Mediteranska prehrana već drugu godinu za redom proglašena je najboljom dijetom u svijetu.

Mediteranska prehrana već drugu godinu za redom proglašena je najboljom dijetom u svijetu prema američkoj ljestvici, koju objavljuje svake godine platforma BEST DIET, U.S. News & World Report, www.usnews.com. Osim rangiranja, ova platforma nudi opsežne podatke i informacije o 35 planova prehrane kako bi pomogli svim zainteresiranim da usvoje zdraviji način života. Za postavljanje ljestvice odgovoran je stručni panel najboljih nutricionista, prehrambenih savjetnika i liječnika specijaliziranih za dijabetes, zdravlje srca i gubitak kilograma koji nam daju pouzdane informacije, a svoje procjene temelje na znanstvenim dokazima. "Bilo da pokušavate smršaviti ili upravljati kolesterolom, ljestvice najboljih dijeta za 2019. pruža svakoj osobi priliku da procijeni koji će plan prehrane najbolje djelovati za vas i vaše posebne potrebe", izjavila je Angela Haupt, pomoćnica urednika za zdravlje u US News. Kako u današnje vrijeme mnogi pišu i govore o hrani, prehrani i zdravlju važno je čitati pouzdane informacije prvenstveno one koji ističu načela zdrave prehrane, a ova web stranica može poslužiti kao jednostavan vodič budući da donosi mnoštvo zanimljivih tema o zdravlju, prehrani i sve popularnijim trendovima u nutricionizmu.

Dijete su rangirane u 9 skupina:

1. najboljih dijeta općenito,

2. komercijalno najpopularnija,

3. najbolja za gubitak tjelesne mase,

4. najbolja dijeta za prevenciju i liječenje šećerne bolesti,

5. najbolja dijeta za zdravlje srca,

6. najbolja za pravilnu/zdravu prehranu,

7. najjednostavnije za pridržavanje,

8. najbolja dijeta bazirana na hrani biljnog podrijetla,

9. najbolja dijeta za brzo mršavljenje.

US News ove je godine proširio svoju ljestvicu na novu dijetu koja je privukla pažnju zdravstvenih stručnjaka, tzv. nordijska dijetu. To je način prehrane baziran na skandinavskoj tradiciji i kulturi, a svrstava se među treću najbolju prehranu zasnovana na biljnoj osnovi.

Najbolje dijete

Već drugu godinu zaredom, mediteranska prehrana svrstana je u red najboljih svjetskih dijeta. Mediteranska dijeta, za koju istraživanja pokazuju da može poboljšati dugovječnost i prevenirati kronične bolesti, na prvom je mjestu u mnogim kategorijama: najjednostavnija dijeta za pridržavanje, najbolja pravilna/zdrava prehrana, najbolja dijeta za prevenciju i liječenje šećerne bolesti i najbolja dijeta za zdravlje srca. Tajna je u aktivnom načinu i stilu života, kontroli tjelesne mase i prehrani s malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masti te s velikim udjelom voća i povrća, orašastim proizvodima, maslinovim uljem i mediteranskim začinima te drugom zdravom hranom. Ne postoji jedinstvena mediteranska prehrana. Grci jedu drugačije od Talijana, a oni pak jedu drugačije od Francuza i Španjolca, ali svi koji dijelimo Sredozemno more dijelimo i mnoge iste principe prehrane.

DASH dijeta, koja je prije toga bila 8 godina na prvom mjestu 2019. godine se prvi put našla na mjestu broj 2. Ova dijeta predstavlja način prehrane za prevenciju i/ili sprječavanje hipertenzije, a samim time pozitivno djeluje na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava. Osim toga pokazalo se da povećava razine HDL kolesterola, a snižava razine LDL kolesterola i triglicerida. Preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate nutrijentima koji snižavaju krvni tlak (kalij, kalcij, proteini i vlakna). Ova dijeta je uravnotežena i moguće ju je dugoročno slijediti, što je jedan od ključnih razloga zašto ju je tim stručnjaka stavio na visoko drugo mjesto, kao glavnu konkurenciju mediteranskoj dijeti.

Fleksiterijanska dijeta dijeli drugo mjesto s DASH dijetom. Fleksiterijanstvo je pojam koji tvore dvije riječi: fleksibilan i vegetarijanstvo. Ovo je uglavnom vegetarijanski način prehrane s povremenom konzumacijom mesa, bilo iz socijalnih i kulturoloških razloga ili zbog zadovoljavanja nutritivnih potreba. Cilj je jesti više hrane biljnog podrijetla, a manje mesa, kako bi se, osim gubitka tjelesne mase, općenito poboljšalo zdravstveno stanje, smanjila učestalost bolesti srca, dijabetesa i karcinoma te kako bi se produžio životni vijek.

Dukan dijeta je na posljednjem mjestu, svi stručnjaci ocjenili su ju vrlo loše u gotovo svim kategorijama. Previše je restriktivna, s puno pravila. I nema dokaza da ima učinka.

Da bi dijete bile najbolje ocijenjene, moraju prvenstveno biti sigurne, relativno jednostavne za praćenje, nutritivno uravnotežene i učinkovite za mršavljenje te dobre za prevenciju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Referenca:

U.S. News & World Report: "Best Diet Rankings 2020."

Angela Haupt, managing editor of health, U.S. News & World Report.

Pošaljite poruku: