Izbornik
Centri izvrsnosti -> Radiologija i dijagnostika -> Ultrazvuk

Ultrazvuk

Centar za radiologiju i dijagnostiku Specijalne bolnice Sv. Katarina koristi vrhunsku tehnologiju u izvođenju radioloških dijagnostičkih pretraga. Pregled ultrazvukom je bezbolan, nije invazivan te se ne koristi ionizacijsko zračenje. Pregled ultrazvukom je postupak stvaranja dvodimenzionalne (i trodimenzionalne) slike presjeka unutrašnjosti ljudskog tijela. Kod pregleda se najčešće koriste sonde (transducere) određenih frekvencija koji se pozicioniraju direktno na kožu pacijenta. Ultrazvuk se pokazao kao odličan alat za dijagnoze različitih stanja kod unutrašnjih organa, npr.: jetre, srca, jajnika, bubrega, štitnjače, testisa itd.

Ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina na lokaciji u Zagrebu radimo sljedeće ultrazvučne preglede:

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je pregled kojim se analiziraju palpabilne mase u dojci, dijagnosticiraju se dobroćudne promjene (upala, cista, dobroćudni tumori), zloćudne promjene u dojci (karcinom dojke).

Ultrazvuk testisa

Ultrazvuk testisa se koristi za dijagnosticiranje upale testisa i nadsjemenika, torzije testisa, tumorskih promjena, hidrokele, varikokele, spermatokele.

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače je pregled kojim se utvrđuje veličina štitnjače, postojanje promjena u strukturi štitnjače, akutne upale, kronične upale, postojanje doboćudnih i zloćudnih promjena te prokrvljenost.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je pregled kojim se dijagnosticiraju bolesti abdominalnih organa: jetre, žučnog mjehura, žučnih vodova, gušterače, slezene, bubrega. Također se analizira abdominalna aorta, prisustvo uvećanih limfnih čvorova ili  slobodne tekućine.

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta je pregled kojim se dijagnosticiraju bolesti bubrega i mokraćnog mjehura a kod muškaraca analizira se i prostata.

Ultrazvuk površinskih struktura

Ultrazvuk površinskih struktura koristi se za analizu površinskih struktura  najčešće palpabilnih tvorbi u različitim dijelovima tijela.

Ultrazvuk vrata

Ultrazvuk vrata je pregled kojim se analiziraju palpabilne mase na vratu, žlijezde slinovnice, štitnjača i limfni čvorovi na vratu.

Ultrazvuk mišićno – skeletnog sustava

UZV koštano - zglobnog sustava prikazuje mišiće, tetive, ligamente, zglobove te ostale mekotkivne strukture tijela.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba