Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> CT angiografija

CT angiografija

CT angiografija (CTA) je dijagnostička metoda koja omogućuje detaljan prikaz krvnih žila. Ova napredna tehnika omogućuje liječnicima preciznu vizualizaciju arterija ili vena kako bi identificirali moguće patologije.

Jedna od glavnih prednosti CT angiografije je njezina brzina i neinvazivnost. Za razliku od tradicionalnih angiografskih metoda, koje uključuju umetanje katetera u krvne žile, CTA se provodi s pomoću rendgenskih zraka i računalne tehnologije te ne uključuje invazivne postupke. Pacijentu se injicira kontrastno sredstvo putem venskog pristupa kako bi se krvne žile jasnije vidjele na snimkama.

Ova tehnika se često koristi za procjenu arterijskih problema, poput ateroskleroze, aneurizmi ili suženja krvnih žila. Također se može primijeniti za dijagnosticiranje venskih stanja, kao što su duboka venska tromboza ili venska malformacije.

CT angiografija je široko korištena u kardiologiji, neurologiji, vaskularnoj kirurgiji te u drugim granama medicine. Njena preciznost i brzina čine je izuzetno vrijednim alatom za postavljanje dijagnoza, planiranje kirurških zahvata ili praćenje tijeka liječenja.

Uz napredak tehnologije, CT angiografija postaje sve preciznija i pristupačnija, pružajući stručnjacima u medicinskom području snažan alat za dijagnosticiranje i praćenje vaskularnih problema.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba