Boli vas koljeno? Bol predstavlja čestu tegobu koja može značajno utjecati na svakodnevni život i funkcionalnost.

Osteoartritis, kao degenerativna bolest zglobova, često donosi izazove pacijentima, posebice u području koljena. Bolovi, smanjenje pokretljivosti i utjecaj na svakodnevne aktivnosti često su neizbježne posljedice ove bolesti. Kako bi se ublažili simptomi i poboljšala kvaliteta života, sve više pacijenata okreće se različitim terapijskim pristupima. U ovom članku, istražit ćemo različite metode injekcija koje se koriste u liječenju osteoartritisa koljena. Svaka od tih metoda ima svoje specifičnosti i prednosti, prilagođavajući se potrebama pacijenata. Vrste injekcija u koljeno koje se najčešće koriste u liječenju simptoma osteoartritisa poput bolova u koljenu su:

  1. Kortikosteroidi
  2. Hijaluronska kiselina
  3. Kombinacija hijaluronske kiseline i kortikosteroida
  4. Plazma bogata trombocitima (PRP)
  5. Matične stanice

U nastavku, detaljno je opisana svaka od navedenih terapija kako biste stekli bolje razumijevanje njihovog mehanizma djelovanja, indikacija za primjenu te mogućih rizika i nuspojava. Odgovorena su sva najčešća pitanja koja se spominju u ortopedskim ambulantama vezana za spomenute vrste injekcija. Važno je napomenuti da nema univerzalnog pristupa, stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se pronašao najbolji tretman prilagođen individualnim potrebama i uvjetima pacijenta.

1. KORTIKOSTEROIDI

Što su kortikosteroidne injekcije?

Kortikosteroidne injekcije za koljeno, poznate kao i „blokade“, predstavljaju priznatu terapiju za liječenje upalnih stanja u različitim dijelovima tijela, s posebnim naglaskom na liječenje tj. olakšanje i ublažavanje uznapredovale boli u koljenu. Ove injekcije sastoje se od kombinacije kortikosteroida i lokalnog anestetika (najčešće metilprednizolon i lidokain). Ove injekcije se primjenjuju s ciljem ublažavanja boli i smanjenja upale, posebno u uznapredovaloj fazi osteoartritisa ili artroze koljena.

Mehanizam djelovanja: Kako kortikosteroidi smanjuju bol i upalu?

Kortikosteroidne injekcije sadrže lijek iz skupine kortikosteroida, pružajući dugoročno olakšanje od boli, te lokalni anestetik koji pruža trenutačno olakšanje. Fokusirane su na smanjenje upale u zglobu ili okolnim tkivima, pružajući pacijentima trenutačno olakšanje, ali i trajniju učinkovitost.

Indikacije za primjenu: Kada razmotriti kortikosteroidne injekcije?

Kortikosteroidne injekcije najučinkovitije su u liječenju upalnih stanja poput osteoartritisa koji često pogađa koljeno. Osim toga, koriste se i u tretmanu drugih stanja poput bolova u leđima, burzitisa, gihta, psorijatičnog artritisa, reumatoidnog artritisa i tendinitisa.

Koji su rizici i moguće nuspojave kortikosteroidnih injekcija u koljeno?

Potencijalni rizici kortikosteroidnih injekcija, kao i kod drugih injekcija u koljeno, uključuju bol na mjestu uboda, crvenilo, osip, svrbež, modrice oko zgloba i nakupljanje tekućine u liječenom koljenu. Neke specifične nuspojave i rizici uključuju oštećenje hrskavice, osteonekrozu obližnje kosti, infekciju zglobova, oštećenje živaca, privremeno crvenilo lica, privremeno povećanje šećera u krvi, slabljenje ili pucanje tetiva, stanjivanje kosti (osteoporozu) te promjene na koži oko mjesta uboda. Važno je naglasiti kako su svi ti rizici rijetki, ali se zato te injekcije ne mogu primjenjivati prečesto te nisu indicirane kod osteoartritisa koljena niskog stupnja.

Iskustva Pacijenata: Raznolikost Reakcija na Kortikosteroidne Injekcije

Iskustva pacijenata variraju, ali mnogi primjećuju značajno smanjenje boli i poboljšanje pokretljivosti u koljenu nakon primjene injekcije. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se odredila optimalna terapija, uzimajući u obzir individualne potrebe i uvjete pacijenta.

Važne informacije za pacijente: Savjeti o primjeni i ograničenjima

  • Primjena u uznapredovaloj fazi osteoartritisa: Kortikosteroidne injekcije s lokalnim anestetikom (tzv. blokade) koriste se u uznapredovaloj fazi osteoartritisa koljena kako bi se ublažila bol i smanjila upala. Vrlo često je u takvoj fazi već potrebna i operacija zamjene zgloba koljena pa se takve injekcije koriste u svrhu smanjivanja bolova i odgađanja operacijskog zahvata.
  • Trenutno olakšanje, ali ograničeno trajanje: Terapija pruža trenutno olakšanje, no važno je napomenuti da njezino djelovanje nije toliko dugoročno kao kod ostalih vrsta injekcija u koljeno. Duljina trajanja učinaka ove terapija varira od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci kada je potrebno ponoviti terapiju.
  • Ograničen broj ponavljanja: Injekcije se NE mogu ponavljati beskonačno puta. Broj ponavljanja ovisi o stanju pacijenta, ali terapija se može provesti svega nekoliko puta godišnje.
Liječenje koljena.jpg

2. HIJALURONSKA KISELINA

Što je viskosuplementacija? Što je hijaluronska kiselina?

Viskosuplementacija je postupak u kojem se u zglob koljena ubrizgava gusta tekućina zvana hijaluronska kiselina. Iako ne liječi uzrok osteoartritisa koljena, hijaluronska kiselina poboljšava podmazivanje koljena, smanjuje bol, poboljšava pokretljivost te omogućuje viši i udobniji nivo aktivnosti.
Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak tijela koji se nalazi u vezivnom tkivu, koži, očima i zglobovima. Njena ključna uloga je zadržavanje vlage, što pomaže održavanju elastičnosti i hidratacije kože, ali također igra važnu ulogu u funkciji zglobova.

U ortopediji, hijaluronska kiselina koristi se kao injekcija za tretiranje problema poput osteoartritisa. Kada zglobovi gube prirodnu količinu hijaluronske kiseline, to može dovesti do trenja i boli. Injekcije hijaluronske kiseline pružaju dodatnu podršku i poboljšavaju podmazivanje zglobova.

Kako hijaluronska kiselina djeluje u koljenu?

Hijaluronska kiselina pomaže u smanjenju simptoma osteoartritisa koljena djelujući na nekoliko načina: podmazivanje zgloba tj. smanjenje trenja u zglobu, smanjenje upale, ublažavanje boli, usporavanje razgradnje molekula unutar hrskavice te povećanje stvaranja istih molekula.

Kada razmotriti hijaluronsku kiselinu kao mogućnost liječenja tegoba s koljenom?

Injekcije hijaluronske kiseline nisu prva opcija liječenja za osteoartritis koljena i obično se razmatraju za osobe koje ne mogu koristiti druge lijekove ili su im takvi lijekovi pružili malo ili nikakvo olakšanje. Također, viskosuplementacija se koristi kod pacijenata koji nakon fizikalne terapije nisu osjetili dovoljno olakšanje simptoma poput silaska niz stepenica i spuštanja nizbrdo. Ovaj tretman također može biti opcija za one koji ne žele ili nisu kandidati za kirurški zahvat.

Kada počinje djelovati injekcija hijaluronske kiseline i koliko dugo djeluje njen učinak?

Rezultati injekcija hijaluronske kiseline variraju, a mnogi pacijenti primjećuju smanjenje boli već u prvom tjednu od injekcije, s najvećim učinkom nakon nekoliko tjedana. Učinci aplikacije hijaluronske kiseline obično traju do 6-9 mjeseci. Međutim, ne iskuse svi pacijenti pozitivne rezultate pa su tako istraživanja pokazala da injekcije hijaluronske kiseline slabije djeluju kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Postoji li više vrsta injekcija hijaluronske kiseline i mogu li se terapije ponavljati?

U upotrebi su najčešće dvije vrste terapija hijaluronskom kiselinom: terapija gdje se u više navrata s razmakom od tjedan dana aplicira injekcija s manjom dozom hijaluronske kiseline i terapija gdje se odjednom aplicira veća doza hijaluronske kiseline. Postoji više istraživanja o usporedbi jedne i druge metode, bez jasnog konsenzusa o superiornosti jedne ili druge metode. Važno je naglasiti da se terapija nakon prestanka djelovanja hijaluronske kiseline (nakon 6-9 mjeseci) može ponoviti.

Koje su moguće nuspojave aplikacije hijaluronske kiseline u koljeno?

Najčešće prijavljene nuspojave su privremena bol na mjestu uboda, oticanje, crvenilo, osip, svrbež, modrice oko zgloba i nakupljanje tekućine u liječenom koljenu. Ove reakcije obično su blage i kratkotrajne, a infekcija i krvarenje su rijetke komplikacije.

3. KOMBINIRANA TERAPIJA HIJALURONSKOM KISELINOM I BRZO DJELUJUĆIM KORTIKOSTEROIDOM

Što su to injekcije koje sadrže hijaluronsku kiselinu i kortikosteroid?

Injekcije koje sadrže hijaluronsku kiselinu i kortikosteroid su metoda liječenja osteoartritisa koljena u kojoj se kombinira dva dobro uspostavljena tretmana u jednoj injekciji, pružajući prednosti brzo djelujućeg kortikosteroida poput Triamcinolona i visoke doze hijaluronske kiseline.

Kako djeluju injekcije koje sadrže hijaluronsku kiselinu i kortikosteroide?

Mehanizam djelovanja tih injekcija zapravo je kombinacija djelovanja kortikosteroida i hijaluronske kiseline. Dok brzo djelujući kortikosteroid smanjuje upalu u zglobu koljena, pružajući brzo olakšanje boli unutar nekoliko dana od injekcije, visoka doza hijaluronske kiseline pruža dugotrajnije olakšanje (6-9 mjeseci).  

Vrste metoda za liječenje boli u koljenu.jpg

4. PLAZMA BOGATA TROMBOCITIMA (PRP, eng. Platelet-rich Plasma)

Što je plazma i što su trombociti?

Plazma je tekući dio cjelokupne krvi, sastavljena uglavnom od vode i proteina. Trombociti su krvne stanice koje uzrokuju zgrušavanje krvi, ali i igraju ulogu u rastu i zacjeljivanju. Trombociti luče brojne faktore rasta, protuupalne faktore i druge čimbenike koji se mogu koristiti u ortopediji, ali i brojnim drugim medicinskim granama.

Što je PRP injekcija?

PRP ili plazma obogaćena trombocitima (eng. Platelet-rich Plasma) autologni pripravak plazme s dodatkom visoke koncentracije trombocita. Ova koncentracija jedne vrste krvnih stanica (trombocita) ubrizgava se u ozlijeđeni ili bolesni dio tijela kako bi ubrzala zacjeljivanje oštećenih tetiva, ligamenata, mišića, kostiju i zglobova.

Kako se pripremaju PRP injekcije?

Injekcije PRP-a pripremaju se uzimanjem vlastite venske krvi, koja se zatim centrifugira radi odvajanja komponenata krvi. Trombociti se prikupljaju, koncentriraju, miješaju s tekućom bazom plazme i injiciraju izravno na područje ozljede. Ponekad se koristi ultrazvuk kako bi se aplikacija izvršila točno u ozlijeđeno područje.

Kako PRP injekcije djeluju?

Aktivacija koncentriranih trombocita oslobađa faktore rasta koji potiču i povećavaju broj regenerativnih stanica koje tijelo proizvodi, značajno poboljšavajući prirodni proces zacjeljivanja. Kod osteoartritisa koljena, bolesti koja ima i svoju upalnu komponentu, PRP ima funkciju u smanjenju boli, ukočenosti i povećanju funkcije, ali i u smanjenju upale preko protuupalnih faktora koje luče trombociti.

Koje ozljede i stanja se mogu liječiti injekcijama plazme bogate trombocitima (PRP)?

PRP injekcije primarno se koriste za meka tkiva poput manjih ruptura rotatorne manšete, Ahilove tetive, sportskih ozljeda mišića, ligamenata i tetiva. Također se često koristi u svrhu smanjenja simptoma osteoartritisa koljena poput boli i ukočenosti.

Koje su nuspojave i rizici injekcija plazme bogate trombocitima (PRP)?

Rizici su vrlo ograničeni jer su injekcije stvorene od vlastite krvi pacijenta. Nuspojave poput boli na mjestu uboda, oticanja, crvenila i sl. moguće su kao i kod svake injekcije u koljeno. Rizik od infekcije je smanjen, a osim toga, nema značajnih rizika, osim varijabilnosti učinkovitosti za određenog pacijenta.

Kako izbjeći nuspojave poput otekline koljena i bolova nakon injekcije?

Svojim pacijentima savjetujemo da po dolasku kući nakon injekcije stave led na koljeno te hlade koljeno nekoliko puta dnevno po 10-15 minuta. U slučaju jačih bolova, pacijenti mogu popiti neki analgetik.

Što kažu radovi i smjernice o sigurnosti i učinkovitosti PRP-a za osteoartritis koljena?

Brojni radovi analizirali su učinkovitost injekcija plazme bogate trombocitima (PRP) u liječenju osteoartritisa koljena. Neki od njih usporedili su učinke PRP-a i hijaluronske kiseline te zaključili kako PRP značajnije smanjuje bolove i druge simptome osteoartritisa od hijaluronske kiseline. Ipak, zbog manjka standardizacije među postupcima dobivanja PRP-a, PRP nije uvršten u smjernice za liječenje osteoartritisa koljena. Upravo zato, Specijalna bolnica Sv. Katarina prva je bolnica u Hrvatskoj koja je uvela standardizirani postupak dobivanja PRP-a s preciznom analizom broja stanica u finalnom produktu PRP-a. Sukladno tome, u našoj se bolnici provodi kontinuirano praćenje učinaka aplikacije PRP-a ovisno o broju trombocita i drugih krvnih stanica, što nas čini jedinstvenima u ovom području.

5. MIKROFRAGMENTIRANO MASNO TKIVO KOJE SADRŽI MATIČNE STANICE

Što je aplikacija mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva?

Aplikacija mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva moderna je i inovativna metoda liječenja koja koristi najsuvremeniju tehnologiju. Postupak uključuje uzimanje autolognog masnog tkiva pacijenta, mehaničku obradu masnog tkiva (mikrofragmentaciju) te aplikaciju u bolni zglob tj. koljeno. Cilj postupka je regenerativnih procesa u ozlijeđenim ili oštećenim dijelovima tijela uz iznimno snažan protuupalni učinak. Ovaj minimalno invazivni pristup izbjegava radikalne operacije, smanjuje vrijeme oporavka, omogućava odlazak pacijenta iz bolnice isti dan te predstavlja učinkovitu opciju liječenja bolova u koljenu.

Kako masno tkivo može pomoći u regeneraciji tkiva?

Masno tkivo ima izuzetan regeneracijski potencijal jer sadrži visok broj pluripotentnih matičnih stanica. Ove matične stanice, zajedno s pericitima, imaju ključnu ulogu u regeneraciji hrskavice, kostiju te liječenju artritisa i ozljeda mekih tkiva. Postupkom aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva, ova svojstva masnog tkiva koriste se za poticanje prirodnih regenerativnih procesa i izlječenja u pacijentovom tijelu. Najčešće se ova metoda koristi za liječenje osteoartritisa koljena. Važno je naglasiti kako ova metoda neće dovesti do nastanka nove hrskavice gdje se ona već potrošila, ali će se smanjiti upalni procesi u koljenu koji dovode do bolova i drugih simptoma osteoartritisa.

Kako izgleda cijeli proces od dolaska pacijenta u bolnicu do njegovog otpuštanja iz bolnice?

Pacijent u jutarnjim satima dolazi u dnevnu bolnicu Specijalne bolnice Sv. Katarina te sa sobom donosi tražene nalaze krvi (koagulacijski parametri) i eventualnu dodatnu obradu. Pacijenta se priprema za zahvat uzimanja masnog tkiva te ga se odvodi u sale dnevne bolesti gdje nadležni liječnik pacijentu još jednom objašnjava cijeli postupak.
Nakon toga, liječnik priprema tj. dezinficira trbuh pacijenta, odnosno mjesto uzimanja masnoga tkiva. Nakon anesteziranja kože i potkožja trbuha lokalnim anestetikom, liječnik  kroz rez od 5mm pomoću tanke kanile, kontroliranim pokretima povlači masno tkivo u štrcaljku te dobiveni lipoaspirat prebacuje u sustav za dobivanje mikrofragmentiranog masnog tkiva. Pomoću zatvorenog sustava dobiveno mikrofragmentirano masno tkivo podijelit će se u šprice za aplikaciju. Nakon uzimanja masnog tkiva, pacijentima se stavlja elastični pojas kako bi se izbjeglo stvaranje potkožnih hematoma. Potom liječnik pod kontrolom ultrazvuka aplicira dobiveno mikrofragmentirano masno tkivo koje sadrži matične stanice u pacijentov zglob. Nakon zahvata, pacijent ostaje u sobi otprilike 2 sata radi hlađenja koljena i uputa oko fizikalne terapije. Nakon 2 sata, pacijent se otpušta kući. Nakon zahvata pacijent mora nositi steznik za trbuh 3-5 dana, a detaljnije upute oko kontrolnih pregleda pacijent dobiva od svog liječnika tj. operatera.

Što je osobito u postupku aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva?

Postupak aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva koristi najsuvremeniju tehnologiju mikrofragmentacije masnog tkiva. Pacijentu se uzima mali dio masnog tkiva metodom lipoaspiracije, koji se zatim obrađuje kako bi se stvorili mikrofragmenti bogati stromalnom vaskularnom frakcijom (SVF). Ovi mikrofragmenti, koji sadrže matične stanice, pericite i druge korisne komponente, ubrizgavaju se natrag u pacijenta tj. koljeno radi poticanja regeneracije i izlječenja. Postupak je minimalno invazivan, brz, s primjenom lokalne anestezije te rezultira kratkim periodom oporavka.

Što pokazuju rezultati kliničke studije provedene u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina?

Kliničke studije provedene u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina pokazale su statistički značajno povećanje koncentracije glikozaminoglikana (GAG) u hrskavici, što je rezultiralo smanjenjem boli i poboljšanjem pokretljivosti pacijenata. Ovaj terapijski pristup predstavlja obećavajuću opciju za liječenje osteoartritisa koljena.

Koliko dugo traju učinci terapije matičnim stanicama?

Iako istraživanja u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina govore o održavanju učinaka čak i nakon dvije godine od aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži matične stanice, važno je naglasiti kako su učinci individualni te je bitno prokomentirati očekivanja od ove terapije s nadležnim liječnikom prije zahvata.

Koje su prednosti korištenja vlastitog masnog tkiva u liječenju?

Korištenje vlastitog masnog tkiva u liječenju pruža brojne prednosti, uključujući visok regeneracijski potencijal pluripotentnih matičnih stanica, minimalnu invazivnost postupka, brz oporavak pacijenta te odgađanje ili izbjegavanje radikalnih operacija. Ova personalizirana medicinska metoda koristi prirodne resurse pacijenta za poticanje procesa ozdravljenja.

Postoje li određeni rizici ili nuspojave povezane s aplikacijom mikrofragmentiranog masnog tkiva s matičnim stanicama?

Rizici i nuspojave injekcije mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži matične stanice postoje kao i kod aplikacije bilo kojeg lijeka u zglob koljena, poput otekline, boli nakon injekcije i slično. Rizici poput infekcije su značajno smanjeni zbog antimikrobijalnog učinka mezenhimnih matičnih stanica. Dodatni rizici koji se mogu javiti su hematomi na mjestu uzimanja masnog tkiva, ali taj rizik smanjujemo primjenom steznika nakon samog zahvata lipoaspiracije.

Postoje li kakva ograničenja nakon zahvata i kako se pacijent treba ponašati poslije?

Nakon zahvata lipoaspiracije i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži matične stanice, pacijentima savjetujemo poštedu od težih fizičkih napora kroz 5-7 dana. Za razliku od ostalih injekcija u koljeno, ovoj prethodi zahvat lipoaspiracije tj. prikupljanja masnog tkiva s područja trbuha pod lokalnom anestezijom. Upravo zato je važno nakon zahvata nositi pojas oko trbuha te izbjegavati veće fizičko opterećenje kako se ne bi stvorili hematomi na mjestu uzimanja masnog tkiva. Svojim pacijentima nakon zahvata dajemo specifični program vježbi koje pacijenti mogu izvoditi kod kuće.

Koje poznate osobe su izrazile pozitivna iskustva s ovom terapijom?

Pozitivna iskustva s terapijom "Aplikacija mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva" izrazili su sportaši poput košarkaša Marka Arapovića, Dina Rađe i MMA borca Mirka Filipovića Cro Copa. Ovi sportaši istaknuli su brz oporavak, smanjenje boli te poboljšanje funkcionalnosti nakon primjene terapije.

ZAKLJUČAK

Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim metodama i vrstama injekcija za koljeno ako bolujete od osteoartritisa ili drugih tegoba s koljenom i niste pronašli olakšanje drugim sredstvima poput vježbanja, fizikalne terapije, gubitka težine ili korištenja lijekova za ublažavanje boli. Pitanja očekivanja od tretmana, rizicima i koristima trebala bi biti dio vaše rasprave s liječnikom. Ovo je važan korak kako bi se donijela informirana odluka o najboljem pristupu liječenju Vašeg koljena.

Pošaljite poruku: