štetno djelovanje na trudnice ili njihov plod. No, obzirom na visoku osjetljivost tkiva ploda, MR pregled se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće, a poslije ako postoji čvrsta medicinska indikacija.

Ako ste klaustrofobični (imate strah od zatvorenog prostora) možete zatražiti od svog liječnika neko blaže sredstvo za smirenje kako bi lakše podnijeli pregled.

Kako izgleda oprema za MR snimanje?

Uređaj za MR snimanje izgleda poput tunela. Za vrijeme pregleda pacijent leži na stolu koji se uvlači u tunel uređaja različito duboko, a u ovisnosti o dijelu tijela koji se pregledava. Ponekad se oko pregledavanog dijela tijela (na primjer oko glave i zglobova) stavljaju zavojnice koje su neophodne za MR snimanje.

Radna stanica sa računalom sa koje se upravlja pregledom odvojena je od samog MR uređaja i smještena je u zasebnoj prostoriji.

Na koji način radi MR uređaj?

Za razliku od rendgenskog snimanja ili kompjutorizirane tomografije (CT), MR za nastanak slike ne koristi ionizirajuće zračenje.

Pri MR snimanju tijelo je smješteno u snažnom magnetskom polju koje djeluje na dijelove stanica tkiva (na protone) slažući ih u određeni red. Radiofrekventni val iz uređaja prenosi energiju tim protonima, pomiče ih iz položaja ravnoteže. Nakon prestanka djelovanja tog vala, protoni se vračaju u ravnotežu i pri tome predaju višak energije okolini. Tu energiju prima MR uređaj, a u računalu uređaja se pretvara u sliku.

Kako izgleda MR snimanje?

Tokom snimanja pacijent se postavlja na pomični stol MR uređaja. Za učvršćivanje dijelova tijela koriste se različiti jastuci i trake. Oni također osiguravaju i mirnoću dijela tijela pri snimanju. Radi zaštite od buke pri snimanju pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši.

Kod snimanja zglobova koriste se dodatne zavojnice koje se stavljaju oko samog zgloba, a služe za primanje i odašiljanje signala.

Pri pregledu se pomični stol na kojem leži pacijent uvlači u tunel MR uređaja tako da snimani dio tijela bude u središtu tunela. Radiološko osoblje napušta prostoriju sa bolesnikom pošto se radna stanica sa računalom s kojeg se upravlja pregledom nalazi u drugoj prostoriji.

MR snimanje sastoji se od više kraćih ponavljanja (sekvenci) pri kojima uređaj za MR proizvodi buku. Zbog toga pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši.

Pri pregledu pacijent treba biti potpuno miran, jer pomicanje smanjuje kvalitetu slike i zahtijeva ponavljanje dijelova pregleda.

Ponekad je potrebno primijeniti kontrastno sredstvo intravenski ili u zglob ako se radi o MR artrografiji.

Što očekivati za vrijeme i poslije MR snimanja?

MR pregled je bezbolan, osim ako nema potrebe za primjenom kontrastnog sredstva intravenski ili u zglob.

Obzirom da se pregledavani dio tijela smješta u tunel uređaja, pregled može biti neugodan kod pacijenata koji imaju strah od zatvorenog prostora (klaustrofobija), pa bi prije pregleda trebali uzeti blaže sredstvo za smirenje.

Za vrijeme pregleda uređaj stvara buku, a za zaštitu od buke prije pregleda pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši.

Sam pregled se sastoji od više kraćih dionica koje se ponavljaju, a za vrijeme kojih pregledavani dio tijela treba biti potpuno miran.

Pacijent ostaje sam u prostoriji pregleda, radiološko osoblje ga za vrijeme čitavog pregleda promatra kroz prozor i putem kamere i komunicira s njim putem interfona. Uz pacijenta u prostoriji pregleda može ostati netko od njegove pratnje.

U slučaju potrebe za primjenom kontrastnog sredstva isto se primjenjuje intravenski kroz venu na ruci (u lakatnoj udubini, na podlaktici ili na šaci) ili u zglob. Preporučuje se da dojilje ne doje 36 do 48 sati nakon primjene kontrastnog sredstva.

Koje su prednosti, a koji su rizici MR snimanja?

PREDNOSTI

 • MR je radiološka metoda oslikavanja koja za nastanak slike ne koristi ionizirajuće zračenje.
 • Dobar prikaz mekotkivnih struktura tijela (mišići, ligamenti, tetive, živci).
 • Bolje razlikovanje normalnog od patološki promijenjenog tkiva na MR snimkama nego snimkama drugim metodama radiološkog oslikavanja (RTG, CT, UZV).
 • sredstvo koje se koristi pri MR pretragama izaziva znatno manje alergijskih reakcija u odnosu na druga radiološka kontrastna sredstva (koja se koriste kod RTG ili CT pretraga).
 • MR omogućuje vizualizaciju prijeloma kosti kada se ona još ne vidi na RTG snimkama (posebice u slučaju prijeloma zamora), a vizualizira i koštano natučenje.
 • Zbog preciznog prikaza oštećenja mekih tkiva nezaobilazna je metoda u obradi sportskih ozljeda.

Više o sportskim ozljedama i njihovoj prevenciji pročitajte u našem blogu.

RIZICI

 • MR pregled uglavnom nema rizika za većinu pacijenata koji se pregledu podvrgavaju, a ako se primjenjuju uobičajene mjere opreza.
 • Ako je pacijent bio sediran pri pregledu,nužno je kontrolirati njegovo stanje tokom pregleda i kratko nakon pregleda.
 • Snažno magnetsko polje može djelovati na metalne predmete u tijelu.
 • Izrazito je maleni rizik od alergijske reakcije na kontrastna sredstva koja se koriste pri MR pregledu. Ako se i pojave one su obično blage.
 • Nefrogena sistemska fibroza može se javiti pri primjeni visokih doza nekih kontrastnih sredstava za MR u bolesnika sa znatno oštećenom bubrežnom funkcijom.

Sigurnost pri MR pregledu

Pridržavajući se uobičajenih mjera opreza pri MR pregledu i uz činjenicu da do sada nema znanstvenih dokaza o štetnosti MR po pacijenta, oslikavanje MR-om smatra se sigurnom radiološkom dijagnostičkom metodom.

Trudnoća i MR pregled

Žene u generativnoj dobi trebaju obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Iako se MR koristi dugi niz godina (od 1980-ih godina), još nije zabilježeno nikakvo štetno djelovanje na trudnice ili njihov plod. No, obzirom na visoku osjetljivost tkiva ploda, MR pregled se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće, a poslije ako postoji čvrsta medicinska indikacija.

Koja su ograničenja MR pregleda?

Visoka kvaliteta učinjenih MR snimaka biti će postignuta samo onda ako je pregledavani dio tijela za vrijeme pregleda bio potpuno miran. Ako je pacijent nemiran, uplašen ili trpi bol, mirno ležanje za vrijeme pregleda predstavljati će mu problem.

Pacijent koji je adipozan imati će problem sa ulaskom u tunel MR uređaja zbog svog obujma i težine.

Postojanje metalnih tijela u tijelu stvarati će smetnje i lošiju kvalitetu učinjenog snimka, jednako kao i micanje pacijenta.

MR pregled općenito nije metoda izbora za akutno unesrećene pacijente koji zahtijevaju praćenje vitalnih funkcija i opremu za održavanje na životu obzirom da takva oprema često nije kompatibilna s magnetskim poljem (magnetsko polje ju privlači). Sam MR pregled traje duže od pregleda drugim radiološkim metodama (rtg., CT).

Iako nema znanstvenih potvrda da MR štetno djeluje na plod, preporuka je da se MR u trudnoći radi samo u slučaju čvrste medicinske indikacije.

MR ne može uvijek dati jasnu pato-histološku karakterizaciju patološke promjene.

Čitav MR pregled traje oko 30 minuta.

Pravovremena reakcija je od velike važnosti, stoga se naručite što prije i spriječite daljnje tegobe.

mrpriprema.jpg

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba