Dragi naši pacijenti, imate tegobe u području sustava za kretanje, no niste sigurni na koju vrstu pregleda se trebate naručiti? U intervjuu s doc.dr.sc. Željkom Jelečom, specijalistom ortopedije saznajte kada ugovoriti pregled ortopeda, neurokirurga ili fizijatra. Otkrivamo i zašto je koljeno jedna od najčešćih ortopedskih ozljeda te savjetujemo što bi trebali ponijeti sa sobom na prvi pregled ortopeda.

Kada se javiti ortopedu, a kada neurokirurgu ili fizijatru? 

Ortoped  je specijalist koji se bavi liječenjem bolesti i ozljeda  sustava za kretanje. Za sve tegobe od strane ramena, lakta, ručnog zgloba, šake, kuka, koljena, gležnja i stopala potrebno je obratiti se ortopedu. Nakon kliničkog pregleda i dijagnostičke obrade (rtg, MR, UZV...) ortoped postavlja dijagnozu te indicira liječenje koje može biti neoperacijsko (razne vrste injekcija ili fizikalna terapija) ili operacijsko. Ukoliko je indicirana fizikalna terapija bolesnika se upućuje specijalisti fizijatru, za ostale oblike liječenja nadležan je ortoped.

Pošto je  i kralješnica dio sustava za kretanje, uvriježeno je mišljenje da se za tegobe od strane kralješnice bolesnik treba obratiti ortopedu. Liječenje bolesti i ozljeda kralješnice može biti neoperacijsko i operacijsko. Neoperacijsko liječenje sastoji se u provođenju različitih procedura fizikalne  terapije (što indicira specijalist  fizijatar)  ili malih intervencija (aplikacija injekcija što provodi specijalist neurokirurg ili kirurg-vertebrolog). Operacijsko liječenje provode specijalisti neurokirurzi ili kirurzi – vertebrolozi.  Zbog svega navedenoga, za bilo kakve tegobe od strane kralješnice preporuka je učiniti pregled fizijatra ili kirurga koji se bavi operacijama kralješnice (neurokirurg ili kirurg – vertebrolog). Naravno, ortoped također može napraviti klinički pregled bolesnika ali nakon njega u pravilu bolesnika upućuje  na pregled specijalisti fizijatru ili neurokirurgu. Na taj način bolesnik ima jedan dodatni pregled, a vrijeme do postavljanja dijagnoze i početka liječenja nepotrebno se produžava..  


Koje su najčešće ortopedske ozljede i zašto?

Do ozljede najčešće dolazi prilikom aktivnog ili rekreativnog bavljenja sportom, najčešće su u pitanju ozljede koljena. Koljeno je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu, prilikom sportske  aktivnosti trpi veliko opterećenje. Rizik od ozljede je posebno povećan prilikom bavljenja kontaktnim sportovima kao i sportovima koji zahtijevaju puno rotacijskih kretnji u koljenima. Najbolja prevencija sportskih ozljeda je dobra fizička pripremljenost s naglaskom na status muskulature. To posebno vrijedi za  tzv. „sezonske“ sportove, tj. sportove   kojima se osobe periodički bave (npr. skijanje). Zbog toga bi prije svake skijaške sezone trebalo napraviti dobru pripremu, kako bi tijelo bilo spremno odgovoriti na pojačano opterećenje te kako bi se mogućnost ozljede svela na bitno manju mjeru. Osim prilikom bavljenja sportom, do ozljeda može doći i na radnom mjestu, prilikom šetnje, obavljanja kućanskih poslova ili bilo koje druge svakodnevne aktivnosti.  


Kako se pripremiti za prvi ortopedski pregled?

Na prvi ortopedski pregled bolesnik bi trebao donijeti nalaze ranije učinjenih pretraga te svakako, snimke rtg.  ili MR obrade ukoliko je ona učinjena prije pregleda. Pisani nalazi tj. očitanja rtg. ili MR nisu dovoljni za potpuni uvid i postavljanje  indikacije za liječenje, za definitivno mišljenje potrebno je pregledati snimke. Naravno, kompletna obrada može se učiniti i nakon što ortoped bolesnika pregleda i indicira vrstu pretrage ali to u pravilu uključuje dolazak na kontrolni pregled te kasniji početak ciljanog liječenja.

Trebate pregled ortopeda? Javite nam se s povjerenjem!

Dubravko Lončarić min.jpg


"Sve je bilo odlično. Doc.dr.sc. Željko Jeleč je vrhunski liječnik. Operativni zahvat na koljenu minimalno invazivnom metodom prošao je izvrsno. Već drugi dan stao sam na noge i išao kući. Svi liječnici i ostalo medicinsko osoblje je na izrazito visokom nivou. Odmah sam krenuo na fizikalne terapije koje su perfektno koncipirane, a terapeuti stručni i ljubazni. Od prvog ulaska u bolnicu pa sve do sada imam samo riječi hvale. Sve je čisto, ugodna atmosfera i visoka kvaliteta usluge.
"

Dubravko Lončarić, Hrvatska

Saznajte što još kažu naši pacijenti.

Pošaljite poruku: