Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> Kako se pripremiti za rendgensko snimanje?

Kako se pripremiti za rendgensko snimanje?

Većina RTG snimanja ne zahtijeva posebnu pripremu.

Možda će se od vas zahtijevati da skinete dio ili svu odjeću sa sebe. Također, od vas se može zahtijevati da skinete nakit, naočale ili druge metalne predmete sa snimanog dijela  tijela. Razlog tome je mogućnost preklapanja tih predmeta na rtg. slici sa strukturama tijela, a što otežava analizu slike.

Obzirom na moguće štetno djelovanje ionizirajućeg zračenja na plod, žene u generativnoj dobi trebaju obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Tada će se, u koliko je to moguće, rendgensko snimanje zamijeniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi ionizirajuće zračenje. Ako je rendgenska pretraga neophodna, tada će se poduzeti sve mjere da doza zračenja koju će plod primiti bude što manja.

Kako izgleda rendgensko snimanje?

Inženjer medicinske radiologije (radiološki tehnolog), osoba je  školovana za izvođenje radioloških pretraga, postaviti će vas u položaj koji je optimalan za snimanje željenog dijela tijela. Ukoliko je potrebno, postaviti će se vrećice sa pijeskom, različite vrpce ili jastuci oko pregledavanog dijela tijela radi postizanja pravilnog položaja za snimanje. Zaštitnom pregačom koja sadrži olovo zaštititi će se vaše tijelo (prvenstveno zdjelica, dojke i vrat) od zračenja.

Tijekom snimanja trebate biti potpuno mirni, a ovisno o vrsti snimanja, može se od vas tražiti da nakratko zaustavite dah kako na rtg. slici ne bi nastale smetnje uzrokovane pomicanjem, a što za posljedicu ima mutnu sliku.

Za vrijeme snimanja osoblje se nalazi izvan prostorije u kojoj se bolesnik snima, ali kroz otvor sa zaštitnim staklom sve vrijeme promatraju bolesnika.

Jedan dio tijela snima se obično iz više projekcija, pa su dvije ili tri snimke istog dijela tijela uobičajene. Ponekad je, zbog usporedbe, neophodno snimiti i dio tijela na zdravoj strani.

Nakon završetka snimanja biti ćete zamoljeni da pričekate dok inženjer medicinske radiologije (radiološki tehnolog) provjeri da li je učinjena snimka dobra i da li su učinjene sve potrebne snimke.

Što očekivati za vrijeme i poslije rtg. snimanja?

Radiološko snimanje je bezbolna dijagnostička metoda i netreba očekivati nikakve reakcije nakon snimanja.

Koje su prednosti, a koji su rizici rendgenskog snimanja?

PREDNOSTI

  • Rendgensko snimanje je najbrži i najjednostavniji način da se vide promjene na kostima i zglobovima nastale zbog ozljede, upale ili neke druge bolesti.
  • Rendgenski uređaji široko su dostupni u većini zdravstvenih ustanova, a rendgensko snimanje je relativno jeftino.
  • Nakon rendgenskog snimanja u tijelu pacijenta ne ostaje nikakvo zračenje.
  • Rendgensko snimanje ne ometa druge dijagnostičke pretrage.

RIZICI

  • Postoji maleni rizik od karcinoma uzrokovanog većim izlaganjima rendgenskom zračenju. Međutim, korist dobivena rendgenskim snimanjem nadmašuje spomenuti rizik.
  • Pri jednoj rendgenskoj snimci kostiju, pacijent je izložen zračenju od približno 0,001 mSv. Godišnja doza zračenja iz okoline (sunce, različite radioaktivne tvari u zemlji i drugo), a kojoj smo svi izloženi iznosi oko 3 mSv. Dakle, efektivna doza zračenja koju tijelo primi prilikom jednog snimanja kosti jednaka je dozi zračenja koju tijelo primi iz okoline tijekom jednog dana. Pri rtg.snimci kralješnice ekvivalentna doza zračenja je 1,5 mSv, a što odgovara dozi zračenja koju tijelo primi iz okoline kroz 6 mjeseci.
  • Žene, koje se upućuju na rendgensko snimanje, uvijek trebaju obavijestiti svog liječnika ili radiološko osoblje o bilo kakvoj mogućnosti trudnoće.

Sigurnost pri rendgenskom snimanju

Posebna se pažnja pri rendgenskom snimanju pridaje upotrebi što manje doze zračenja u postizanju što boljeg učinka. Radiološka udruženja stalno kontroliraju i usavršavaju tehničke standarde za pretrage koji se koriste u radiologiji.

Kao i kod drugih medicinskih postupaka, upotreba rendgenskog zračenja sigurna je kada se koristi s pažnjom i stručno. Radiološko osoblje obučeno je da upotrijebi što manju dozu zračenja da bi se postigao potrebni rezultat – kvalitetna rendgenska snimka. Količina rendgenskog zračenja koja se pri tom koristi je malena u usporedbi s dobiti i premašuje mogući rizik.

Rendgenske zrake nastaju i postoje samo trenutačno u trenutku uključivanja rtg. uređaja. Poput vidljive svjetlosti, rendgenske zrake ne postoje nakon isključivanja prekidača.

Trudnoća i rendgensko snimanje

Obzirom na moguće štetno djelovanje ionizirajućeg zračenja na plod, žene u generativnoj dobi trebaju OBAVEZNO obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Tada će se, u koliko je to moguće, rendgensko snimanje zamijeniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi ionizirajuće zračenje (ultrazvuk, magnetska rezonancija). Ako je rendgenska pretraga neophodna, tada će se poduzeti sve mjere da doza zračenja koju će plod primiti bude što manja.

Koja su ograničenja rendgenskog snimanja?

Iako rendgenske snimke pokazuju jasno i u detalje kost i njenu strukturu, daju nam malo podataka o mekotkivnim strukturama (mišići, tetive, ligamenti, i td.)

Magnetska rezonancija (MR) je korisnija radiološka metoda u prikazu mekih tkiva: puknuća ligamenata i tetiva, oštećenja meniskusa i hrskavice, izljeva u zglobovima, živčanih struktura kralješnice. MR može prikazati i natučenje kosti kada nemamo vidljivog koštanog prijeloma.

Ultrazvučna dijagnostika (UZV) koristi ultrazvučne valove umjesto ionizirajućeg zračenja, korisna je u obradi površinskih mekotkivnih struktura oko kosti i zglobova (ligamenti, tetive, zglobni izljev, zglobna čahura).

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba